Contact
  1. 6210-Inwendige bestraling van de slokdarm
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Radiotherapie is een behandeling van kanker door middel van bestraling. Hier kunt u meer lezen over de inwendige bestraling van een afwijking in de slokdarm.

Inwendige bestraling

Inwendige bestraling wordt ook wel brachytherapie genoemd. Brachy staat voor ‘dichtbij’ en ‘therapie’ voor behandeling. Bij een inwendige bestraling wordt geen gebruik gemaakt van straling die opgewekt wordt door een apparaat, maar van straling uit radioactieve bronnen die in het lichaam worden gebracht. Bij een inwendige bestraling wordt de straling precies afgegeven in het gebied waar de tumor is. Met deze methode wordt de straling in een klein gebied geconcentreerd, zodat de kans op beschadiging van omringend gezond weefsel heel klein is. De radioactieve bronnen kunnen gemakkelijk geplaatst worden in holle lichaamsruimten zoals slokdarm, baarmoeder of vagina. Via een slangetje worden de bronnen in de buurt van de tumor geplaatst.

Voorbereiding

Voor deze behandeling dient u nuchter te zijn. De nacht voor de inwendige bestraling mag u vanaf 24.00 uur niets meer eten en drinken. Op de afgesproken dag meldt u zich bij de afdeling Radiotherapie.

Behandeling

Voorafgaand aan de bestraling vindt een inwendig onderzoek plaats van de slokdarm. Dit onderzoek wordt gedaan door de maag-, darm- en leverarts in samenspraak met de radiotherapeut. Een buigzame slang (endoscoop) wordt via de mond in de slokdarm geschoven. Op deze manier kan de binnenkant van de slokdarm bekeken worden en kan aangegeven worden welk deel van de slokdarm precies bestraald moet worden. Hierna brengt de radiotherapeut de bestralingsslang in. Met behulp van een mondstuk (plastic plaatje) wordt de slang op zijn plek gehouden. Vervolgens worden röntgenfoto’s gemaakt ter controle.

Met behulp van deze foto’s wordt de exacte positie bepaald en berekend hoe lang de bestraling gaat duren. Dit varieert van 10 - 20 minuten en is onder andere afhankelijk van de activiteit van de bronnen. Tijdens de bestraling bent u alleen in de kamer, door middel van een camera en een intercom kunnen we u zien en met u praten. De totale behandeling duurt ongeveer 1,5 uur, inclusief de voorbereiding.

Na de behandeling

Zodra de bestralingstijd is verstreken, worden de radioactieve bronnen automatisch teruggetrokken in het bestralingsapparaat. Vanaf dat moment is er geen straling meer in uw lichaam en ook niet in de kamer. De slang wordt losgekoppeld en uit uw mond verwijderd. Aansluitend aan de behandeling verblijft u nog zo’n 2,5 uur ter observatie op een verpleegafdeling. Als u iemand mee wilt nemen die u vergezelt op de verpleegafdeling, is dit geen enkel bezwaar. In de tijd op de verpleegafdeling mag u beginnen om iets te drinken, bijvoorbeeld water of thee in kleine slokjes. In de loop van de dag kunt u overgaan op half vloeibaar, bijvoorbeeld vla. De radiotherapeut-oncoloog geeft u een vervolgafspraak mee.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat uw keel als gevolg van de bestraling tijdelijk wat pijnlijk is. Door de inwendige bestraling kan het slijmvlies van de slokdarm enigszins geïrriteerd en gezwollen zijn. U krijgt van de radiotherapeut-oncoloog een recept mee, waarmee u een geneesmiddel kunt krijgen die de klachten wat verzachten. De volgende dag kunt u weer gewoon eten, maar wel nog enigszins aangepaste voeding. U kunt het beste zachte etenswaren eten en hard voedsel zoals broodkorsten, rauwkost, en noten nog even vermijden.

Na ongeveer 7 tot 10 dagen nemen de klachten af en kan het effect van de bestraling merkbaar zijn, doordat u weer beter kunt slikken. Bij een verontrustende toename van de klachten na de behandeling kunt u altijd contact opnemen met uw radiotherapeut-oncoloog.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Radiotherapie:

Zwolle

Radiotherapie
(038) 424 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6210

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.