Contact
  1. 6273-Behandeling van rugklachten

Veel voorkomende rugaandoeningen zijn: instabiliteit in de rugwervels, een versleten tussenwervel en een vergroeiing van de rugwervels. Dit kan leiden tot (lage) rugpijn of gerelateerde pijn in bijvoorbeeld uw been.

Een andere aandoening die bij jonge mensen veel voorkomt, is scoliose. Dit betekent dat uw wervelkolom is verdraaid. Een scoliose is soms duidelijk zichtbaar. Als u scoliose heeft en u bukt, dan ontstaat meestal een bochel.

Vaak lopen kinderen of jong volwassenen met een spierziekte of neurologische aandoening risico op het ontwikkelen van een scoliose. In zeldzame, ernstige gevallen kan een scoliose leiden tot pijn en ademhalingsklachten.

Bijzondere kennis rugaandoeningen

Bij Orthopedie is een aantal chirurgen gespecialiseerd in aandoeningen aan de rug. We doen diverse rugoperaties bij zowel kinderen als volwassenen. Bekende operaties zijn Scoliose operatie en Lumbale spondylodese (vastzetten lendewervels). Orthopedie heeft een speciale Rugpolikliniek voor lage rugpijn en/of gerelateerde beenpijn. Ook zijn er speciale spreekuren rond rugklachten. De afdeling Orthopedie heeft een Scoliosespreekuur en een NMA-spreekuur (Multidisciplinair Neuromusculaire Aandoeningen).

Onderzoek rug

Als u klachten heeft aan uw rug, maakt u een afspraak op de polikliniek Orthopedie. Hiervoor heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

Op de polikliniek heeft u een gesprek met een orthopedisch chirurg of met de physician assistant, gespecialiseerd in rugproblematiek, over uw (pijn)klachten. Ook doet de chirurg of physician assistant lichamelijk onderzoek. Vóór of direct na uw gesprek maakt u röntgenfoto’s. Hierop kan de chirurg zien wat de oorzaak en de mate is van bijvoorbeeld de vergroeiing.

Daarna stelt de chirurg een diagnose. Soms kan verder onderzoek nodig zijn. In dat geval bespreekt de orthopedisch chirurg de uitslagen op een vervolgafspraak.

Operatie spondylodese

Bij lumbale spondylodese zet de chirurg uw lendewervels vast met fixatiemateriaal. De chirurg bepaalt van tevoren hoe hij uw wervels gaat benaderen: vanaf uw buik of uw rug. Soms is het nodig om uw wervelkolom vanaf beide kanten te benaderen. Na de operatie blijft u een aantal dagen in het ziekenhuis. Meer informatie kunt u vinden in de folder Het vastzetten van een deel van de wervelkolom.

Operatie scoliose

Bij een scolioseoperatie zet de chirurg uw verdraaide wervelkolom zoveel mogelijk recht. Daarna zet hij de gecorrigeerde wervels vast met pennen en schroeven. Langs deze wervels plaatst de chirurg botmateriaal dat hij/zij van uw eigen botten afhaalt, maar hij/zij kan ook botvervangend materiaal gebruiken. Hierdoor groeit het geheel goed vast en krijgt u een stevige, rechte wervelkolom. Na de operatie blijft u een aantal dagen in het ziekenhuis. Meer informatie over de operatie vindt u in de folder Scolioseoperatie.

Na een rugoperatie

Afhankelijk van uw operatie verblijft u soms een dag op de Intensive care. Daarna wordt u verder verzorgd op de verpleegafdeling. U kunt rekenen op een opname van vijf tot zeven dagen. Als u voldoende bent hersteld, kunt u naar huis. Vóór uw ontslag hoort u wat u thuis wel en niet mag doen, zodat uw rug verder kan herstellen.

Thuis verder herstellen

De eerste maanden thuis mag u uw rug niet overbelasten. Ook komt u regelmatig op controle bij een arts-assistent (onder supervisie van een orthopedisch chirurg).

Deze controles vinden plaats:

  • na zes weken en drie maanden, gedurende uw herstelperiode;
  • (vaak) zes maanden na uw operatie.

Afhankelijk van uw situatie vindt een beslissing over het vervolgtraject plaats.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6273