Contact
 1. 6276-Nieuwe kruisband (voorste kruisbandreconstructie)
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Informatie over behandelingen en herstel

De voorste kruisband kan scheuren bij sporten of door een ongeluk. De klachten (door uw knie zakken of een wankel gevoel hebben) worden meestal behandeld met fysiotherapie. Als dit niet voldoende helpt, kan er tijdens een operatie een nieuwe kruisband geplaatst worden. In deze folder vindt u informatie over de behandelingen die mogelijk zijn en het herstel.

Wat is een gescheurde voorste kruisband?

De voorste kruisband is één van de vier stabiliserende banden (ligamenten) van de knie. De voorste kruisband bevindt zich centraal in de knie en verbindt de achterkant van het bovenbeen met de voorkant van het scheenbeen. De voorste kruisband geeft stabiliteit aan de knie bij voor- en achterwaartse bewegingen en draaibewegingen.

Oorzaken

De voorste kruisband kan op verschillende manieren scheuren. Vaak maakt de knie een geforceerde draaibeweging, terwijl het been belast wordt en de voet vaststaat op de grond. Maar ook door plotselinge vermindering van snelheid of bij krachtig overstrekken van de knie kan de kruisband scheuren.
Beoefenaars van sporten met kap-, draai-, en sprongbewegingen lopen meer risico op een afgescheurde voorste kruisband. Het kan gepaard gaan met letsels van andere banden, de meniscus of het kraakbeen.

Verschijnselen

Bij het scheuren van de voorste kruisband hoort of voelt u meestal een ‘knap’ of ‘plop’. In de eerste uren na het letsel treedt vaak zwelling van de knie op. Belasten direct na het letsel lukt door de klachten vaak niet goed. Daarnaast kan een gevoel van instabiliteit optreden, tijdens het sporten maar soms ook in het dagelijks leven.

Onderzoek

De combinatie van de aard van het letsel met de klachten, een lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto is vaak voldoende om te kunnen bepalen of een voorste kruisband is afgescheurd. Een MRI scan is niet noodzakelijk, maar kan soms wel aanvullend letsel aantonen of uitsluiten.

Behandeling

Een gescheurde voorste kruisband kan op verschillende manieren behandeld worden. De orthopedisch chirurg bespreekt samen met u welke behandeling het beste bij uw situatie past. Samen maakt u een keuze.

Niet-operatieve behandeling

Bij acuut letsel is de behandeling gericht op het verminderen van pijn en zwelling en het opbouwen van de bewegingsvrijheid van de knie. Niet iedereen met een gescheurde voorste kruisband hoeft te worden geopereerd. Oefeningen die de stabiliteit en de kracht van de beenspieren bevorderen, kunnen soms al voldoende zijn om tot een acceptabele situatie te komen zonder klachten. Bij jonge sportieve patiënten die willen blijven sporten op het oude niveau treedt echter vaak aanhoudende instabiliteit op.

Operatieve behandeling

Het plaatsen van een nieuwe kruisband via een operatie is ook mogelijk. In Isala proberen we patiënten die een nieuwe kruisband krijgen, zoveel mogelijk samen te behandelen. U wordt ingedeeld in een groep patiënten die allemaal een nieuwe kruisband krijgen. Deze aanpak heet Knee@work. Als deelnemer aan Knee@work verblijft u op een gezamenlijke herstelkamer en ontvangt u samen met de andere patiënten van uw groep instructies van de fysiotherapeut. Zo heeft u steun aan elkaar en kunnen wij tegelijkertijd een grotere groep patiënten helpen.

Voorbereiding bij operatie

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Op de dag van de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U vindt de tijd en de plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Operatie

De operatieve behandeling van een gescheurde voorste kruisband bestaat uit een reconstructie. De afgescheurde pees wordt verwijderd en vervangen door een nieuwe pees. Hiervoor wordt gebruikt gemaakt lichaamseigen materiaal; een hamstring pees of een deel van de knieschijfpees. Soms wordt een donorpees gebruikt. Per patiënt wordt bekeken welke techniek bij deze patiënt het beste past. De pezen worden, afhankelijk van de gebruikte techniek, via een huidsnede in de knieholte of aan de voorzijde van de knie gewonnen.

Voorlichtingsfilm: Kruisbandreconstructie

Screenshot video kruisbandreconstructie

Het vervolg van de operatie vindt grotendeels plaats via een kijkoperatie. De resten van de gescheurde kruisband worden grotendeels verwijderd. De lichaamseigen pees wordt geplaatst als een stevige bundel op de oorspronkelijke positie van de voorste kruisband. Deze wordt vastgezet in de gemaakte boortunnels in het boven- en onderbeen.

De operatie duurt ongeveer één uur. Vaak mag u dezelfde dag al naar huis. Voordat u naar huis gaat, komt de fysiotherapeut langs en wordt een röntgenfoto gemaakt.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u zeker in de eerste maanden veel intensieve fysiotherapie. Daarnaast moet u ook zelfstandig oefenen. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat u het revalidatieprogramma goed uitvoert. Een goede samenwerking tussen patiënt, orthopedisch chirurg en fysiotherapeut is hierbij noodzakelijk.

De eerste dagen

 • De eerste dagen na de operatie probeert u samen met de fysiotherapie uw knie weer tot ongeveer negentig graden te buigen en voldoende te strekken. Tegen de pijn en de zwelling kunt u medicijnen krijgen.
 • Als de buiging, de pijn en de zwelling onder controle zijn, leert u lopen met twee krukken. Daarna kunt u weer naar huis.
 • Als er tijdens de operatie ook andere afwijkingen hersteld zijn, kan de nabehandeling er iets anders uit zien.

De eerste weken

 • De eerste weken zijn gericht op vermindering van pijn- en zwelling. De fysiotherapeut behandelt u hiervoor. Het is de bedoeling dat u na twee tot zes weken weer kunt lopen zonder krukken.
 • Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat de nieuwe voorste kruisband is vastgegroeid in het bot. Daarnaast wordt de nieuw geplaatste pees omgezet in levend peesweefsel, dat uiteindelijk een blijvende stevigheid geeft. Dit proces duurt ongeveer zes maanden.
 • Het is erg belangrijk om het revalidatieschema te volgen om te voorkomen dat de pees te vroeg wordt overbelast.

Problemen na de operatie

 • Ondanks alle zorg die wij aan de operatie besteden, kunnen er soms toch problemen optreden. Algemene problemen bestaan bijvoorbeeld uit wondinfectie, trombosebeen, nabloeding en zenuwuitval. Deze komen gelukkig zelden voor.
 • Sommige patiënten hebben last van een doof gevoel naast het litteken, een gevoel wat lang kan aanhouden. Ook kan het litteken bij knielen gevoelig zijn.
 • Pijn in de knieschijfpees kan optreden tijdens het revalidatietraject. Met fysiotherapie en belastingvermindering is dit over het algemeen goed te verhelpen.
 • Ook kan er stijfheid van de knie optreden, waarbij soms een kijkoperatie nodig is om littekenweefsel te verwijderen.

Wanneer bellen?

Neemt u in de volgende gevallen contact op met de behandelend orthopedisch chirurg:

 • als de wond gaat lekken;
 • als uw hele knie dik of rood wordt en meer pijn gaat doen.

Controle

Twee weken na de operatie bellen wij u om te horen hoe het herstel verloopt. Als u problemen heeft, plannen we een afspraak in voor een lichamelijke controle op de polikliniek. Na zes weken wordt u op ons avondspreekuur verwacht. Uw knie wordt dan bekeken door het behandelend team. Ook ontvangt u extra informatie om uw herstel te bespoedigen.

Weer werken of sporten

Werken

Heeft u licht lichamelijk werk waarbij u veel zit, dan kunt u waarschijnlijk binnen zes weken weer gaan werken. Bij zwaarder werk kan dit langer duren.

Sporten

 • Overleg met uw orthopedisch chirurg en fysiotherapeut of u weer kunt gaan sporten. Voor elke patiënt is de situatie verschillend.
 • Contactsporten zoals voetbal en hockey kunnen pas weer na zes tot acht maanden. Zolang duurt het voor de voorste kruisband weer volledig kan worden belast.
 • Als uw knie goed reageert, niet gezwollen of pijnlijk is, kunt u over het algemeen na tien weken starten met hardlopen op vlak terrein.
 • Na drie tot vier maanden kan de fysiotherapeut beginnen met stabiliserende oefeningen zoals draaibewegingen.
 • Voor er weer gestart wordt met sporten kan een Biodextest worden gedaan op de afdeling fysiotherapie van Isala om te beoordelen of de knie weer goed genoeg is hersteld.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
(038) 424 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
(0522) 23 32 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Download nu de app

Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de App Store of Google Play en zoek naar ‘Behandelpad’ (icoontje met een rood logo). Klik op downloaden en open de app ‘Isala Beweegcentrum’.

Meer informatie

Meer informatie over Knee@work kunt u vinden op de website VKB Netwerk Zwolle.

Laatst gewijzigd 18 augustus 2020 / 6276