Contact
  1. 6276-Nieuwe kruisband (voorste kruisbandreconstructie)
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Zorgtraject Knee@work

De voorste kruisband kan scheuren bij sporten of door een ongeluk. De klachten (door uw knie zakken of een wankel gevoel hebben) worden meestal behandeld met fysiotherapie. Als dit niet voldoende helpt, kan er tijdens een operatie een nieuwe kruisband geplaatst worden. Binnenkort wordt u voor deze operatie opgenomen. In deze folder leest u meer over de voorbereiding, de operatie en uw herstel na de operatie.

In Isala proberen we patiënten die een nieuwe kruisband krijgen, zoveel mogelijk samen te behandelen. U wordt ingedeeld in een groep patiënten die allemaal een nieuwe kruisband krijgen. Deze aanpak heet Knee@work. Als deelnemer aan Knee@work verblijft u op een gezamenlijke herstelkamer en ontvangt u samen met de andere patiënten van uw groep instructies van de fysiotherapeut. Zo heeft u steun aan elkaar en kunnen wij tegelijkertijd een grotere groep patiënten helpen.

Voor de operatie

Voor de operatie heeft u een afspraak op de afdeling Preoperatief onderzoek. Om u goed voor te bereiden op de operatie vult u een vragenlijst in en heeft u een gesprek met de apothekersassistente (als u medicijnen gebruikt), de anesthesioloog en de verpleegkundige. U spreekt hen alle drie apart. De anesthesioloog geeft u uitleg over de vorm van anesthesie die tijdens de operatie gebruikt wordt. Ook krijgt u uitleg over de pijnbestrijding. De totale afspraak duurt ongeveer een uur.

Opname

Op de dag van de operatie wordt u opgenomen in het ziekenhuis. U vindt de tijd en plaats waar u verwacht wordt in uw afspraakbevestiging.

Operatie

De operatie wordt uitgevoerd door een orthopedisch chirurg. Hij gebruikt hierbij een kleine camera (arthroscoop) om in het gewicht te kijken. Van de hamstringpezen - dit zijn de pezen van de kniebuigers aan de achter- en binnenzijde van uw bovenbeen – maakt hij een nieuwe kruisband. De achtergebleven hamstringpezen nemen de functie van de verwijderde pezen meestal zonder problemen over. De operatie duurt ongeveer één á twee uur. Na de operatie heeft u een litteken aan de voorzijde van uw knie.

Voorlichtingsfilm: Kruisbandreconstructie

Screenshot video kruisbandreconstructie

Na de operatie en revalidatie zal uw knie steviger aanvoelen. Het doorzakken bij draaibewegingen is bij de meeste patiënten helemaal verdwenen. De nieuwe voorste kruisband blijft wel altijd zwakker dan de oorspronkelijke. Een nieuwe beschadiging blijft dus mogelijk. U heeft meer kans op een nieuwe beschadiging door te skiën of een contactsport te beoefenen zoals voetbal en hockey.

Na de operatie

Na de operatie krijgt u zeker in de eerste maanden veel en intensieve fysiotherapie. Daarnaast moet u veel zelfstandig oefenen. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat u het revalidatieprogramma goed uitvoert. Een goede samenwerking tussen patiënt, orthopedisch chirurg en fysiotherapeut is hierbij noodzakelijk.

De eerste dagen

De eerste dagen na de operatie probeert u samen met de fysiotherapie uw knie weer tot ongeveer negentig graden te buigen en voldoende te strekken. Tegen de pijn en de zwelling kunt u medicijnen krijgen. Als de buiging, de pijn en de zwelling onder controle zijn, leert u lopen met twee krukken. Daarna kunt u weer naar huis. Meestal is dit de dag na de operatie.

De eerste weken

De eerste weken zijn pijn- en zwellingvermindering belangrijk. De fysiotherapeut behandelt u hiervoor. Het is de bedoeling dat u na twee tot zes weken weer kunt lopen zonder krukken.
Na de operatie duurt het ongeveer zes weken voordat de nieuwe voorste kruisband is vastgegroeid in het bot. Daarnaast wordt de getransplanteerde pees omgezet in levend peesweefsel, dat uiteindelijk een blijvende stevigheid geeft. Dit proces duurt ongeveer zes maanden. Het is erg belangrijk om het revalidatieschema te volgen om te voorkomen dat de pees te vroeg wordt overbelast.

Complicaties

Sommige patiënten hebben last van een doof gevoel naast het litteken. Dit gevoel kan lang aanhouden. Daarnaast kan het litteken bij knielen gevoelig zijn. Soms ontstaat tijdens het revalideren pijn in de knieschijfpees. Dit is met fysiotherapie en belastingvermindering over het algemeen goed te verhelpen. Af en toe wordt de knie stijf en kan niet goed gebogen en/of gestrekt worden. Soms moet er met een kijkoperatie littekenweefsel worden verwijderd.

Daarnaast kunnen bij elke operatie algemene complicaties ontstaan, zoals een wondinfectie of trombose. Dit laatste betekent dat er een bloedstolsel gevormd is dat een ader in het been verstopt. De ervaring leert dat de kans op zowel wondinfectie als trombose erg klein is. 

Neemt u in de volgende gevallen contact op met de behandelend orthopedisch chirurg:

  • als de wond gaat lekken;
  • als uw hele knie dik of rood wordt en meer pijn gaat doen;
    Onderaan deze folder vindt u ons telefoonnummer. 

Poliklinische controle

Twee weken na de operatie bellen wij u om te horen hoe het herstel verloopt. Als u klachten heeft, plannen we een afspraak in voor een lichamelijke controle. Na zes weken wordt u op ons avondspreekuur verwacht. Uw knie wordt dan bekeken door het behandelend team. Ook ontvangt u extra informatie om uw herstel te bespoedigen.

Weer werken of sporten

Heeft u licht lichamelijk werk waarbij u veel zit, dan kunt u waarschijnlijk binnen zes weken weer gaan werken. Bij zwaarder werk kan dit langer duren. Contactsporten zoals voetbal en hockey kunnen pas weer na zes tot acht maanden. Zolang duurt het voor de voorste kruisband weer volledig kan worden belast. Overleg met uw orthopedisch chirurg en fysiotherapeut of u weer kunt gaan sporten. Voor elke patiënt is de situatie verschillend. Als uw knie goed reageert, niet gezwollen of pijnlijk is, kunt u in het algemeen na tien weken starten met hardlopen op vlak terrein. Na drie tot vier maanden kan de fysiotherapeut beginnen met stabiliserende oefeningen zoals draaibewegingen.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
(038) 424 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
(0522) 23 32 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Download nu de app

Met de gratis Isala Beweegcentrum app vindt u op het juiste moment de juiste informatie over uw behandeling, afspraken en nazorgtraject. Open de App Store of Google Play en zoek naar ‘Behandelpad’ (icoontje met een rood logo). Klik op downloaden en open de app ‘Isala Beweegcentrum’.

25 juni 2020 / 6276