Contact
  1. 6294-Zaadbalkanker

Zaadbalkanker (teelbalkanker) is een woekering van kankercellen in de cellen die het zaad produceren. Jaarlijks wordt in Nederland bij ruim vijfhonderd mannen zaadbalkanker vastgesteld. Meestal komt het voor bij mannen tussen de vijftien en veertig jaar, maar ook op oudere leeftijd en op kinderleeftijd kan zaadbalkanker ontstaan.

Oorzaken

Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: in de kiemcellen. Mannen waarbij rond de geboorte één of beide zaadballen niet waren ingedaald, hebben meer kans op het krijgen van kanker. Ook erfelijkheid kan meespelen.

Klachten bij zaadbalkanker

U kunt een verandering ervaren aan de zaadbal. De zaadbal kan groter worden en vaak is een knobbel in de zaadbal te voelen. Ook kunt u een onbestemd gevoel ervaren in de onderbuik, achter of in het scrotum.

Onderzoek

Om na te gaan of u zaadbalkanker heeft, kunnen verschillende onderzoeken worden gedaan.

  • Lichamelijk onderzoek
    De uroloog besteedt speciale aandacht aan de lichamelijke veranderingen die u heeft opgemerkt.
  • Echografie
    Met een echografieonderzoek wordt een eventuele tumor met geluidsgolven in beeld gebracht.
  • Bloedonderzoek
    Bij zaadbalkanker kunnen bepaalde stoffen in het bloed verhoogd aanwezig zijn. Deze stoffen worden tumormerkstoffen (tumormarkers) genoemd.

Om informatie te krijgen over de uitgebreidheid van de ziekte is vrijwel altijd aanvullend onderzoek nodig.

Behandeling

De behandeling begint met het verwijderen van de zaadbal (teelbal). Pas na deze operatie kan worden vastgesteld of er daadwerkelijk sprake is van zaadbalkanker. Soms is nabehandeling nodig met chemotherapie of bestraling.

Gelukkig zijn de laatste jaren veel successen geboekt met de behandeling van testiskanker, ook bij uitgezaaide kanker. In een groot deel van de gevallen is de ziekte nu te genezen.

Nazorg

Na de behandeling van zaadbalkanker komt u zeer regelmatig voor controle. De manier en frequentie van de controles bespreekt uw specialist met u.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Urologie
088 624 2 7  40 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Kijk eventueel ook op www.zaadbalkanker.nl voor meer informatie over zaadbalkanker.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6294