Contact
  1. 6325-Mucoïd cyste

Goedaardige ganglion op de vinger

Een mucoïd cyste zit op het laatste gewrichtje van de vinger of rond het nagelbed. Het is een met vloeistof gevulde verdikking van de peesschede. Hier leest u er meer over.

Wat is een mucoïd cyste?

Een mucoïd cyste is een goedaardige ganglion (met geleiachtige vloeistof gevulde verdikking van de peesschede). Een mucoïd cyste zit op het laatste gewrichtje van de vinger of rond het nagelbed. Deze cysten komen vaker op oudere leeftijd voor, en vaker bij vrouwen (zeventig procent) dan bij mannen.

Een mucoïd cyste is een solitaire, rond-ovale, elastisch aanvoelende zwelling die één tot vijftien millimeter groot kan zijn. De cyste bevat een gelatineachtige vloeistof die helder tot gelig van kleur is. De cyste komt het meest voor op de wijs- en middelvinger van de dominante hand (afbeelding 1). Soms is de nagel van de aangedane vinger gegroefd.

Medische illustratie mucoïd cyste

Afbeelding 1: Mucoïd cyste.

Oorzaak

De exacte oorzaak van deze aandoening is niet bekend. Vaak worden op een röntgenfoto aanwijzingen voor slijtage van het gewrichtje gevonden. Meestal zit er aan de basis van het bultje een haakvormige afwijking van het bot.

De cyste wordt dus waarschijnlijk veroorzaakt door slijtage van het onderliggende gewrichtje in combinatie met het omliggende steunweefsel. Hierdoor kan er een lek optreden van gewrichtsvloeistof. Deze vloeistof hoopt zich op vlak onder de huid en vormt zo een mucoïd cyste.

Verschijnselen

Een mucoïd cyste kan de volgende klachten geven:

  • er kan een chronische vloed van gelei uit de cyste komen;
  • de cyste of het onderliggende gewrichtje kan ontsteken;
  • de cyste kan pijn doen;
  • grote cysten kunnen u belemmeren bij uw dagelijkse bezigheden.

De cysten kunnen in één keer ontstaan of zich in enkele maanden ontwikkelen. In sommige gevallen ontstaan er eerst groeven in de nagel, na een half jaar kan er dan op de aangedane vinger een mucoïd cyste ontstaan.

Diagnose

Naast lichamelijk onderzoek door de plastisch chirurg is er vaak geen aanvullend onderzoek nodig. In een aantal gevallen kan er een röntgenfoto gemaakt worden. Op deze foto worden dan vaak afwijkingen gezien die worden veroorzaakt door slijtage van het gewrichtje.

Behandeling

Een mucoïd cyste kan door een operatie verwijderd worden. De operatie vindt meestal plaats in dagverpleging.

Na de operatie

  • U krijgt een verbandje om de vinger.
  • Na drie dagen mag u het verband zelf verwijderen.
  • Hierna mag de wond nat worden, maar u mag niet met de vinger in water weken.
  • De hechtingen worden na tien tot veertien dagen in het ziekenhuis verwijderd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent

Zwolle en Heerde

Hand-polscentrum
088 624 56 36 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6325