Contact
  1. 6361-Allergieën

Zowel kinderen als volwassenen kunnen een allergie hebben voor bepaalde stoffen. Hier treft u daar meer informatie over aan.

Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken

Als u een allergie heeft, reageert uw afweersysteem anders dan normaal op bepaalde stoffen. Uw huid wordt bijvoorbeeld rood en gaat jeuken, uw luchtwegen raken geïrriteerd of u krijgt diarree. Stoffen die allergieën kunnen veroorzaken (allergenen) zijn:

 Tabel bij folder allergieën
Allergeen Voorbeeld
Luchtwegallergenen huisstofmijt, stuifmeel van bomen en planten, huidschilfers van huisdieren
Voedingsmiddelen koemelk, ei, pinda's, noten
​Geneesmiddelen ​penicilline
​Insectengif ​gif van bijen of wespen
​Allergenen die contact maken met de huid ​metalen, conserveringsmiddelen in cosmetica, rubber

Allergietest

Het Dermatologisch centrum behandelt patiënten voor sommige allergieën. Allergieonderzoek en -behandeling, de allergologie, is een van onze aandachtsgebieden. Binnen Isala zijn ook andere specialismen actief op het gebied van allergologie. De afdeling Longziekten is bijvoorbeeld gespecialiseerd in wespen- en bijenallergie. De afdeling KNO (Keel-, Neus- en Oorheelkunde) is gespecialiseerd in allergieën voor gras- en boompollen.

Voedingsallergieën bij volwassenen zijn zeldzaam. Bij kinderen komen voedingsallergieën wat vaker voor. De afdeling Kindergeneeskunde voert zo nodig de tests uit.

Als u denkt dat u een allergie heeft, vragen we u eerst uitgebreid wanneer uw (vermoedelijke) allergische verschijnselen optreden. Krijgt u de verschijnselen bijvoorbeeld na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? En zo ja, hoe lang na het eten ontstaan uw klachten? Is er een bepaald tijdspatroon aan te wijzen? Heeft u de klachten bijvoorbeeld wel op werkdagen, maar niet in het weekend?
Als uit uw beschrijving blijkt dat u waarschijnlijk een allergie heeft, dan kunnen wij een of meerdere allergietests uitvoeren. Hieronder ziet u enkele voorbeelden van tests.

 Tabel bij folder allergieën
Vermoede allergie Allergietest

Allergie voor luchtwegallergenen (afdeling KNO)

Priktest: een druppeltje allergeenextract wordt op uw huis gedruppeld. Door dit druppeltje heen wordt (met een naald) in uw huid geprikt. Zo komt een klein beetje allergeen in uw huid.

of

Bloedtest (RAST-test): uw bloed wordt onderzocht op een bepaalde soort eiwitten, het IgE. Meestal is deze test iets minder betrouwbaar dat de priktest.

Contactallergie (Dermatologisch centrum) Plakproef (epicutane allergietest): u krijgt pleisters op uw rug geplakt met daaronder de stoffen waarvoor u mogelijk allergisch bent.

U kunt hier een beeldfragment bekijken van een allergietest.

Screenshot video allergietest

Behandeling

Als bij u een allergie wordt vastgesteld, krijgt u advies van de behandelend dermatoloog en zo nodig medicatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Dermatologisch centrum
(038) 424 55 06 (bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Wilt u meer weten over allergieën, kijk dan ook op www.huidinfo.nl.

10 januari 2019 / 6361

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.