Contact
  1. 6388-Ureumademtest

Met een ureumademtest wordt op eenvoudige wijze bepaald of er een besmetting is van de maag met de Helicobacter pylori bacterie. Deze bacterie veroorzaakt een ontsteking van het maagslijmvlies.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • U moet nuchter zijn voor dit onderzoek, dit betekent dat u vanaf zes uur voor het onderzoek niet mag eten of drinken en niet roken. U mag wel water drinken.
  • Bepaalde medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden. Sommige medicijnen moeten twee tot vier weken gestopt worden. Gebruikt u medicijnen, neemt u dan contact met ons op. Wilt u een lijstje meenemen met de medicijnen die u gebruikt?

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala Zwolle meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde (V3.1). Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen. Heeft u een afspraak in Isala Diaconessenhuis Meppel? Volg dan routenummer 88.

Het onderzoek

U krijgt een capsule met radioactieve stof (ureum) die u inneemt met wat water. Dan moet u tien tot vijftien minuten wachten. Vervolgens vragen wij u om een aantal malen uit te ademen in een speciaal zakje. Dit mag u in uw eigen tempo doen. Als de maag besmet is met de Helicobacter pylori bacterie wordt dit stofje afgebroken en uitgescheiden in de lucht die u uitademt. Na het onderzoek mag u weer eten en drinken. 

Medische illustratie ureumademtest

Afbeelding 1: Ureumademtest.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof in de capsule levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u de uitslag zal geven.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Meppel

Nucleaire geneeskunde
(0522) 23 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

23 november 2018 / 6388

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.