Contact
  1. 6409-Voorbereiding op een MRI-onderzoek
Punt Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Voor een MRI-onderzoek gelden speciale voorzorgsmaatregelen. Deze zijn nodig omdat de MRI-magneet zeer sterk is (10.000 tot 40.000 keer sterker dan het magnetisch veld van de aarde) en zodoende losse metalen voorwerpen met grote snelheid kan aantrekken. Hier leest u welke maatregelen gelden om uw veiligheid tijdens het onderzoek te kunnen garanderen en welke voorbereiding in een aantal specifieke gevallen nodig is.

Algemene voorzorgsmaatregelen

  • Neem geen metalen voorwerpen mee in de MRI-ruimte. Denk hierbij aan sleutels, pennen, metalen munten, brillen, zakmessen, sieraden, horloges, gehoorapparaten, haarspelden, riemgespen, enzovoort. Ook is het verstandig om kledingstukken zonder ritsen of metalen knopen mee te nemen, zoals een joggingbroek of een pyjama.
  • Mascara kan metalen deeltjes bevatten. Gebruik daarom geen mascara.
  • Heeft u metalen voorwerpen in uw lichaam, zoals kunstgewrichten, kunstkleppen, metalen clips, neem dan contact op met uw behandelend arts.
  • Metaalbewerkers en lassers hebben soms kleine metaalsplinters in het oog. Deze splinters kunnen het oog beschadigen wanneer ze in het magnetisch veld komen. Meld dit vooraf bij uw behandelend arts.
  • Patiënten met een pacemaker, neurostimulator of een inwendige insulinepomp komen in principe niet voor een MRI-scan in aanmerking. Meld daarom altijd aan uw behandelend arts of uw dergelijke inwendige apparaten hebt.
  • Bij MRI van de buik kan het nodig zijn dat u voorafgaand contrastvloeistof te drinken krijgt van de laborant. Als dit noodzakelijk is, krijgt u dit te horen bij het maken van de MRI-afspraak.
  • Het is belangrijk dat u gedurende het onderzoek stil kunt blijven liggen.

Zwangerschap of borstvoeding

Bent u zwanger of denkt u zwanger te zijn, neem dan vóór het MRI-onderzoek contact op met uw behandelend arts. Voor zover bekend is een MRI-onderzoek niet schadelijk voor het ongeboren kind. Toch wil de radioloog om mogelijke risico’s te vermijden ook graag op de hoogte zijn van een eventuele zwangerschap. Meld daarom ook voorafgaand aan het MRI-onderzoek in de onderzoeksruimte dat u (misschien) zwanger bent.

Bij sommige MRI-onderzoeken krijgt u via een infuus een contrastmiddel toegediend. Uw lichaam neemt het contrastmiddel op. Het komt daardoor ook in uw moedermelk terecht. Het is daarom verstandig tot 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding te geven.

Medicijngebruik

Als u een MRI-onderzoek ondergaat, mag u de medicijnen die u gebruikt gewoon blijven innemen.

Claustrofobie

Tijdens het MRI-onderzoek ligt u in een kleine tunnel die aan hoofd- en voeteneinde open is. Als u niet in kleine ruimtes durft, kan dit soms erg moeilijk zijn. Bespreek dit met uw behandelend arts. Hij of zij kan u eventueel een rustgevend middel meegeven. Eventueel kunt u een begeleider meenemen in de onderzoeksruimte. Deze persoon zit dan aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel.

Kinderen

Het is bij een MRI-onderzoek noodzakelijk dat uw kind geruime tijd stil kan liggen. Omdat dit voor baby’s en jonge kinderen niet mogelijk is, vindt het MRI-onderzoek onder narcose plaats. Er wordt dan een dagopname voor uw kind geregeld. De kinderarts of neuroloog heeft dit van tevoren met u besproken.

Wanneer uw kind in staat is om tijdens het onderzoek stil te liggen, mag u als begeleider aan het hoofd- of voeteneinde van de tunnel bij uw kind zitten. Tijdens het onderzoek krijgen u en uw kind een koptelefoon op om het lawaai van de MRI-scan te dempen. Via deze koptelefoon is er de mogelijkheid om muziek te beluisteren. U mag de favoriete liedjes-cd meenemen ter ontspanning van uw kind. Gedurende de MRI-scan hoeft uw kind geen taken uit te voeren; hij of zij wordt alleen gevraagd zo stil mogelijk te liggen.

Risico's

Een aantal onderzoeken kent risico's en mogelijke bijwerkingen. Die heeft uw arts met u besproken. Deze risico's zijn afhankelijk van het type onderzoek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiologie

(038) 424 28 82 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6409