Contact
  1. 6412-weefselonderzoek

De afdeling Pathologie is gespecialiseerd in het onderzoek naar ziekten. Onderzoek naar ziekten gebeurt onder andere door middel van weefselonderzoek, ook wel 'histologisch onderzoek' genoemd. Het doel van weefselonderzoek is om meer informatie te krijgen over een aandoening. Hier leest u meer over dit onderzoek.

​Onderzoek van weefsel

Per jaar krijgt het laboratorium ongeveer 45.000 inzendingen van weefsel binnen. Dit kunnen kleine stukjes weefsel zijn, bijvoorbeeld cellen uit de huid, darm of lever die zijn weggenomen met een inwendig onderzoek. Maar het kan ook gaan om een groter stuk weefsel, dat de arts bij een operatie heeft weggehaald.

Al deze weefsels worden bewerkt voordat ze onderzocht worden. Na de eerste microscopische beoordeling kan de patholoog besluiten tot aanvullend immunologisch onderzoek. Op die manier kan de diagnose nauwkeuriger worden gesteld en kunnen eventuele behandelmogelijkheden nader onderzocht worden.

Spoedonderzoek

Naast dit reguliere weefselonderzoek doet het laboratorium spoedonderzoek. Dit gebeurt een paar honderd keer per jaar. Spoedonderzoek gebeurt tijdens operaties, zodat de chirurg meer informatie krijgt over een aandoening. Op basis van deze informatie kan de chirurg de operatie desgewenst aanpassen.

De laatste tien jaar is het aantal weefselonderzoeken hard gegroeid: van 20.000 naar 45.000 per jaar. Dit heeft voor een deel te maken met de 'vergrijzing’ van onze samenleving. Verder komt het voor een groot deel door uitbreiding van onze dienstverlening, met name in de regio's Harderwijk en Lelystad. Ook zijn de inzendingen complexer. Isala is als topklinisch ziekenhuis gespecialiseerd in complexe zorg.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Pathologie
088 624 31 10 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
pathologie@isala.nl

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6412