Contact
  1. 6421-Vernauwing-plasbuis-man
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

De penis behoort met het scrotum tot de uitwendige geslachtsorganen. Aan de penis kunnen afwijkingen ontstaan die tot allerlei klachten leiden. Hier vindt u informatie over een vernauwing van de plasbuis en de behandeling ervan.

Vernauwing van de plasbuis

Bij een vernauwing (strictuur) van de plasbuis is de doorstroming van urine belemmerd. De plasbuis is een afvoerbuis voor urine. De vorm ervan is bij mannen en vrouwen heel verschillend. Bij beiden begint de buis aan de voorzijde van de blaas.

Bij de vrouw is de plasbuis een korte buis van ongeveer drie centimeter die uitmondt tussen de kleine schaamlippen en vlak vóór de ingang van de vagina. Bij de man is de plasbuis ongeveer twintig centimeter lang. Deze buis gaat van de blaas via de prostaat naar de penis en doorloopt de penis over de gehele lengte.

Klachten

Bij een vernauwing van de plasbuis zult u moeilijker kunnen plassen. Soms kan het zijn dat u de blaas niet volledig kunt leegplassen. Hierdoor kunnen infecties ontstaan.

Oorzaken

Een vernauwing kan het gevolg zijn van een infectie, maar kan ook ontstaan door het langdurig dragen van een katheter. Daarbij ontwikkelt zich bindweefsel in het slijmvlies van de blaas, wat de vernauwing kan veroorzaken.

Behandeling

Een vernauwing is op te heffen door het oprekken en/of klieven (sachse) van de plasbuis. Soms is een uitwendige operatie (urethraplastiek) noodzakelijk.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6421