Contact
  1. 6427-Urineweginfectie-kinderen

 

​Een aantal van onze urologen is gespecialiseerd in kinderurologie. Zij behandelen kinderen met algemene urologische problemen, en kinderen met een aangeboren of veel voorkomende afwijkingen aan urinewegen en/of geslachtsorganen. Hier vindt u informatie over de urineweginfectie.

Urineweginfectie

Een urineweginfectie is een ontsteking van het slijmvlies in een van de urinewegen (blaas, urineleiders, nierbekken, nieren). Bij kinderen, zeker bij hele jonge kinderen, verlopen urineweginfecties vaak heftiger dan bij volwassenen. Bij jonge kinderen kan een urineweginfectie in korte tijd van een blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking. Deze ontsteking gaat gepaard met hoge koorts. Als de ontsteking te lang blijft bestaan, kan nierbeschadiging optreden.

Oudere kinderen klagen meestal over pijn met plassen. Soms zijn er andere verschijnselen, zoals koorts, stinkende urine of het terugvallen tot broek- of bedplassen. Urineweginfecties kunnen het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen. Ook afwijkend drink-, plas- en poepgedrag kan de infecties veroorzaken.

Behandeling

Het kind krijgt allereerst antibiotica om de infectie goed te bestrijden. Als de infectie bestreden is, zal de uroloog het kind uitgebreid onderzoeken op de aanwezigheid van aangeboren afwijkingen en afwijkend drink-, plas- en poepgedrag. Wanneer sprake is van aangeboren afwijkingen, zal de uroloog die zo mogelijk corrigeren. Na de acute behandeling krijgt het kind vaak nog langdurig behandeling met antibiotica in lage dosering, om herhaling van de infectie te voorkomen.

Speciaal spreekuur voor kinderen

De polikliniek Kinderurologie heeft een speciaal spreekuur voor kinderen. Hiervoor kunt u zowel bij Isala als in Isala Diaconessenhuis te Meppel terecht. Voor een afspraak op deze polikliniek heeft u een verwijzing van de huisarts nodig.

Voor kinderen die hun plas niet kunnen ophouden (incontinent zijn voor urine) is er een aparte polikliniek: de Plaspoli. Hier werken onze urologen samen met een verpleegkundige, die gespecialiseerd is in de begeleiding van kinderen met plasproblemen.

Wanneer bij kinderen een operatie noodzakelijk is, komen ze voor opname in het ziekenhuis. Ze liggen dan op de kinderafdeling van Isala Zwolle.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
info.urologie@isala.nl

Meppel

Urologie
088 624 96 33 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 10 maart 2022 / 6427