Contact
  1. 6451-Maagontledigingsonderzoek

Uw behandelend arts heeft u voor nader onderzoek naar de afdeling nucleaire geneeskunde verwezen. Nucleaire geneeskunde is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met onderzoek naar functies van organen in het menselijk lichaam.

Het onderzoek gebeurt met behulp van een speciale camera, de zogenaamde gammacamera. De hoeveelheden radioactiviteit die worden gebruikt op de afdeling zijn echter zeer gering en daardoor verantwoord om te gebruiken.

Doel

Het doel van het onderzoek is het bepalen van de passagetijd van de maaginhoud naar de darmen. Dit onderzoek vindt plaats met vast voedsel (2 broodjes).

Melden

  • Locatie Isala Diaconessenhuis Meppel
    Volg vanaf de hoofdingang de route naar afdeling 88. Hier kunt u plaatsnemen in wachtruimte 86. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald.
  • Locatie Saxenburgh Groep, Röpcke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg
    Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van de Radiologie (nummer 10).
  • Locatie Isala Zwolle
    Voor elke afspraak in Isala Zwolle meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, krijgt u een ticket met de tijd dat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich met uw ticket bij de aanmeldzuil en kunt u in de aangegeven wachtruimte plaats nemen.

Voorbereiding

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.

U moet voor het onderzoek nuchter komen. Dit wil zeggen dat u 8 uur voor het onderzoek geen eten of drinken meer mag nuttigen.

Drie dagen voor het onderzoek moet u tijdelijk stoppen met medicijnen die de beweging van de darm en/of maag beïnvloeden, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Uw arts zal u hierover informeren. Wanneer u vragen heeft, kunt u deze altijd aan uw arts voorstellen. Het is belangrijk dat u een lijstje meebrengt met medicijnen die u gebruikt.

Beschrijving van het onderzoek

Nadat u zich heeft gemeld bij de afdeling Nucleaire geneeskunde, krijgt u een vaste maaltijd. Deze bestaat uit een boterham met kaas, een boterham met jam en een beker thee. Na het eten van de maaltijd beginnen we met het maken van de foto’s. U staat of zit daarbij tussen twee camera’s. Van het maken van de foto’s merkt u niets. In 2 uur tijd worden 7 keer foto’s gemaakt.        

Duur van het onderzoek

De foto’s duren elk 1 minuut. De totale duur van het onderzoek is 2,5 uur.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek gaat naar uw behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd.

Let op
Indien u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, wilt u dat aan ons doorgeven? U krijgt dan een vliegbrief mee. We hebben dan de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren.

Contact

Kunt u niet komen? Wilt u dit zo snel mogelijk telefonisch aan ons doorgeven? Ook als u vragen heeft over het onderzoek kunt ons bellen. U belt met Isala Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

 

 

13 mei 2019 / 6451

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.