Contact
  1. 6451-Maagontledigingsonderzoek

Het doel van een maagontledigingsonderzoek is het bepalen van de ontledigingssnelheid van de maaginhoud. Voor dit onderzoek komt u op twee verschillende dagen. Hier leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan vóór het onderzoek aan ons door.
  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf acht uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken. U mag wel uw medicijnen innemen.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaatsnemen.

Onderzoek

Op de eerste afspraak krijgt u een pannenkoek en op de tweede afspraak een bakje gele vla te eten. In de pannenkoek en de vla zit een radioactieve stof. Direct na het eten moet u één uur stil liggen terwijl er foto’s worden gemaakt. Er wordt gekeken hoe snel de maaltijd uw maag verlaat. Beide onderzoeken duren in totaal 75 minuten.

Radioactieve stof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Let op
Gaat u binnen drie dagen na het onderzoek vliegen, wilt u dat aan ons doorgeven? U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis en de vliegduur nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

16 januari 2019 / 6451

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.