Contact
  1. 6451-Maagontledigingsonderzoek

Met een maagontledigingsonderzoek wordt de ontledigingssnelheid van de maaginhoud bepaalt. In deze folder leest u meer over dit onderzoek bij Isala.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • U moet voor het onderzoek nuchter komen. Dit wil zeggen dat u 8 uur voor het onderzoek geen eten of drinken meer mag nuttigen.
  • Drie dagen voor het onderzoek moet u tijdelijk stoppen met medicijnen die de beweging van de darm en/of maag beïnvloeden, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Uw arts zal u hierover informeren. Wanneer u vragen heeft, kunt u deze altijd aan uw arts stellen. Het is belangrijk dat u een lijstje meebrengt met medicijnen die u gebruikt.

Melden

Locatie Isala Zwolle of Isala Meppel

Voor uw afspraak meldt u zich bij binnenkomst aan bij de aanmeldzuil. Dit doet u met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs). Als u de stappen heeft doorlopen, ontvangt u een afsprakenticket. Hierop staat de tijd van uw afspraak, de wachttijd en de route. Heeft u een afspraak in het Hoofdgebouw (V) in Zwolle? Dan komt u opnieuw een aanmeldzuil tegen op de verdieping waar u de afspraak heeft. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

  • Nadat u zich heeft gemeld bij de afdeling Nucleaire geneeskunde, krijgt u een vaste maaltijd.
  • Deze maaltijd bestaat uit een boterham met kaas, een boterham met jam en een beker thee.
  • Na het eten van de maaltijd beginnen we met het maken van de foto’s. U staat of zit daarbij tussen twee camera’s.
  • Van het maken van de foto’s merkt u niets.
  • In 2 uur tijd worden 7 keer foto’s gemaakt. Dit duurt per keer ongeveer 5 minuten. Tussendoor gaat u terug naar de wachtkamer.
  • De totale duur van het onderzoek is 2,5 uur.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover informeert.

Let op
Als u binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat u dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. U krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde in Zwolle.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

Laatst gewijzigd 5 augustus 2022 / 6451