Contact
  1. 6471-Schisis-spraak

Bij een persoon met een schisis, ook wel hazenlip genoemd, is een spleet aanwezig die zich beperkt tot de lip, of doorloopt tot in de bovenkaak. Bij uw kind is de diagnose schisis gesteld. Welke gevolgen heeft dit voor de spraak? Hier vertellen wij u er meer over.

Leren spreken

Taal en spraak worden vooral geleerd door te luisteren naar de geluiden van anderen. Een baby maakt al vroeg allerlei geluidjes en gaat daarmee spelenderwijs experimenteren. Later gaat het kind de geluiden van anderen proberen na te doen.

Op een leeftijd van ongeveer één jaar gaat uw kind zijn of haar eerste echte woordjes zeggen. Tussen anderhalf en twee jaar ontstaan zinnetjes van twee woorden. Vanaf dit tijdstip kan de logopediste de spraak- en taalontwikkeling beoordelen.

Spraakproblemen

Wanneer een kind met een schisis minder duidelijk spreekt dan zijn leeftijdgenootjes, kan het zijn dat zich een spraakprobleem, een taalprobleem, een ‘open-neus-spraak’ of een combinatie hiervan voordoet. De logopediste voorziet u zo nodig van eenvoudige spraakoefeningen voor thuis. Echte spraaklessen hebben pas op latere leeftijd zin.

Een ‘open-neus-spraak’, ook wel nasaliteit genoemd, komt voor bij ongeveer de helft van de kinderen met een open gehemelte. Soms is een restant van de spleet in het harde gehemelte hiervoor verantwoordelijk. Die restspleet kan vanaf een leeftijd van twee tot vier jaar worden gesloten.

Zacht gehemelte

Er is echter vaker sprake van een te kort of een niet goed bewegend zacht gehemelte. Om dit goed te beoordelen, vindt vaak een onderzoek door de KNO-arts plaats, een zogenaamde nasofaryngoscopie. Een te kort zacht gehemelte kan vanaf vierjarige leeftijd worden verlengd. Dit is uiteraard afhankelijk van de ontwikkeling van uw kind. Deze operatie heet een pharyngoplastiek.

Soms worden, voorafgaand aan de pharyngoplastiek, de neusamandelen ‘geknipt’. Meer informatie hierover vindt u op de website van Isala, bij de afdeling Keel-, neus- en oorheelkunde.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Schisisteam, Plastische chirurgie
(038) 424 26 28 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
schisis@isala.nl

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6471

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.