Contact
  1. 6485-Goedaardige-prostaatvergroting

Aan de prostaat kunnen afwijkingen ontstaan. Hier vindt u informatie over een goedaardige prostaatvergroting en de behandeling ervan.

Prostaat

De prostaat is een klier die zich bij de man onder de blaas bevindt en ook wel voorstanderklier wordt genoemd. De klier, die ongeveer zo groot is als een walnoot, produceert een aantal hulpstoffen die aan het sperma worden toegevoegd. De prostaat ligt vlak onder de blaasuitgang en om de plasbuis heen. Aan de voorkant ligt hij tegen het schaambeen aan en aan de achterkant tegen de endeldarm.

De prostaat maakt deel uit van het mannelijke voortplantingssysteem. Achter de prostaat liggen twee zaadblazen. Hierin komen de zaadleiders uit die vanuit de testikels komen. Vanaf de zaadblazen loopt een klein zaadbuisje door de prostaat die uitkomt in de plasbuis. Vlak naast de prostaat loopt een aantal zenuwbundels naar de penis. Deze zenuwbundels zijn nodig om een erectie te krijgen. In de prostaat zitten klierbuisjes waarmee prostaatvocht wordt gemaakt. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen met dit prostaatvocht via de plasbuis naar buiten.

Goedaardige prostaatvergroting

Bij een goedaardige prostaatvergroting groeit de prostaat gelijkmatig naar binnen en naar buiten uit. De prostaat omklemt de plasbuis en als de prostaat gaat groeien, kan deze de plasbuis steeds iets verder dichtdrukken.

Klachten

Als gevolg van een prostaatvergroting kunt u problemen krijgen met plassen:

  • U heeft een minder krachtige urinestraal en soms druppelt het maar wat.
  • Het duurt even voordat de eerste plas komt.
  • U moet kort achter elkaar weer plassen in kleine hoeveelheden.
  • U druppelt na.
  • U heeft het gevoel dat de blaas niet leeg raakt (residugevoel).
  • Soms heeft u een branderig gevoel tijdens het plassen.
  • U kunt moeilijk de plas ophouden en soms zelfs helemaal niet.
  • ‘s Nachts moet u enkele keren uit bed om te plassen.

Oorzaken

De prostaat kan op oudere leeftijd groter worden. Dit gebeurt onder invloed van het mannelijk hormoon testosteron. Waarom dit bij sommige mannen wel en bij andere mannen niet gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Zeker dertig procent van de mannen boven de vijftig jaar krijgt last van plasklachten. Deze klachten wijzen gelukkig meestal niet op prostaatkanker.

Behandeling

Als uw huisarts u doorverwijst met plasklachten die duiden op goedaardige prostaatvergroting, voeren we enkele onderzoeken uit voordat u een gesprek heeft met de uroloog. De uroloog bekijkt aan de hand van de uitslagen van de onderzoeken wat er bij u aan de hand is. Hij/zij bespreekt vervolgens met u welke behandeling het meest geschikt is: een behandeling met medicijnen of een prostaatoperatie.

Medicijnen

Bij een goedaardige vergroting van de prostaat kan de behandeling in eerste instantie bestaan uit het toedienen van medicijnen. Dat kan beginnen met één soort medicatie, maar ook met een combinatie van middelen. Een behandeling met medicijnen is meestal langdurig.

Prostaatoperatie

Daarnaast is opereren is een mogelijkheid. Tijdens een operatieve ingreep verwijdert de uroloog prostaatweefsel dat vernauwing in de plasbuis veroorzaakt. Wanneer een vergrote prostaat het plassen bemoeilijkt (vaak het geval bij een goedaardige vergroting), kan er volgens de traditionele manier via de plasbuis worden geopereerd. Deze ingreep heet transurethrale resectie prostaat, afgekort TURP. Hierbij wordt de prostaat van binnenuit - de plasbuis loopt als een tunnel door de prostaat - met een elektrisch lisje weggeschraapt.
Een andere, nieuwe manier van opereren waarbij de prostaat eveneens van binnenuit wordt verkleind, is het opereren met behulp van de zogeheten ‘Green Light Laser’.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Urologie
088 624 27 40 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6485