Contact
 1. 6493-Opereren-Da Vinci-robot

Bijlage van het PID Hartoperatie

Voor de behandeling van een omleidingsoperatie (bypassoperatie), een ernstig lekkende mitralisklep of longkanker (lobectomie) gebruiken de cardiothoracaal chirurgen van Isala Hartcentrum naast bestaande operatietechnieken ook robotchirurgie. In deze bijlage leest u meer over deze manier van opereren.

Hoe werkt robotchirurgie?

Sinds 2010 gebruikt Isala Hartcentrum robotchirurgie in bij een aantal chirurgische operaties. Het systeem dat gebruikt wordt heet officieel Da Vinci® chirurgisch systeem. Met dit systeem is het mogelijk om operaties heel precies uit te voeren. Dit is mogelijk door computertechnologie met robottechnologie te combineren.

Medische illustratie snede bypass

Afbeelding 1: Links openhartoperatie Rechts Opereren met de robot
Medische illustratie snede longkanker
Afbeelding 2: Links traditionele longoperatie Rechts opereren met de robot

 

Dankzij deze techniek kunnen we grote operaties doen zonder grote wonden te maken (zie afbeeldingen 1 en 2) . Daardoor ontstaat er minder schade aan het lichaam. We noemen dit minimaal invasieve behandelingen.

Het Da Vinci-systeem helpt de chirurg bij het opereren. Ondanks de term ‘robot’ kan het systeem niets uit zichzelf. Maar hoe werkt dat?

 • Het systeem staat naast de operatietafel en bestaat uit enkele robotarmen. In deze robotarmen kunnen door een operatieassistent medische instrumenten geplaatst worden. Deze medische instrumenten worden bij de patiënt via enkele sneetjes van 1 tot 2 centimeter in het lichaam gebracht.
 • De chirurg zit achter een bedieningspaneel. Het bedieningspaneel en het systeem zijn met elkaar verbonden via een computer. De chirurg bestuurt via het bedieningspaneel de robotarmen en de medische instrumenten. Het systeem kan dus niets zonder de chirurg.
 • De medische instrumenten die gebruikt worden kunnen helemaal om hun as draaien. Dat is niet mogelijk met handen van een mens. De instrumenten kunnen dus goed draaien. Zo ontstaat nog meer bewegingsruimte voor de chirurg in het operatiegebied.
 • Om te kunnen kijken in het operatiegebied brengt de chirurg met een robotarm ook een kleine camera in het lichaam van de patiënt. Deze camera maakt beelden in het operatiegebied. Deze beelden zijn 3D en sterk uitvergroot. Zo kan de chirurg veel details heel goed zien. De andere leden van het operatieteam zien deze beelden in de operatiekamer op een groot beeldscherm.
 • Terwijl de chirurg het bedieningspaneel bedient, reageert het systeem direct op wat de chirurg met zijn handen en vingers doet. Het systeem zet de bewegingen van de chirurg om in precieze bewegingen van de medische instrumenten.

Robotchirurgie maakt het dus mogelijk om grote operaties te doen zonder grote wonden, heel precies, met meer bewegingsmogelijkheden, met meer controle en dat alles in een klein operatiegebied.

Voordelen voor de patiënt

Met robotchirurgie bereikt een chirurg hetzelfde eindresultaat als met een traditionele open operatiemethode. Bij een openhartoperatie wordt een snee van circa 20 centimeter over de lengte van de borstkas gemaakt. Bij robotchirurgie zijn een paar sneetjes van 1 tot 2 centimeter nodig om de medische instrumenten in het lichaam te brengen.

Voordelen van robotchirurgie voor de patiënt zijn:

 • geen grote wond, minder schade aan het lichaam;
 • minder bloedverlies en minder bloedtransfusies;
 • minder kans op ontstekingen;
 • kleinere littekens;
 • een kortere opname in het ziekenhuis;
 • sneller herstel thuis en sneller elke dag weer activiteiten kunnen doen;
 • minder tijd tussen een operatie en nabehandelingen.

Over het algemeen zijn de resultaten net zo goed als of beter dan de traditionele methode en zijn patiënten tevreden. Toch bestaat er ook bij robotchirurgie een kans op resultaten die kunnen tegenvallen. Het resultaat van de operatie hangt af van de ernst van de ziekte en de conditie van de patiënt. Uw arts bespreekt voor de operatie met u of robotchirurgie in uw geval mogelijk is en wat de voordelen en de risico’s voor u zijn.

Meer informatie

Informatie over de voorbereiding op de operatie en het herstel na de operatie vindt u in hoofdstukken 3, 4 en 5 van het Patiënten Informatie Dossier ‘Hartoperatie’.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Isala Hartcentrum
Thoraxchirurgie
(088) 624 28 66 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 13 november 2023 / 6493 / P

Hartoperatie

Wat gebeurt er allemaal bij een hartoperatie? Dit leggen we uit met een fotoboek. Zo krijgt u een idee van de voorbereidingen, onze afdeling en wat we elke dag doen. Met het fotoboek kunt u uzelf, uw familie en andere betrokkenen voorbereiden op de hartoperatie.

Pijnscore aangeven via pijnmeter

Ambulance

U komt binnen bij Isala Zwolle in de Centrale hal. Als u in een ander ziekenhuis bent opgenomen, gaat u met een ambulance naar Isala Zwolle.

Ambulance rijdt voor het ziekenhuis

Aanmelden

U meldt zich aan bij één van de aanmeldzuilen in de Centrale hal.
Aanmeldzuilen in de Centrale hal Isala Zwolle

Onderzoeken

U gaat eerst naar de Bloedafname om bloed te prikken. Soms vinden er meer onderzoeken plaats. Als dat voor u geldt, dan heeft de secretaresse dit  eerder aan u doorgegeven. Daarna gaat u naar de verpleegafdeling.

Bij een patiënt wordt bloed afgenomen

Medicijnen

De apothekersassistent neemt met u de medicijnen door die u thuis gebruikt.
Medicijnen

De verpleegkundige

Een verpleegkundige begeleidt u tijdens de opnamedag. 
Verpleegkundige doet een drukband om bij een patiënt

De zaalarts

Op de verpleegafdeling werken verpleegkundigen, afdelingsassistenten en physician assistants (PA's). De physician assistant is uw zaalarts en doet lichamelijk onderzoek om te beoordelen of u lichamelijk fit genoeg bent voor de operatie.

 

Verpleegkundige loopt de kamer binnen van een patiënt

De fysiotherapeut

Een fysiotherapeut geeft uitleg over ademhalingsoefeningen en het hoestkussen. U krijgt ook tips voor het bewegen na de operatie.

Gesprek met fysiotherapeut

Voorbereiding

Op de avond voor de operatie doucht u zich. Laat uw tas zoveel mogelijk ingepakt. Uw toiletspullen en eventuele bril, gehoorapparaat en gebitsprothese gaan mee naar de IC. De verpleegkundige legt het verder uit.

Nuchter blijven voor de hartoperatie

Uw spullen

Tijdens de operatie en uw opname op de IC bewaren wij uw tas in een afgesloten kast op de verpleegafdeling.

Spullen opbergen

Voorbereidingsruimte

 

Op de dag van de operatie, als u aan de beurt bent, brengen wij u in uw bed naar de voorbereidingsruimte van de operatiekamer.

 

Kennismaken met verpleegkundige

Familiebegeleiding

Een verpleegkundige van de afdeling Familiebegeleiding Intensive care belt met uw eerste contactpersoon tijdens de operatie en het verblijf op de Intensive care.
Bellen

Intensive care

Na de operatie gaat u naar de IC. De verpleegkundige van Familiebegeleiding IC begeleidt uw familie bij een eerste bezoek aan u.

Voorbereiding hartoperatie

Verpleegafdeling

Een dag na de operatie gaat u weer terug naar de verpleegafdeling. 

Naar de operatiekamer

Pijn

De verpleegkundige vraagt u meerdere keren per dag of u pijn heeft. U moet dan een cijfer geven tussen 0 en 10. Als het nodig is, krijgt u extra medicijnen tegen de pijn.

Pijnscore aangeven via pijnmeter

Bewegen

Na de operatie leert u uit bed te komen met een touw. Daardoor komt er minder druk te staan op uw borstbeen. U krijgt een elastische kous wanneer er een bloedvat uit uw been is gehaald.

Aan touw trekken

Voeding

Het is belangrijk dat u goed eet, dus voedsel waar veel eiwitten in zitten (eiwitrijk). De serviceassistent zorgt voor het eten en drinken. 

Menu eten bekijken

Artsenvisite

Elke dag komt de zaalarts bij u langs. Uw verpleegkundige is hier altijd bij.

 

Controle

Controles

Op de tweede dag na de operatie krijgt u een aantal onderzoeken, zoals een hartfilmpje, bloedonderzoek en een longfoto. Als de uitslagen van uw controles goed zijn, kunt u terug naar uw eigen ziekenhuis. Patiënten van Isala gaan naar de verpleegafdeling Cardiologie.

Buisjes

Verder herstel

De avond voordat u naar huis gaat, heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U bespreekt samen de leefregels voor de eerste 6 weken na de operatie.

Gesprek met verpleegkundige

Dag van ontslag

Op de dag van ontslag krijgt u een aantal papieren mee, zoals een brief van de arts en een recept voor medicijnen. 

Kennis maken met verpleegkundige

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie helpt bij een snellere genezing na uw operatie. Een verpleegkundige van Isala Harthuis neemt hierover contact met u op. Als u uit een ander ziekenhuis komt, kunt u contact opnemen met uw eigen ziekenhuis voor hartrevalidatie.

Fietstest
Pijnscore aangeven via pijnmeter
Ambulance rijdt voor het ziekenhuis
Aanmeldzuilen in de Centrale hal Isala Zwolle
Bij een patiënt wordt bloed afgenomen
Medicijnen
Verpleegkundige doet een drukband om bij een patiënt
Verpleegkundige loopt de kamer binnen van een patiënt
Gesprek met fysiotherapeut
Nuchter blijven voor de hartoperatie
Spullen opbergen
Kennismaken met verpleegkundige
Bellen
Voorbereiding hartoperatie
Naar de operatiekamer
Pijnscore aangeven via pijnmeter
Aan touw trekken
Menu eten bekijken
Controle
Buisjes
Gesprek met verpleegkundige
Kennis maken met verpleegkundige
Fietstest