Contact
  1. 6547-Fibroscan lever
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Een fibroscan wordt uitgevoerd om de hoeveelheid littekenweefsel (fibrose) in de lever te meten. Deze scan wordt met name uitgevoerd bij chronische hepatitis B en C, maar kan ook bij andere chronische leverziektes worden gebruikt. Hier leest u meer over het onderzoek en hoe u zich kunt voorbereiden.

Waarom een fibroscan?

Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan uw arts beter bepalen welke behandeling voor u geschikt is. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever. Dit heet cirrose. Het kan ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals slokdarmbloedingen en zelfs kanker in de lever.

Het onderzoek

Het onderzoek met de fibroscan maakt gebruik van geluidsgolven en is eenvoudig uit te voeren. De fibroscan meet de elasticiteit van de lever, waardoor de mate van fibrose te bepalen is.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de fibroscan mag u drie uur van te voren niets eten. U mag wel drinken.

Verloop van het onderzoek

Het is niet nodig om uw kleding uit te trekken. De uitvoerder van het onderzoek vraagt u alleen uw buik te ontbloten. Vervolgens bepaalt zij de plaats van de lever en de positie voor de echokop: ter hoogte van de lever, die zich bevindt rechts in de bovenbuik, tussen de ribben. Zij doet wat gel op deze plek. Dan plaatst zij de echokop op de huid van de buik en stuurt via de echokop de geluidsgolven. Dit voelt u als een soort tikjes, die niet pijnlijk zijn. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven terugkomen. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is. De onderzoeker meet dit minimaal tien keer. Daardoor krijgt zij een betrouwbare uitslag. Mocht er wat gel op uw kleding komen: de gel is uitwasbaar.

Duur

Het onderzoek duurt enkele minuten. Uw behandelend arts krijgt bericht over de uitslag. Hij zal de gevolgen van de uitslag voor uw behandeling met u bespreken.

Contact

 

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Interne geneeskunde, verpleegkundig specialisten
(038) 424 33 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 18 april 2019 / 6547