Contact
  1. 6547-Fibroscan lever

Een fibroscan wordt uitgevoerd om de hoeveelheid littekenweefsel (fibrose) in de lever te meten. Deze scan wordt met name uitgevoerd bij chronische hepatitis B en C, maar kan ook bij andere chronische leverziektes worden gebruikt. Hier leest u meer over het onderzoek en hoe u zich kunt voorbereiden.

Waarom een fibroscan?

Als bekend is hoeveel fibrose er in uw lever zit, kan uw arts beter bepalen welke behandeling voor u geschikt is. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever. Dit heet cirrose. Het kan ernstige aandoeningen veroorzaken, zoals slokdarmbloedingen en zelfs kanker in de lever.

Fibroscan

Het onderzoek met de fibroscan maakt gebruik van geluidsgolven en is eenvoudig uit te voeren. De fibroscan meet de elasticiteit van de lever, waardoor de mate van fibrose te bepalen is. Het onderzoek is minder goed uit te voeren als u overgewicht heeft of als er veel vocht in uw buik aanwezig is.

Voorbereiding

Ter voorbereiding van de fibroscan mag u drie uur van te voren niets eten. U mag wel drinken.

Verloop van het onderzoek

Het is niet nodig om uw kleding uit te trekken. De uitvoerder van het onderzoek vraagt u alleen uw buik te ontbloten. Vervolgens bepaalt hij de plaats van de lever en de positie voor de echokop: ter hoogte van de lever, die zich bevindt rechts in de bovenbuik, tussen de ribben. Hij doet wat gel op deze plek. Dan plaatst hij de echokop op de huid van de buik en stuurt via de echokop de geluidsgolven. Dit voelt u als een soort tikjes, die niet pijnlijk zijn. Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven terugkomen. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is. De onderzoeker meet dit minimaal tien keer. Daardoor krijgt hij een betrouwbare uitslag. Mocht er wat gel op uw kleding komen: de gel is uitwasbaar.

Duur

Het onderzoek duurt enkele minuten. De uitslag van de scan wordt met u besproken. Uw behandelend arts krijgt ook bericht over de uitslag. Hij zal de gevolgen van de uitslag voor uw behandeling met u bespreken.

Contact

 

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Interne geneeskunde, verpleegkundig specialisten
(038) 424 44 79 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6547

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.