Contact
 1. 6547-Fibroscan lever

Er wordt van uw lever een scan gemaakt om de hoeveelheid fibrose in de lever te meten. Dit noemen we een fibroscan. In deze folder leest u waarom een fibroscan belangrijk is, hoe dit onderzoek gaat en hoe u zich er op voorbereidt.

Wat is fibrose?

Fibrose is littekenweefsel in de lever. Door fibrose kan de lever slechter gaan werken. Ernstige fibrose kan leiden tot verschrompeling van de lever, dit heet cirrose. Cirrose kan ernstige ziekten veroorzaken, zoals bloedingen van de slokdarm en kanker in de lever.

Alle patiënten met een (chronische) leverziekte kunnen leverfibrose krijgen. Dat geldt ook voor patiënten met chronische Hepatitis B en Hepatitis C. Het is belangrijk om te weten of er fibrose in uw lever zit. Uw arts kan dan beter bepalen welke behandeling het beste bij u past.

We kunnen fibrose meten met een fibroscan. De fibroscan meet hoe soepel uw lever is. Een gezonde lever is erg soepel. Een zieke lever door fibrose of cirrose is minder soepel.

Voorbereiding op het onderzoek 

 • U mag in de drie uur voor het onderzoek niet meer eten.
 • U mag voor het onderzoek wel drinken.

Het onderzoek

 • Een fibroscan wordt gemaakt met geluidsgolven. Het onderzoek is gemakkelijk om uit te voeren en duurt enkele minuten. Het onderzoek doet geen pijn.
 • Tijdens het onderzoek moet u uw buik ontbloten.
 • De lever zit rechts in de bovenbuik, tussen de ribben. De medewerker die het onderzoek uitvoert, bepaalt met een apparaat waar uw lever zit.
 • Er wordt eerst gel gesmeerd op de plek waar uw lever zit. De medewerker plaatst daarna de echokop van het apparaat op uw buik en verstuurt geluidsgolven.
 • Het sturen van geluidsgolven doet geen pijn. U voelt wel een soort tikjes.
 • Het apparaat meet hoe snel de geluidsgolven terugkomen. De snelheid geeft aan hoe soepel de lever is.
 • De medewerker voert dit onderzoek minstens tien keer uit. Dat is belangrijk voor een betrouwbare uitslag.
 • Soms kan er wat gel in de kleding terecht komen. De gel is uitwasbaar.

Uitslag van het onderzoek

Uw arts ontvangt de resultaten van de fibroscan. De uitslag van het onderzoek wordt met u telefonisch besproken of tijdens een afspraak op de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Interne geneeskunde

(088) 624 33 50 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 4 maart 2022 / 6547