Contact
  1. 6580-Hoesten, kuchen keelschrapen

Vooral mensen met benauwdheidsklachten hebben regelmatig last van slijmproductie in het keelgebied. Het hoestmechanisme, waarbij de stembanden met kracht tegen elkaar aan slaan, is bedoeld om de luchtweg vrij te maken, bijvoorbeeld van slijm. Sommige mensen blijven het gevoel houden dat er iets in de keel zit, anderen moeten voor hun gevoel steeds kuchen of schrapen.

Het kan dan gebeuren dat het kuchen en schrapen een soort gewoonte wordt. Omdat tijdens het hoesten, kuchen en schrapen de stembanden steeds met veel kracht tegen elkaar aan slaan of schuren worden ze rood en gezwollen. Als dit voortdurend gebeurt wordt u keel nog meer geïrriteerd en de slijmvliezen raken hierdoor over geproduceerd waardoor u maar blijft kuchen en schrapen. Zo komt u in een vicieuze cirkel terecht. Door het voortdurend tegen elkaar aan slaan van de stembanden kunnen deze beschadigen, met als gevolg poliepen of stembandknobbels.

Globus gevoel

Het komt vaak voor dat mensen het gevoel hebben dat er ‘iets’ in de keel zit, wat niet kan worden weggeslikt. Een brok in de keel. Meestal gaat het hierbij om een onschuldig probleem. Door het gevoel van een brok in de keel heeft u vaak het gevoel veel te moeten kuchen, schrapen en slikken. Door het vele schrapen en slikken is de kans groot dat er spieren in het halsgebied worden en blijven aangespannen. Dit heeft als gevolg een globus gevoel.

Wanneer u bij de KNO-arts geweest bent voor onderzoek van uw keelgebied en er niets is gevonden, wordt u doorgestuurd naar de logopedist.

Onderzoek en observatie

De logopedist neemt een anamnese af; zij stelt u vragen over de uw situatie en klacht(en). Hierna zal de logopedist een onderzoek doen. Deze is gericht op de spanning in de spieren in het hoofd- en halsgebied. Daarnaast neemt zij, wanneer nodig, een stemonderzoek af.

Behandeling en training

Een logopedist kan met gerichte technieken de spieren in het hoofd- en halsgebied behandelen, waardoor de spanning afneemt. Daarnaast geeft zij oefeningen en technieken, zodat u zelf de spieren leert ontspannen. Wanneer het globus gevoel samengaat met stemklachten, kan de logopedist hulp bieden door u op een juiste manier te leren stemgeven. Belangrijke aspecten in de therapie zijn ademhaling, een ontspannen stemgeving en lichaamshouding.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Logopedie
(038) 424 24 65 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6580

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.