Contact
 1. 6587-Huidbehandeling acne
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Acne is een vervelend huidprobleem. Het komt vooral voor op plekken waar veel talgkliertjes in de huid zitten, zoals het gezicht, borst en rug. Het zorgt voor pukkels, puistjes, mee-eters, littekens en vlekken op de huid. De huidtherapeuten van Isala Dermatologisch centrum behandelen verschillende soorten acne: acne vulgaris (actieve acne), rest-acne en acne-littekens. Vraag uw dermatoloog of huidtherapeut om advies over de behandeling die het best bij u past.

Oorzaken

Acne kan ontstaan door verschillende factoren, zoals:

 • een verhoogde talgproductie onder invloed van hormonen
 • stoornis in het verhoorningsproces van de talgklierkanalen
 • de van nature aanwezige bacteriën die ontstekingsreacties kunnen veroorzaken
 • ontsteking van talgklieren.

Behandelingen

Welke huidbehandelingen zijn er in het Isala Dermatologisch centrum mogelijk?

Acne-therapie

Een reiniging met daaropvolgend een dieptereiniging van de huid. Hierbij prikt de huidtherapeut de pukkels en mee-eters aan en verwijderd ze. Uw huid kan tot rust komen en herstellen. Door deze behandeling is, in sommige gevallen, de acne goed onder controle te houden. Ook krijgt u advies voor het gebruik van acne-producten.

Chemische peeling

Wij geven de volgende peelings:

 • Fruitzuurpeeling: fruitzuur zorgt voor een sterke afschilfering van de huid. De huid vernieuwt zich, met als gevolg dat het verhoorningsproces gestimuleerd wordt. De acne vermindert en uw huid wordt gladder. Kleine pigmentvlekjes en littekentjes vervagen. Meestal wordt een kuur van 6 tot 8 peelings geadviseerd, hierbij wordt de sterkte van de peeling opgebouwd. Hoe lang uw huid na de peeling moet herstellen, hangt af van uw huidtype en de sterkte van de peeling. Gemiddeld duurt het herstel 2 tot 6 dagen. Deze huidbehandeling kan gecombineerd worden met acne-therapie.
 • Jessner/TCA: deze peelings zorgen voor een nog sterkere afschilfering van de huid. De huid moet na deze peeling dan ook langer herstellen.

Foto huid vóór fruitzuurpeeling

Afbeelding 1: vóór fruitzuurpeeling

Foto huid na fruitzuur

Afbeelding 2: na fruitzuurpeeling

CO2-laserbehandeling

Een CO2-laserbehandeling is heel geschikt voor de behandeling van rest-acne, littekens en kleine pigmentvlekken. Tijdens deze huidbehandeling worden er honderden microscopisch kleine gaatjes in de huid gemaakt. De huidstructuur wordt erdoor verbeterd, de kleur egaler en littekens minder zichtbaar. Ook zal de veerkracht van uw huid toenemen. Het herstel van uw huid na de behandeling duurt gemiddeld 7 dagen. Dit is afhankelijk van de plek van de behandeling, uw huidtype, de conditie van uw huid en de sterkte van de laserbehandeling.

Huidverbetering met de Dermica Pen

Een behandeling met de Dermica Pen is vooral geschikt bij huidveroudering, pigmentvlekken en (acne-)littekens. Ook kunnen grove poriën behandeld worden. Bij deze behandeling perforeren piepkleine naaldjes de huid. Deze naaldjes gaan door de bovenste huidlaag heen tot in de onderste huidlaag en zorgen voor microverwondingen. Om deze verwondigen te herstellen, maakt de huid collageen en elastine aan. Collageen en elastine zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van uw huid. Zo is een huidbehandeling met de Dermica Pen een hygiënische, snelle en effectieve methode om huidvernieuwing te stimuleren.

Voor de behandeling

Voor u een behandeling in het Isala Dermatologisch centrum ondergaat, is het soms nodig om uw huid voor te bereiden:

 • Bij fruitzuurpeelings smeert u thuis met een speciale crème waar een percentage fruitzuur in zit. Zo wordt uw huid optimaal voorbereid op de behandeling door de huidtherapeut.
 • Bij chemische peelings of een laserbehandeling is het belangrijk dat u zonlicht, zonnebank en zelfbruinende crèmes vermijdt vanaf 6 weken vóór de huidbehandeling. Ook na de huidbehandeling raden wij u aan uw huid goed te beschermen tegen de zon.
 • Het is prettig als u op de dag van de huidbehandeling zonder make-up naar uw afspraak komt.

Na de huidbehandeling

Uw huid kan als reactie op de huidbehandeling rood en gezwollen zijn en er kunnen kleine korstjes zichtbaar zijn. Na een fruitzuurpeeling of een laserbehandeling wordt uw huid, zo nodig, gekoeld met een cool pack. Daarna kunt u naar huis. Tijdens de huidbehandeling vertelt uw huidtherapeut u precies hoe en met welke producten u uw huid thuis het beste kan verzorgen.

Vergoeding

De huidtherapeuten van Isala Dermatologisch centrum kunnen huidbehandelingen aanbieden als aanvulling op de huidbehandeling door huisarts of dermatoloog, maar kunnen ook een op zichzelf staande huidbehandeling zijn. Of de huidbehandelingen door een huidtherapeut worden vergoed, is afhankelijk van uw zorgverzekering. Uw zorgverzekeraar kan u, afhankelijk van het door u gekozen pakket, precies vertellen in hoeverre uw huidbehandeling voor vergoeding in aanmerking komt.

Wat kunt u thuis doen om acne te verminderen?

 • Dep na het wassen uw huid voorzichtig droog met een schone handdoek.
 • Gebruik zeep met een zuurgraad (pH-waarde) die niet hoger is dan 5.
 • Gebruik producten (make-up of verzorgingsproducten) op waterbasis.

Wat kunt u beter niet doen?

 • Krabben of zelf uitknijpen van pukkels en mee-eters. Dit kan leiden tot ontstekingen en littekens veroorzaken.
 • Wassen van de huid met (te) heet water.
 • Gebruik van sterk ontvettende producten (bijvoorbeeld producten op basis van alcohol).

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan staan de huidtherapeuten van het Isala Dermatologisch centrum u graag te woord. Tijdens een oriënterend gesprek bekijkt de huidtherapeut uw huid en kiest samen met u een passende huidbehandeling. Ook bespreekt de huidtherapeut de kosten met u. Als u op basis van dit intakegesprek besluit om tot een behandeling over te gaan, maken wij een behandelafspraak met u.

Voor een afspraak met de huidtherapeut heeft u geen verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Zwolle

Cosmetische dermatologie en Huidtherapie
(038) 424 79 52 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.30 uur)

Laatst gewijzigd 3 maart 2020 / 6587