Contact
 1. 6623-Galzuurresorptietest (SeHCAT)

Met een galzuurresorptietest wordt de galzuurstofwisseling van de darm bepaald. Hierbij wordt een radioactieve stof gebruikt. In deze folder leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Voorbereiding

 • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan het onderzoek aan ons door.
 • Voor dit onderzoek moet u tenminste 4 uur nuchter zijn. Water drinken mag wel.
 • U moet 3 dagen voor het onderzoek stoppen met de cholestyramine (Questran) medicatie.
 • In de meeste gevallen wordt het onderzoek ’s middags uitgevoerd. Is dat bij u het geval, dan mag u na uw ontbijt niet meer eten of drinken. Neem uw lunch dan mee naar het ziekenhuis, om die direct na toediening van de capsule met radioactieve stof te gebruiken.

Melden

Locatie Isala Zwolle

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, ontvangt u een ticket met barcode en de tijd dat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Op de afdeling scant u opnieuw de barcode van uw ticket bij de aanmeldzuil. U kunt in de aangegeven wachtruimte plaatsnemen.

Locatie Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

 • Bij de start van het onderzoek (in de meeste gevallen 's middags) krijgt u een capsule met een radioactieve stof.
 • Direct na de inname van de capsule drinkt u twee bekers water en gebruikt u uw lunch.
 • Na ongeveer drie uur maakt de laborant een scan.
 • Vervolgens worden er nog scans gemaakt na 24 uur, na drie dagen en eventueel na zeven dagen.
 • De laborant meet tijdens het maken van de scan hoeveel van de radioactieve stof in uw darmen aanwezig is. De camera staat op ruime afstand boven u. Het maken van de scans duurt ongeveer tien minuten.
 • Als de radioactieve stof snel uit uw darmen verdwijnt, wordt er alleen na 24 uur en 48 uur een scan gemaakt. De scan na zeven dagen is dan niet nodig.

Radioactieve stof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De stof verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover informeert.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde in Zwolle.
U belt met de afdeling in Zwolle, óók als u op een andere locatie onder behandeling bent

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624  52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 5 augustus 2022 / 6623