Contact
  1. 6623-Galzuurresorptietest

Een galzuurresorptietest wordt gedaan om de galzuurstofwisseling van de darm te bepalen. Hier leest u hoe dit onderzoek verloopt en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan vóór het onderzoek aan ons door.
  • Voor dit onderzoek moet u tenminste vier uur nuchter zijn. Water drinken mag wel.
  • U moet drie dagen voor het onderzoek stoppen met de cholestyramine (Questran) medicatie.
  • In de meeste gevallen wordt het onderzoek ’s middags uitgevoerd. Is dat bij u het geval, dan mag u na uw ontbijt niet meer eten of drinken. Neem uw lunch dan mee naar het ziekenhuis, om die direct na toediening van de capsule met radioactieve stof te gebruiken.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaatsnemen.

Het onderzoek

Bij de start van het onderzoek (in de meeste gevallen 's middags) krijgt u een capsule met een radioactieve stof. Direct na de inname van de capsule drinkt u twee bekers water en gebruikt u uw lunch. Na ongeveer drie uur maakt de laborant een scan. Vervolgens worden er nog scans gemaakt na 24 uur, na drie dagen en eventueel na zeven dagen.

De laborant meet tijdens de scan hoeveel van de radioactieve stof in uw darmen aanwezig is. De camera staat op ruime afstand boven u. De opnamen duren ongeveer tien minuten.

Als de radioactieve stof snel uit uw darmen verdwijnt, wordt er alleen na 24 uur en 48 uur een scan gemaakt. De opname na zeven dagen is dan niet nodig.

Radioactieve stof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid. De stof verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6623

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.