Contact
 1. 6632-Abatacept (Orencia®) via de huid
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Medicijn bij reuma

​Bij de behandeling van reumatische ziekten kan de arts verschillende medicijnen voorschrijven. Abatacept (merknaam Orencia®) is er een van. Hier leest u meer over toepassing en gebruik van dit geneesmiddel bij reuma.

Medicijnen bij reumatische ziekten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziektebeïnvloedende medicijnen.

Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten, waardoor de pijn, zwelling en ochtendstijfheid afnemen. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Aangezien reumatische ziekten vaak chronische (voortdurende) aandoeningen zijn, is de behandeling met medicatie meestal langdurig.

Toepassing Abatacept

Abatacept behoort tot de groep antireumatica. Het is een van de zogenoemde biologicals, medicijnen die worden geproduceerd met biotechnologische methoden. Biologicals remmen vaak specifiek een eiwit of cellen in het ontstekingsproces. Meer informatie over biologicals vindt u onderaan deze pagina bij Biologicals bij reuma.

Abatacept kan gebruikt worden voor de behandeling van chronische gewrichtsreuma. Het remt de werking van bepaalde ontstekingscellen (T-cellen) die betrokken zijn bij het reumatisch ontstekingsproces. Abatacept wordt bij voorkeur gecombineerd met methotrexaat, omdat de combinatie vaak effectiever is.

Abatacept kan worden toegediend in de bloedbaan (via een infuus) of via een onderhuidse injectie direct onder de huid (subcutane toediening).

Behandeling met Abatacept via de huid

Gebruik

Abatacept subcutaan wordt toegediend via onderhuidse injecties. Het toedienen van de injectie vindt eenmaal per week plaats. Abatacept wordt toegediend via een voorgevulde wegwerpspuit voor eenmalig gebruik. De dosering bedraagt 125 mg per injectie. De injecties kunt u zelf toedienen, of uw partner of een hulpverlener kan dit bij u doen. Tijdens de spuitinstructie wordt precies uitgelegd hoe u uzelf kunt spuiten. Hoewel dit misschien een eng idee is, blijkt in de praktijk dat zelf spuiten heel goed te leren is. U moet Abatacept altijd koel bewaren; in de koelkast tussen 2 en 8 ºC.

Mogelijke bijwerkingen

Tijdens het gebruik van Abatacept kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn en misselijkheid.
 • Rond de plaats van de injectie kan een lichte huidreactie optreden.
 • Overgevoeligheidsreacties kunnen mild tot matig zijn, en soms – in zeldzame gevallen – ernstiger. De symptomen (verschijnselen) van zulke ernstige reacties zijn meestal uitgebreide huidreacties, netelroos, vermoeidheid, piepend of moeilijk ademhalen en/of lage bloeddruk. Neem bij een allergische reactie direct contact op met uw huisarts of de polikliniek Reumatologie.
 • Door de behandeling met Abatacept bent u gevoeliger voor infecties. Let daarom goed op wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus), een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen), een verkoudheid waarbij u gekleurd slijm ophoest, voorhoofdsholteontsteking, ontstoken kiezen en tanden en koorts als verschijnsel van infectie, ook van uw gewrichten.
 • Een tuberculosebesmetting (longontsteking) die in het verleden heeft plaatsgevonden kan terugkomen. Het risico daarop is groter als deze besmetting niet goed behandeld is of ongemerkt verlopen is. Voor de start van een biological wordt u gescreend op een eventueel eerdere tuberculosebesmetting.
 • Pijnlijke blaasjes op de huid (herpes), loopneus, duizeligheid, hoge bloeddruk, opvliegers, hoesten, diarree, opgeblazen gevoel, buikpijn, huiduitslag, vermoeidheid, spierzwakte, afwijkende leverenzymen komen minder vaak voor.
Let op
Twijfelt u of u een infectie heeft? Overleg dan met uw huisarts of reumaconsulent. In geval van een infectie moet het toedienen van de injecties worden gestaakt en eerst de infectie worden behandeld.

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

 • ontstekingen van het mondslijmvlies;
 • kortademigheid of veel hoesten;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen/spontane blauwe plekken.

Voorzorgen

Infecties

Voordat u de abatacept toedient, is het belangrijk om te weten of u op dat moment een infectie heeft. U krijgt daarom van uw reumaconsulent een lijst met dertien vragen over klachten die kunnen wijzen op een infectie. Wanneer u een infectie heeft, of twijfelt of u een infectie heeft, moet u uiterlijk 24 uur vóór de behandeling contact opnemen met uw reumaconsulent of uw behandelend reumatoloog. De behandeling moet dan worden uitgesteld.

Operaties

Licht uw reumaconsulent of uw behandelend reumatoloog in als u geopereerd moet worden. Hieronder vallen ook operatieve ingrepen aan uw gebit. Als een geplande operatie gaat plaatsvinden, overleg dan met uw behandelend reumatoloog over het al dan niet onderbreken van de behandeling met abatacept. De behandeling met abatacept kan twee weken na de operatie worden hervat, als er geen tekenen van infectie of complicaties zijn opgetreden.

Andere geneesmiddelen

Abatacept kan, voor zover bekend, veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen.
Alleen de combinatie met andere biologicals moet worden vermeden
vanwege vergrote kans op (ernstige) infecties. Overleg bij twijfel met uw arts.

Zwangerschap en borstvoeding

Tot op heden zijn geen negatieve effecten van Abatacept waargenomen tijdens zwangerschap. Toch adviseren wij voor de zekerheid om Abatacept niet tijdens de zwangerschap te gebruiken, maar om te kiezen voor een geneesmiddel waarvan de veiligheid beter bekend is bij zwangerschap. Stel uw behandelend arts altijd op de hoogte van uw (eventuele) zwangerschap of zwangerschapswens.

Het is onbekend of Abatacept in de moedermelk terecht komt. Er wordt verwacht dat Abatacept niet door het kind wordt opgenomen. Tot op heden zijn geen negatieve effecten in het kind waargenomen. Wanneer u Abatacept gebruikt, is dit daarom geen reden om te stoppen met het geven van borstvoeding. Stel uw behandelend arts wel altijd op de hoogte dat u borstvoeding geeft.

Heeft u verder nog vragen? Neem dan contact op met uw behandelend arts of het Medicatie Adviespunt voor Zwangeren van Isala (MAZ), via telefoonnummer 088 624 35 55.

Vaccinatie

Abatacept vermindert uw afweer tegen infecties, daarom wordt de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) geadviseerd. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Daarnaast zal de reumaconsulent met u overleggen over reizigersvaccinatie. Indien mogelijk zal eventuele reizigersvaccinatie plaatsvinden voor de start van de abatacept. Uw reumatoloog overlegt met u over de pneumokokkenvaccinatie. De pneumokok is een bacterie die luchtweginfecties kan veroorzaken zoals oorontsteking en longontsteking.

Huidtumoren

Een biological werkt op uw immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt u tegen bijvoorbeeld kanker. Waarschijnlijk heeft u door een biological geen grotere kans op kanker. Voor zover nu bekend is, is alleen de kans op huidkanker is iets groter. Daarom adviseren wij u om uw huid in de gaten te houden. Ziet u iets raars? Neem dan contact op met uw huisarts of behandelend reumatoloog.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
088 624 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 6632

Gerelateerde folders