Contact
  1. 6661-Radiotherapie uitzaaiingen (metastasen) botten

Hier vindt u meer informatie over de uitwendige bestraling bij een uitzaaiing in het bot. De bestraling kan de tumorgroei remmen waardoor de veelvoorkomende pijnklachten verminderen en draaglijk worden. Bij een groot deel van de mensen verdwijnen de pijnklachten zelfs helemaal. Bestraling is effectief bij pijnlijke uitzaaiingen in de botten, mogelijke botbreuken daardoor en bij uitzaaiingen in de wervelkolom die druk veroorzaken op het ruggenmerg.

Behandeling

U wordt bestraald op de plek waar de uitzaaiing zich bevindt. Het aantal bestralingen is afhankelijk van meerdere factoren zoals de algehele conditie, de grootte van de tumor en de plaats in het lichaam. Het aantal bestralingen kan variëren van een tot tien keer. Het maximale effect van de bestraling treedt op na drie tot vier weken. Soms is de verbetering al te merken tijdens of vlak na de bestralingsperiode. Bij terugkeer van de pijn kan de bestraling meestal worden herhaald.

Voorbereiding

Uw eerste bezoek

Bij uw eerste bezoek heeft u een gesprek met de radiotherapeut-oncoloog. Dit is de medisch specialist die verantwoordelijk is voor uw bestralingsbehandeling. Aan de hand van de beschikbare gegevens en een lichamelijk onderzoek bespreekt de arts met u het behandelplan en geeft hij uitleg over de bestraling. Tijdens dit bezoek, krijgt u veel informatie. Daarom raden wij u aan uw partner of familielid mee te nemen bij dit bezoek. Als u medicijnen gebruikt, wilt u deze (of een medicijnlijst) meebrengen?

Voorlichtingsgesprek

Voorafgaand aan uw CT-afspraak voor de voorbereiding, heeft u soms een gesprek met een voorlichtingslaborant. De laborant zal met behulp van een presentatie de gang van zaken nogmaals uitleggen. In alle rust kunt u eventuele onduidelijkheden of vragen over de komende bestralingsbehandeling bespreken. Tijdens uw behandeltraject kunt u met vragen bij de laboranten terecht.

CT-scan

Ter voorbereiding op de bestraling kan een CT-scan gemaakt worden. De CT-scan is een röntgenapparaat dat nauwkeurig de plaats van de tumor en de omliggende organen in het lichaam in beeld brengt. De radiotherapeut-oncoloog geeft op de scan het te bestralen gebied aan. Hierna wordt een bestralingsplan gemaakt en wordt de benodigde stralings berekend. Omdat deze scan alleen voor plaatsbepaling en berekening worden gebruikt, krijgt u geen uitslag van deze scan. Het maken van de CT-scan duurt ongeveer twintig minuten.

Voordat de scan gemaakt wordt, bepalen wij de houding waarin u bestraald gaat worden. Er worden markeringen en tatoeagepuntjes op uw lichaam of op het masker aangebracht. Hiermee kunnen we u tijdens de bestralingen in dezelfde houding neerleggen.

Het bestralingsplan

Nadat de CT-scan is ingetekend, wordt een bestralingsplan gemaakt. Met een computer wordt de optimale manier van bestralen bepaald. Hierbij wordt de gewenste dosis in het tumorgebied toegediend en zo min mogelijk in gezond weefsel. Op deze manier is de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk.

Bestraling

Radiotherapeutisch laboranten

De bestraling wordt uitgevoerd door radiotherapeutisch laboranten. Zij zijn speciaal opgeleid om de bestralingstechnieken toe te passen. De laboranten begeleiden u tijdens de hele behandeling. Zij zijn degenen bij wie u, in eerste instantie, met uw vragen terecht kunt. Voor u is het wellicht prettig als steeds dezelfde laboranten voor de bestraling zorgen. Wij streven hiernaar, maar organisatorisch is het niet altijd mogelijk. Als u het op prijs stelt, kan uw partner of begeleider een keer meekijken in de bestralingsruimte. Dit kan in overleg met de laboranten van het bestralingstoestel. Bij de eerste bestraling is het voor de laboranten prettig om alle tijd en aandacht voor u te kunnen hebben.

Instellen

De laboranten leggen u voor de bestralingen met behulp van de aangebrachte markeringen steeds in dezelfde houding. Het te bestralen gebied wordt met een lichtbundel en de gegevens in de computer nauwkeurig ingesteld. Bij bestraling van de botten wordt meestal vanuit meerdere richtingen bestraald. Tijdens de bestraling verlaten de laboranten de bestralingsruimte. Zij kunnen u via een beeldscherm zien en via een intercom horen. Het is van belang dat u stil blijft liggen totdat de laboranten weer binnenkomen.

Foto’s

Van de bestraling merkt u weinig, u hoort alleen het geluid van het bestralingstoestel. Als het toestel is uitgeschakeld, is er geen straling meer in de ruimte of in uw lichaam. Door de bestraling wordt u niet radioactief. Voorafgaan aan de bestraling worden röntgenfoto’s gemaakt om uw houding te controleren. Inclusief het uit- en aankleden neemt de behandeling tien tot twintig minuten in beslag.

Bijwerkingen

Zowel tijdens als na de bestraling kunnen bijwerkingen optreden. Deze zijn onder andere afhankelijk van het gebied dat bestraald wordt en de bestralingsdosis.

Algemene bijwerkingen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid en huidirritatie.

Vermoeidheid

Soms voelen mensen die bestraald worden zich meer vermoeid dan anders. Uitzaaiingen in het lichaam kunnen ook vermoeidheid veroorzaken. Het reizen naar het ziekenhuis vergt extra energie. U kunt daarom het beste overmatige inspanning vermijden en zo nodig wat extra rust nemen. Beweeg als het kan wel regelmatig, vooral in de buitenlucht (wandelen, fietsen, tuinieren, enzovoort). Zo helpt u het lichaam zo fit mogelijk te blijven.

Huidreactie

Omdat het aantal keren dat u bestraald wordt gering is, is er een kleine kans dat de huid kan verkleuren. Bij de meeste mensen zal overigens in het geheel geen huidreactie zichtbaar zijn. Een eventuele huidreactie verdwijnt binnen enige weken na afloop van de bestraling.

Pijn

In het begin van de bestraling kunnen pijnklachten iets toenemen. Dit is een natuurlijke reactie van het bestraalde weefsel. U mag eventueel wat extra pijnstilling nemen. Deze reactie zal na enkele dagen vanzelf verdwijnen. Als het niet vanzelf weer afneemt, neem dan contact op met de afdeling.

Huidverzorging

Over het algemeen mag u zich gewoon wassen en douchen. Het is wel verstandig om wat voorzichtiger met de huid in het bestraalde gebied om te gaan.

Adviezen

  • Gebruik geen zeep in bestraald gebied.
  • Dep de huid in het bestraalde gebied voorzichtig droog.
  • Gebruik geen zalf zonder overleg.
  • Vermijd broeiende of knellende kleding (zoals nylon of wol) op het bestralingsgebied (katoenen kleding is een goede vervanging)
  • Plak geen pleisters op de bestraalde huid.
  • Ga niet zwemmen en neem geen uitgebreid bad.
  • Vermijd direct zonlicht en bedek de bestraalde huid als u gebruik wilt maken van de zonnebank.
  • Na de laatste bestraling kunt u de inktstrepen laten slijten, ga niet boenen met zeep.

Na de laatste bestraling kunt u de inktstrepen laten slijten, ga niet boenen met zeep.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook andere websites raadplegen:

Voorlichtingsfilm bestraling

Ter voorbereiding op uw behandeling kunt u de voorlichtingsfilm over bestraling bekijken.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Radiotherapie
(038) 424 54 49 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 6661

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.