Hyperventilatie - het aanleren van een ontspannen ademing Hyperventilatie - het aanleren van een ontspannen ademing
- Isala
- Patiëntenfolders
- 6697-Hyperventilatie aanleren ontspannen ademing
Hyperventilatie is een manier van ademhalen waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Meestal wordt er te snel en te diep geademd, waardoor er teveel koolstofdioxide(Co2) wordt uitgeademd. Hierdoor verandert de zuurgraad in het bloed.
Hyperventilatie
Hyperventilatie kan verschillende symptomen hebben. Het kan plotseling optreden (acute vorm) maar het kan ook een constante manier van ademen zijn (chronische vorm). Symptomen die kunnen optreden zijn tintelingen, duizeligheid, ademnood en hartkloppingen. Deze symptomen worden vaak als zeer beangstigend ervaren. Meestal liggen er spanningen ten grondslag aan de hyperventilatie. Soms heeft het een duidelijke aanwijsbare oorzaak, zoals ingrijpende gebeurtenissen. Vaak heeft het te maken met onzekerheid en angst, waardoor er een verkeerd adempatroon optreedt. Het kan ook zijn dat het een verkeerde manier van ademhalen is of dat het komt door te lang spreken op één adem.
Onderzoek en observatie
Wanneer u bij de logopedist komt, stelt zij u eerst een aantal vragen over uw klachten om de hulpvraag en het probleem helder te krijgen. Hierna zal de logopedist u vragen een lijst in te vullen waarop symptomen staan vermeld die te maken hebben met hyperventilatie. Aan de hand van deze lijst kan de logopedist inzicht krijgen in hoe u de symptomen ervaart en welke symptomen er aanwezig zijn. Eventueel kunnen er nog aanvullende onderzoeken plaatsvinden op het gebied van stemgebruik en spierspanning in het keelgebied.
Behandeling en training
Tijdens de behandeling krijgt u inzicht in de problemen die samenhangen met de hyperventilatieklachten. Er wordt een functioneel en evenwichtig adempatroon in rust, tijdens spreken en inspanning aangeleerd. Ook leert u een aanval van hyperventilatie af te breken. Daarnaast zal u veel adem- en ontspanningsoefeningen doen. U leert hiermee adem te halen op een ontspannen manier, en u leert zelf te ontspannen.
Contact
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:
Zwolle
Logopedie
088 624 2 4 65 (bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.