Contact
 1. 7026-Peritoneaaldialyse: H6 Onderzoeken Voeding en Medicatie

Patiënten Informatie Dossier

​Wanneer uw nieren niet goed meer functioneren heeft dit effect op een aantal stoffen in uw bloed en natuurlijk uw lichamelijke gesteldheid. Daarnaast heeft ook de dialyse zelf effect op een aantal stoffen in uw bloed. Deze effecten kunt u verminderen door goed op uw voeding te letten of door bepaalde medicatie in te nemen. Voeding, medicatie en onderzoeken zijn dan ook onlosmakelijk met uw dialysebehandeling verbonden. Hier bespreken we welke bloeduitslagen van belang zijn, welk effect zij hebben op uw voeding hebben en welke medicatie voor u van belang is. Daarnaast leest u welke onderzoeken naast het bloedprikken nog meer nodig zijn om de effectiviteit van de PD-behandeling te bepalen.

Onderzoeken

Onderzoeken zijn zeer belangrijk tijdens uw dialysebehandeling om te controleren of u de afvalstoffen voldoende kwijtraakt met de dialyse. Zo laat u elk poli bezoek bloed afnemen, zodat we onder andere weten hoeveel afvalstoffen er in uw bloed zitten. Naast het laten controleren van uw bloedwaarden, kunnen we voor de effectiviteit van uw PD-behandeling ook de urine en de vloeistof die uit uw buik komt laten onderzoeken. Dit wordt gedaan met een Klaring, Tijd, Volume onderzoek. Dit gebeurd eens per drie maanden. Om de doorlaatbaarheid van uw buikvlies te bepalen wordt een PET-test gedaan. De uitslag van dit onderzoek is belangrijk om te bepalen welke vorm van PD en welk wisselschema het beste bij u passen.

Bloedwaarden en voeding

Tabel Bloedwaarden en voeding 
Bloedwaarde Normaalwaarde Effect op uw lichaam ​Effect op uw eetpatroon
Hb 6.8 - 7.8 mmol/l Gezonde nieren produceren het hormoon Erythropoëtine. Dit hormoon stimuleert de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Wanneer de nieren minder goed werken, maken zij minder van dit hormoon aan. Hierdoor krijgen mensen met een nieraandoening vaak last van bloedarmoede. Bloedarmoede heeft als belangrijkste klacht moeheid

​Eet regelmatig voedingsproducten met veel ijzer zoals

 • rood vlees
 • gevogelte
 • graanproducten
 • bonen en peulvruchten
 • donkergroene groente
 • gedroogde vruchten
Natrium 135 - 145 mmol/l Gezonde nieren scheiden 95% van het zout uit. Wanneer u natrium te hoog is, houdt u meer vocht vast en kan uw bloeddruk stijgen. ​Het is raadzaam om zoutbeperkt te eten.
Bij ondervulling is het goed om extra zout te nemen bijvoorbeeld in de vorm van bouillon.
​Kalium ​3.5 - 5.0 mmol/l ​Kalium beïnvloedt de werking van de spieren en dus ook de werking van de hartspier. Een te hoog of een te laag kalium kan hartritmestoornissen of een hartstilstand veroorzaken.

Kalium komt veel voor in:

 • koffie
 • verse groenten
 • fruit
 • aardappels
 • chocolade

Het is belangrijk om kaliumrijke producten over de dag te verdelen.

​Ureum ​< 30 mmol

​Ureum is een afbraakproduct van de eiwitstofwisseling. Een teveel aan ureum wordt veroorzaakt door:

 • onvoldoende effect van de dialyse
 • een te hoge eiwitinname
 • afbraak van eigen lichaamseiwitten door een te lage eiwitinname

​Eet dagelijks voldoende eiwitrijke producten. Voldoende eiwitten houdt in dat u 1.2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht eet.
Eiwitrijke producten zijn:

 • vlees
 • vis
 • melk
 • kaas
 • eieren
 • graanproducten
 • peulvruchten
 • noten
​Kreatinine ​< 1800 mmol/l ​Kreatinine is een afbraakproduct van de spierstofwisseling. Gezonde nieren scheiden de Kreatinine normaalgesproken uit.
Wanneer het kreatininegehalte stijgt, kan een uitbreiding van de hoeveelheid PD-vloeistof of een extra CAPD-wisseling noodzakelijk zijn
​Het kreatininegehalte in het bloed heeft geen invloed op uw eetpatroon.
​Calcium ​2.10 - 2.37 mmol/l ​Wanneer de normale nierfunctie verstoord is bestaat de kans dat het lichaam calcium uit de botten gaat nemen in plaats van uit de voeding. Dit veroorzaakt botontkalking.

​Vitamine D helpt om het calcium weer uit de voeding op te nemen.
Vitamine D zit in:

 • vette vissoorten zoals zalm en makreel
 • margarine, halvarine en bak- en braadproducten
​Fosfaat ​0.87 - 1.78 mmol/l ​Wanneer het fosfaatgehalte in het bloed te hoog is, bindt dit zich aan het calcium en veroorzaakt een neerslag in de ogen, huid, gewrichten en bloedvaten. ​Fosfaat komt in alle eiwitrijke producten voor. Omdat u voldoende eiwitten nodig hebt, kunt u hier niet op minderen. U krijgt medicatie voorgeschreven die het fosfaat uit uw bloed haalt. Deze fosfaatbinders hebben alleen effect indien u ze met de maaltijd inneemt.
​Albumine ​35 - 55 > mmol/l

​Het albuminegehalte in uw bloed zegt iets over uw voedingstoestand en uw eiwitinname. Een laag albumine geeft aan dat u niet evenwichtig genoeg eet.
Een hoog albumine betekent dat u evenwichtig of wellicht zelfs te goed eet.


Vragen

 1. Wanneer u te weinig kalium in uw bloed hebt, welke producten kunt u dan eten om uw kalium te verhogen?
 2. Welke vitamine helpt botontkalking voorkomen? In welke producten zit veel van deze vitamine?
 3. Welke producten zijn goed voor u wanneer u bloedarmoede heeft?
 4. Het is belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen. Welke producten bevatten veel eiwitten?

Medicatie

Medicijnen ter voorkoming van poort infecties en peritonitiden

Bactroban neuszalf wordt voor de poort gebruikt. Een tube is na het aanbreken maximaal één maand houdbaar.

Cholesterol-verlagende middelen

Doordat de suiker in de PD-vloeistof in meerder of mindere mate door het lichaam opgenomen wordt, zien we bij veel PD-patienten de ‘vetwaarden’ in het bloed stijgen, onder andere het cholesterol en de triglyceriden. Medicijnen die deze verhoging tegengaan zijn bijvoorbeeld: Zocor en Lopid.

Fosfaatbinders

Dit zijn medicijnen die zorgen dat het fosfaat uit de voeding niet in het bloed opgenomen wordt. De fosfaatbinders hechten zich in het maag-darmkanaal aan het fosfaat uit de voeding en verlaten samen met de ontlasting het lichaam. Het belangrijk dat u deze medicijnen samen met de maaltijd inneemt. Voorbeelden hiervan zijn: Renagel, Calcichew, Fosrenol.

Medicijnen die de bloeddruk regelen

De gezonde nieren hebben een belangrijke taak in het regelen van de bloeddruk. De bloeddruk wordt bepaald door:

 • het bloedvolume in de circulatie;
 • de druk door de pompwerking van het hart;
 • de weerstand in de bloedvaten.

De nieren produceren hormonen die de weerstand in de bloedvaten regelen. Wanneer de nieren niet meer normaal werken wordt het evenwicht verstoord en zijn er vaak medicijnen nodig om de bloeddruk te regelen bijvoorbeeld: Adalat, Renitec, Capoten of Inderal.

Medicijnen tegen de kramp en onrustige benen

Sommige PD-patienten zijn (’s nachts) extra gevoelig voor kramp en onrustige benen. Om dit te voorkomen helpt het soms om het medicijn Inhibin te gebruiken.

Medicijnen tegen de jeuk

Veel PD-patiënten hebben last van jeuk onder andere ten gevolge van de calciumfosfaatneerslag in de huid. Dit is helaas een moeilijk op te lossen probleem. Sommige patiënten hebben baat bij huidzalven. Ook kunnen er medicijnen worden voorgeschreven: Phenergan of Polaramine. Soms helpt het om naar de PUVA (zonnebank) te gaan.

Medicijnen ter voorkoming van obstipatie

Door meerdere redenen (beperking fruit en vocht, fosfaatbinders en ijzertabletten) kan het voorkomen dat iemand problemen krijgt met de stoelgang. Vaak is dan de enige mogelijkheid om laxantia te geven bijvoorbeeld in de vorm van siroop (Lactulose). Of bijvoorbeeld Movicolon.

23 november 2018 / 7026

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.