Contact
  1. 7029-Peritoneaaldialyse: Dagelijks leven
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Dagelijks leven met peritoneaaldialyse

Peritoneaal dialyse heeft invloed op uw lichaam en activiteiten. In deze folder informeren wij u over het dagelijkse leven met peritoneaaldialyse.

​Omdat u vier of vijf keer per dag een wisseling moet doen, kan dat betekenen dat uw dagindeling aangepast moet worden. Dit kan een gevoel van gebondenheid of verlies van vrijheid geven. Bij de nachtwisseling (APD) zit u ’vast’ aan het apparaat, dit kan een gevoel van gebondenheid geven.

Bovendien moet u minimaal acht uur aan het apparaat liggen. U kunt uw werkzaamheden en vrijetijdsbesteding soms niet meer op dezelfde manier voortzetten. Wanneer u op de wachtlijst voor transplantatie staat moet u goed bereikbaar moet zijn, dit kan onzekerheid en spanning geven.

U moet rekening houden met een dieet- en vochtbeperking. Wanneer u op vakantie gaat moet er van tevoren meer worden geregeld.

Activiteiten

Peritoneaal dialyse heeft invloed op uw lichaam en activiteiten. U heeft een katheter in uw buik en uw buik neemt door de PD-vloeistof een paar centimeter in omvang toe. Uw gewicht zal ook toenemen door de glucose in de PD-vloeistof.

Bewegen

Afvalstoffen en vocht worden door de PD-behandeling uit het bloed verwijderd. Dit gebeurt niet bij gezonde nieren. Hierdoor kan het zijn dat u zich moe of niet fit voelt. Lichaamsbeweging is goed voor iedereen. Wanneer uw conditie de afgelopen tijd is verminderd, is het belangrijk deze weer rustig op te bouwen. Wandelen en fietsen zijn hierbij goede vormen van lichaamsbeweging. Professionele begeleiding kan u hierbij helpen. U kunt bijna alle sporten beoefenen. Alleen contactsporten worden afgeraden vanwege kans op een lichamelijk letsel.

Zwemmen

Ook zwemmen is mogelijk. Tenminste, als de huidpoort er goed uit ziet. Verwijder wel de gaasjes en pleisters. Als de huidpoort er niet goed uitziet of als u het vervelend vindt te gaan zwemmen zonder de katheter te bedekken, is er materiaal beschikbaar zodat de huidpoort en katheter niet in aanraking komen met zwemwater.

Buikspieroefeningen

Gezien de druk van de vloeistof in de buikholte is het goed om buikspieroefeningen te doen zodat de buik niet te slap wordt. Als de vloeistof in de buik u hindert tijdens het sporten, kunt u met de PD-verpleegkundige overleggen of het mogelijk is om tijdens het sporten minder vloeistof in de buik te hebben.

Seksualiteit

Een nierziekte brengt lichamelijke veranderingen met zich mee. Veranderingen die van invloed zijn op het seksleven van nierpatiënten en hun partner. Bloedvatvernauwingen door aderverkalking zorgen ervoor dat, bij seksuele opwinding, het bloed minder gemakkelijk in de geslachtsdelen kan stromen. Beschadigingen aan de zenuwen zorgen voor minder gevoel, of juist pijnlijke sensaties. Ook de bijwerkingen van sommige medicijnen, stress, aanhoudende vermoeidheid en een katheter in de buik kunnen van invloed zijn op uw seksuele beleving.

Soms is het lastig om vrijuit te praten over seksuele verlangens. Toch is het belangrijk om ook hierover in gesprek te blijven met elkaar. Verschillende patiënten en hun partners geven aan dat seks een minder belangrijke rol in hun leven is gaan spelen. Of dat zij op een andere manier dan voorheen uiting geven aan hun behoefte aan intimiteit met elkaar. Een aantal patiënten en partners geven aan dat de ziekte hun relatie zelfs hechter heeft gemaakt. Bij vragen over seksualiteit kunt u terecht bij de PD-verpleegkundige en uw nefroloog.

Laatst gewijzigd 12 november 2019 / 7029 / P