Contact
  1. 7029-Peritoneaaldialyse: Dagelijks leven

Dagelijks leven met peritoneaaldialyse

Peritoneaal dialyse heeft invloed op uw lichaam en activiteiten. In deze folder informeren wij u over het dagelijkse leven met peritoneaaldialyse.

​Omdat u bij de CAPD- behandeling meestal vier keer per dag een wisseling moet doen, kan dat betekenen dat uw dagindeling aangepast moet worden. Dit kan  in het begin een gevoel van verlies van vrijheid geven.

Bij de APD-behandeling (‘s nachts) zit u ’vast’ aan het apparaat, ook dit zal voor u wennen zijn.

Voor een optimale behandeling ligt u minimaal acht uur aan het apparaat. U kunt uw werkzaamheden en vrijetijdsbesteding soms niet meer op dezelfde manier doen zoals u gewend was. Maar wij kijken altijd wat er haalbaar is voor u.

Wanneer u op de wachtlijst voor transplantatie staat, moet u altijd goed bereikbaar moet zijn. Dit kan onzekerheid en spanning geven.

U moet rekening houden met een dieet- en soms een vochtbeperking. Wanneer u op vakantie gaat moet ervan tevoren meer worden geregeld. U krijgt hier meer informatie over van de firma Baxter. 

Activiteiten

Peritoneaal dialyse heeft invloed op uw lichaam en activiteiten. U heeft een katheter in uw buik en uw buik neemt door de PD-vloeistof een paar centimeter in omvang toe. Uw gewicht zal ook toenemen door de glucose in de PD-vloeistof.

Bewegen

Voordat u start met dialyseren heeft u een hoge concentratie met afvalstoffen in uw bloed. Hierdoor kunt u zich moe of niet fit voelen. Nadat u gestart bent met dialyseren wordt de concentratie van afvalstoffen in het bloed minder en vaak voelen de dialyse patiënten zich dan beter. Is uw conditie de afgelopen tijd verminderd? Dan is het belangrijk deze weer rustig op te bouwen. Lichaamsbeweging is goed voor iedereen. Wandelen en fietsen zijn hierbij goede vormen van lichaamsbeweging. Professionele begeleiding zoals fysiotherapie is ook aan te raden wanneer u het moeilijk vindt om zelfstandig te bewegen. U kunt bijna alle sporten beoefenen. Alleen contactsporten worden afgeraden vanwege kans op een lichamelijk letsel. Als de vloeistof in de buik u hindert tijdens het sporten, kunt u met de PD-verpleegkundige overleggen of het mogelijk is om tijdens het sporten minder of geen vloeistof in de buik te hebben.

Zwemmen

Ook zwemmen is mogelijk, als de huidpoort er gezond uitziet. Als de huidpoort er niet goed uitziet raden wij af om te gaan zwemmen. Wanneer u in zee gaat zwemmen hoeft de katheterpoort niet afgedekt te worden. Dit moet wel in gechloreerd water. Na het zwemmen moet u de katheterpoort wel direct verzorgen zoals u gewend bent. Er is materiaal beschikbaar zodat de huidpoort en katheter niet in aanraking komen met zwemwater. Heeft u plannen om te gaan zwemmen? Bespreek dit dan met de PD-verpleegkundigen. Zij kunnen u materiaal mee geven wat op de afdeling beschikbaar is. En kunt u dit uitproberen.

Buikspieroefeningen

Gezien de druk van de vloeistof in de buikholte raden wij af om buikspieroefeningen te doen. Door het doen van buikspieroefeningen ontstaat er een grote druk in uw buik. Dit kan gevolgen hebben voor de katheter en de huidpoort.

Seksualiteit

Een nierziekte brengt lichamelijke veranderingen met zich mee. Veranderingen die van invloed zijn op het seksleven van nierpatiënten en hun partner. Bloedvatvernauwingen door aderverkalking zorgen ervoor dat, bij seksuele opwinding, het bloed minder gemakkelijk in de geslachtsdelen kan stromen. Beschadigingen aan de zenuwen zorgen voor minder gevoel, of juist pijnlijke sensaties. Ook de bijwerkingen van sommige medicijnen, stress, aanhoudende vermoeidheid en een katheter in de buik kunnen van invloed zijn op uw seksuele beleving.

Soms is het lastig om vrijuit te praten over seksuele verlangens. Toch is het belangrijk om ook hierover in gesprek te blijven met elkaar. Verschillende patiënten en hun partners geven aan dat seks een minder belangrijke rol in hun leven is gaan spelen. Of dat zij op een andere manier dan voorheen uiting geven aan hun behoefte aan intimiteit met elkaar. Een aantal patiënten en partners geven aan dat de ziekte hun relatie zelfs hechter heeft gemaakt. Bij vragen over seksualiteit kunt u terecht bij de PD-verpleegkundige en uw nefroloog.

Laatst gewijzigd 17 juni 2022 / 7029 / P