Contact
 1. 7076-DCIS (PID): H3 Behandeling en controle bij DCIS
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Patiënten Informatie Dossier

​Behandeling

Wanneer DCIS is vastgesteld, bespreekt een team van deskundigen uw situatie. Dit is het zogenoemde multidisciplinaire overleg, waarbij de volgende specialisten aanwezig zijn:

 • chirurg;
 • radioloog;
 • patholoog (medisch specialist die cel- en weefselonderzoek uitvoert);
 • nucleair geneeskundige (medisch specialist van de afdeling nucleaire geneeskunde, waar onderzoek met behulp van radioactieve stoffen plaatsvindt);
 • radiotherapeut (medisch specialist van de afdeling radiotherapie, de afdeling waar bestraling plaatsvindt);
 • plastisch chirurg;
 • regieverpleegkundige oncologie.

Binnen de Mammapolikliniek werken zij intensief samen. Er wordt in eerste instantie een voorlopig behandelplan gemaakt. Soms vindt aanvullend onderzoek plaats. Wanneer de uitslag bekend is, wordt deze besproken in het team en volgt een definitief behandelvoorstel.

Het multidisciplinaire behandelteam bepaalt welke (combinatie van) behandeling(en) voor u zinvol is en wat het doel van uw behandeling is. De chirurg, de eventuele andere behandelaars en de regieverpleegkundige informeren u mondeling en schriftelijk over het behandelvoorstel. Nadat het behandelvoorstel met u is besproken, mag u de tijd nemen om tot een weloverwogen besluit te komen.

Controle

Nadat de behandelingen zijn afgerond, komt u regelmatig voor controle. Elke patiënt heeft een eigen nazorgplan waarin beschreven staat hoe vaak u voor controle komt. Dit wordt aan het einde van de behandeling met u besproken.

Tijdens de controles wordt gekeken of er aanwijzingen zijn voor terugkeer van de ziekte of van een eventuele nieuwe afwijking in de borst. Dit gebeurt door middel van lichamelijk onderzoek van de borst(en), het controleren van de littekens en de lymfeklieren in de oksels, bij de sleutelbeenderen en in de hals. Ook vindt er jaarlijks een mammografie en eventueel een echografie of MRI van de borst(en) plaats. Bovendien wordt er aandacht besteed aan bijwerkingen die u eventueel nog heeft van de behandeling(en) die u hebt ondergaan. De controles worden uitgevoerd door de verpleegkundig specialist.

Wanneer u klachten heeft waarvan u denkt dat die mogelijk verband houden met de behandeling van DCIS, of wanneer u iets voelt in een borst waarover u zich zorgen maakt, neem dan contact op met de regieverpleegkundige.

Wanneer u een oproep krijgt van het Bevolkingsonderzoek naar borstkanker en u bent nog onder controle in Isala, dan hoeft u aan deze oproep geen gehoor te geven.

Adviezen

Op basis van onderzoek zijn een aantal adviezen te geven om het risico op terugkeer van DCIS en van borstkanker te verkleinen:

 • Voorkom overgewicht. Vooral bij vrouwen tijdens en na de overgang met overgewicht is verhoogd risico op borstkanker vastgesteld. Dit heeft te maken met oestrogeenproductie in vetweefsel.
  Voorkom overgewicht door calorierijke voeding met veel vet en suiker te vermijden. Frisdranken bevatten vaak veel suiker, maar ook calorierijke tussendoortjes, zoals snackrepen, koeken en chips zijn dikmakers.
 • Beweeg voldoende. Beweeg elke dag minimaal een half uur matig tot intensief.
 • Gebruik niet meer dan één consumptie alcohol per dag.

U kunt de adviezen bespreken met uw regieverpleegkundige of huisarts.

Naar de relatie tussen DCIS/borstkanker en voeding wordt veel onderzoek gedaan. Tot nu toe is er geen duidelijke relatie gevonden.

23 november 2018 / 7076 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.