Contact
  1. 7080-Sondevoeding (PID): H2 Wat is sondevoeding?
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

Patiënten Informatie Dossier

​Wat is sondevoeding?

Sondevoeding is een kant-en-klare, vloeibare voeding die via een slangetje (sonde) in de maag of de darm komt. Sondevoeding bevat alle voedingsstoffen die uw lichaam nodig heeft zoals eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. Het kan de normale dagelijkse voeding geheel vervangen, maar het kan ook als aanvulling op uw gewone voeding gebruikt worden. Omdat de sondevoeding direct in het maagdarmkanaal komt, ruikt en proeft u deze voeding niet. Alleen als u een beetje voeding opboert, kunt u de enigszins melkachtige smaak proeven en/of ruiken.

Er bestaan meerdere soorten sondevoeding. Voor iedereen is er dus wel een geschikte voeding beschikbaar. De diëtist bekijkt welke voeding voor u het beste is.

Waarom sondevoeding?

Het is belangrijk dat uw lichaam voldoende voedingstoffen binnen krijgt voor een optimale conditie. Als dat door ziekte, door een behandeling of na een operatie onvoldoende lukt met de normale vaste voeding via de mond, dan kunnen we de benodigde voeding via een sonde toedienen. Op die manier kunnen we voorkomen dat u te veel gewicht verliest en misschien ondervoed raakt. Bent u al ondervoed, dan komt u dankzij de sondevoeding weer op krachten. Ook kunnen enkele medicijnen via de sonde toegediend worden.

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang u sondevoeding krijgt. Sondevoeding kan tijdelijk maar ook blijvend zijn. Dat ligt aan de reden waarom u sondevoeding nodig heeft. Soms kunt u en mag u naast sondevoeding ook gewoon eten.

Verschillende soorten sondes

Er zijn verschillende soorten sondes:

  • neus-maagsonde;
  • neus-dunnedarmsonde/ jejunumsonde;
  • jejunostomiesonde;
  • PEG-sonde.

Welke sonde u heeft, overlegt de arts met u.

De sonde loopt via uw neus, keel en slokdarm naar uw maag of dunne darm, of via de buik naar de maag of dunne darm. Aan het uiteinde van de sonde zitten gaatjes waardoor de voeding de maag of dunne darm in stroomt. Als u een neussonde heeft, zult u in het begin de sonde wel voelen bij het slikken, maar dit gevoel went.

23 november 2018 / 7080 / P