Contact
  1. 7112-Onderzoek duodenogastrische reflux

Bij een onderzoek naar de duodenogastrische reflux wordt er gekeken of er vloeistof (gal) vanuit uw galblaas in uw maag komt.

Voorbereiding

Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf zes uur vóór het onderzoek niet meer mag eten of drinken. Water drinken mag wel. Neem uw lunch mee deze kunt u na het onderzoek gebruiken.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen.

Onderzoek

  • In totaal duurt het onderzoek 75 minuten.
  • U krijgt een injectie met een radioactieve vloeistof in een ader van uw arm.
  • Direct na de injectie worden de foto’s gemaakt, het maken van de foto's duurt één uur.
  • Voor het maken van de foto’s komt er een camera dicht boven uw lichaam. Probeert u dan zo stil mogelijk te blijven liggen.
  • Het is mogelijk dat u na ongeveer 45 minuten een stukje chocolade moet eten om de uitscheiding van gal door de galblaas te stimuleren.
  • Na één uur krijgt u een beetje water te drinken waarin zich een radioactieve stof bevindt om de vorm van uw maag zichtbaar te maken.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Risico's bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal door een naald of een infuus radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties:

  • regelmatig: hematoom (blauwe plek) op de plaats van de toediening;
  • zelden: de naald of het infuus zit niet goed en de radioactieve stof komt niet in bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.
Let op
Gaat u binnen drie dagen na het onderzoek vliegen? Wilt u dit aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis en de vliegduur nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

23 november 2018 / 7112

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.