Contact
  1. 7117-Schildwachtklierprocedure borstkanker

U ondergaat een onderzoek om de schildwachtklier op te sporen; ook wel poortwachtersklier of sentinel node genoemd. Hier leest u meer over dit onderzoek en operatie.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan vóór het onderzoek door aan de afdeling Nucleaire geneeskunde via (038) 424 52 38.
  • Op de dag van het onderzoek kunt u, als de operatie die dag niet plaatsvindt, gewoon eten en drinken en uw medicijnen innemen.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen.

Het onderzoek

  • U krijgt drie injecties met een radioactieve vloeistof rondom de tumor in uw borst.
  • Daarna mag u de afdeling verlaten en wordt u op de afgesproken tijd terug verwacht voor de foto’s.
  • Voor het maken van de foto´s maken we gebruik van een camera die vlak boven u of naast u staat. Het maken van de foto´s duurt ongeveer 30 minuten.

Risico's bij toedienen radioactieve stof

Als u een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijgt u meestal een radioactieve stof toegediend. Na deze injectiesmet radioactieve stof kan een bloeduitstorting optreden. 

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam.

Let op
Gaat u binnen drie dagen na het onderzoek vliegen? Wilt u dit aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis en de vliegduur nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde belt de uitslag van het onderzoek door naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent: 

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Mammapolikliniek
(038) 424 34 87 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Nucleaire geneeskunde
(0522) 23 30 40 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)
 
Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

18 december 2018 / 7117

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.