Contact
  1. 7122-Renografie bij kinderen (ouder dan 6 jaar)

​Met een renografie gaan we kijken hoe groot je nieren zijn en hoe de nieren werken.

Melden

Locatie Isala Zwolle

Voor elke afspraak in Isala meld jij je met jouw identiteitsbewijs (ID of paspoort) aan bij een digitale aanmeldzuil in de Centrale hal. Als je de stappen van het aanmelden hebt doorlopen, ontvang je een ticket met een barcode. Op het ticket staat de tijd waarop je de afspraak hebt op de afdeling. Vervolgens ga je naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar scan jij opnieuw je barcode van je ticket bij de aanmeldzuil op de afdeling. Op het scherm verschijnt in welke wachtkamer je kunt gaan zitten.

Locatie Saxenbrugh Medisch Centrum Hardenberg

Voor elke afspraak meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil in de centrale hal. Op het scherm verschijnt de wachtruimte waarin u plaats kunt nemen. Op het afgesproken tijdstip wordt u daar door een medewerker opgehaald. Mocht het aanmelden niet lukken, dan kunt u zich melden bij de balie van Radiologie (nummer 25).

Het onderzoek

  • Voor de start van het onderzoek moet je veel drinken, maximaal een halve liter. Je mag wel plassen.
  • Vlak voor het onderzoek moet jij je blaas nog een keer goed leeg plassen.
  • Vervolgens krijg je een infuusje in je arm. Via dit infuus wordt een radioactieve vloeistof toegediend.
  • Direct na de toediening van de radioactieve stof worden de foto’s gemaakt.
  • We maken foto’s met een camera, dit is een heel groot fototoestel. Het doet geen pijn, je moet alleen stil blijven liggen.
  • Het maken van de foto's duurt ongeveer een uur.
  • Soms wordt er op een later tijdstip (tussen 15 minuten en 3 uur nadat de eerste foto’s klaar zijn) nog een extra foto gemaakt. Dit wordt tijdens het onderzoek bepaald.   

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die je krijgt toegediend is niet gevaarlijk. Het verlaat op natuurlijke wijze je lichaam, voor een groot deel gaat dit via de urine. Je moet daarom op de dag van het onderzoek veel drinken en vaak plassen. 

Risico’s bij toedienen radioactieve stof

Als je een onderzoek op de afdeling Nucleaire geneeskunde moet ondergaan, krijg je meestal door een naald of een infuus een radioactieve stof toegediend in een bloedvat. Hierbij kunnen enkele complicaties optreden.

Mogelijke complicaties:

  • Regelmatig: blauwe plek (hematoom) op de plaats van de toediening.
  • Zelden: de naald of het infuus zit niet goed en de radioactieve stof komt niet in de bloedbaan. Dit kan soms kortdurend pijnlijk zijn.
Let op
Als je binnen 3 dagen na het onderzoek gaat vliegen, is het belangrijk dat je dit aan ons doorgeeft. De radioactieve vloeistof kan het alarm van een detectiepoortje op het vliegveld activeren. Je krijgt daarom een vliegbrief mee. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis nodig en de vliegduur.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet meteen bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar jouw dokter. Je dokter gaat jou meer over de uitslag vertellen.

Contact

Heb je nog vragen, dan kun je bellen met de afdeling Nucleaire geneeskunde in Zwolle.

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
088 624 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kun je niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 12 september 2023 / 7122