Contact
  1. 7132-Onderzoek maag-slokdarm reflux

Het doel van een onderzoek naar de maag-slokdarm reflux, is het vaststellen of er vloeistof vanuit uw maag terugstroomt naar de slokdarm.

Voorbereiding

  • Bent u zwanger of geeft u borstvoeding? Geef dit dan voorafgaand aan uw onderzoek aan ons door.
  • Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf zes uur voor het onderzoek niet meer mag eten of drinken. Water drinken mag wel. Neem uw lunch mee deze kunt u na het onderzoek gebruiken.
  • Wij vragen u geen strakzittende kleding te dragen.

Melden in het ziekenhuis

Voor elke afspraak in Isala meldt u zich met uw identiteitsbewijs (ID, paspoort of rijbewijs) aan bij een digitale aanmeldzuil. Als u de stappen van aanmelden heeft doorlopen, verschijnt op het scherm/ticket hoe laat wij u op onze afdeling verwachten. Vervolgens gaat u naar de afdeling Nucleaire geneeskunde. Daar aangekomen meldt u zich bij de balie en kunt u in de wachtruimte plaats nemen.

Onderzoek

  • Op het afgesproken tijdstip krijgt u twee bekertjes jus d’orange te drinken, waarin zich een radioactieve stof bevindt.
  • Direct na het drinken van de jus d’orange, worden er foto’s van uw slokdarm/maag gemaakt, waarbij de druk op uw maag steeds iets wordt opgevoerd.
  • Voor het maken van de eerste foto’s komt er een camera dicht boven uw lichaam. Probeert u dan zo stil mogelijk te blijven liggen. Om uw buik wordt een band vastgemaakt waardoor er enige druk op uw maag kan worden uitgeoefend.
  • Vervolgens komt u voor de camera te staan en wordt er weer druk op uw maag uitgeoefend.
  • Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 30 minuten.
  • Na afloop van het onderzoek mag u weer eten.

Radioactieve vloeistof

De radioactieve stof die u krijgt toegediend, levert geen gevaar op voor uw gezondheid en verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam. 

Let op
Gaat u binnen drie dagen na het onderzoek vliegen? Wilt u dit aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren. Voor de brief hebben we de datum van de heen- en terugreis en de vliegduur nodig.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is niet direct bekend. De afdeling Nucleaire geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek naar uw behandelend arts, die u erover zal informeren.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Nucleaire geneeskunde
(038) 424 52 38 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

16 januari 2019 / 7132

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.