Contact
  1. 7170-Geboorteplan maken
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​Het maken van een geboorteplan is een praktische manier om u voor te bereiden op uw bevalling. In uw geboorteplan beschrijft u kort uw wensen, verwachtingen en eventuele angsten rondom de bevalling Dit helpt uzelf bij het ontdekken wat u en uw partner tijdens de bevalling belangrijk vinden. Daarnaast kunnen uw zorgverleners in uw geboorteplan in één oogopslag uw wensen rond de bevalling zien zodat zij hier zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden.

Voor, tijdens en na uw bevalling gebeurt er veel en worden er allerlei beslissingen genomen. Als u achteraf het gevoel heeft, dat er beslissingen genomen zijn die niet bij u passen, kan dit een schaduw over uw bevalling werpen. Een geboorteplan helpt om goed te communiceren met uw zorgverleners. Zij kunnen in uw geboorteplan uw wensen rond de bevalling vinden zodat zij hier zoveel mogelijk rekening mee kunnen houden en u kunnen betrekken bij de keuzes. Zelfs als uw bevalling anders verloopt dan u had gehoopt, helpt een goede communicatie om tevreden op uw bevalling terug te kijken.

Bespreken van uw wensen

Als u in het ziekenhuis gaat bevallen, bezoekt u meestal vooraf het Verpleegkundig Spreekuur (VSO). De verpleegkundige van het VSO bespreekt dan met u of uw wensen in uw geboorteplan haalbaar zijn. Er kunnen ‘harde’ en ‘zachte’ beperkingen zijn die uw wens niet haalbaar maken.

Harde beperkingen

Medische beperkingen zijn harde beperkingen. U kunt bijvoorbeeld pas een ruggenprik krijgen wanneer de bevalling daadwerkelijk begonnen is. Dit wordt vastgesteld middels een inwendig onderzoek. Harde beperkingen zijn dus medische redenen om van het door u opgestelde geboorteplan af te wijken.

Zachte beperkingen

Een zachte beperking is een praktische beperking. Het is namelijk niet altijd mogelijk om binnen het ziekenhuis met al uw wensen rekening te houden. Zo mag u bijvoorbeeld geen wierook of kaarsen branden vanwege de regels rondom brandveiligheid in het ziekenhuis. Ook is het niet altijd mogelijk om in het ziekenhuis gebruik te maken van een bad.

Het maken van een geboorteplan

Het schrijven van uw geboorteplan begint met oriënteren. Wat houdt een bevalling in? Wat zijn de mogelijkheden en keuzes die gemaakt kunnen worden? Het is handig om de informatie die u verzamelt alvast te ordenen aan de hand van verschillende fasen: voor de bevalling, tijdens de bevalling, na de bevalling, de thuissituatie.

Informatie verzamelen

Er is heel veel informatie te vinden over de bevalling. Soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Het is de bedoeling dat u in de fase van het informatie verzamelen vooral de informatie noteert die u aanspreekt. Er treedt dus al een kleine voorselectie op van uw wensen.

U bent natuurlijk vrij om de informatie te zoeken waar en bij wie u dat wenst, maar dit zijn enkele goede bronnen:

Sites:

Boeken:

  • Kroon, M., & Van der Post, J. (2014), De grote geboortegids, Uitgeverij Thoeris, Amsterdam
  • De Wit, J. & Salome, C. (2014), Duik in je weeën, Uitgeverij Spectrum, Houten
  • Smulders, B. (2015), Veilig bevallen, Uitgeverij Kosmos, Utrecht.

Selecteren

Als u voldoende informatie hebt verzameld, wordt het tijd om aan uw eigen bevalling te gaan denken. De informatie die u in de voorgaande fase heeft verzameld, spitst u nu toe op uw eigen naderende bevalling. Hoe ziet u uw bevalling voor u? Wie mogen daarbij aanwezig zijn? Kiest u voor een vorm van pijnstilling? Wilt u uw kind zelf aanpakken? Knipt de vader de navelstreng door? Gaat u uw kindje borstvoeding geven? Wanneer uw keuzen voor uzelf helder zijn, bent u beland in de laatste fase: het schrijven van het geboorteplan.

Schrijven

Nu kunt u aan de slag met het schrijven van uw geboorteplan. Een geboorteplan kan allerlei vormen hebben. Belangrijk is dat het niet te lang is, liefst één à twee A4’tjes. Gebruik korte zinnen en schrijf puntsgewijs. Een handige indeling ziet u hieronder aan de hand van de verschillende fasen van de bevalling. Ook vindt u hieronder een voorbeeld van een geboorteplan.

U neemt uw geboorteplan mee als u naar het ziekenhuis gaat, als het tijd is om te bevallen. Ook kunt u het geboorteplan eerder inleveren tijdens het verpleegkundig spreekuur of via de verloskundige of arts-assistent op de poli Gynaecologie, zodat wij het kunnen inscannen en toevoegen aan uw medisch dossier. Hierdoor kunnen verplegend en medisch personeel die dienst hebben op de dag dat u gaat bevallen snel op de hoogte zijn van de inhoud van het geboorteplan.

Geboorteplan

Tabel Geboorteplan 

Personalia

 

Naam
Geboortedatum
Naam partner
Hoeveelste zwangerschap
Hoeveelste kind
Vermoedelijke bevallingsdatum

 
Persoonlijke inleiding  
Voor de bevalling

 

Tijdens de bevalling

 

Na de bevalling

 

​Thuissituatie

 

Eigen aanvulling

 

 

Voorbeeld geboorteplan

Tabel voorbeeld geboorteplan 
Personalia

Naam
Geboortedatum
Naam partner
Hoeveelste zwangerschap
Hoeveelste kind
Vermoedelijke bevallingsdatum

Jannie Smit
12 december 1984
Tom Flink
2e
We verwachten ons tweede kindje
13 juni 2014

Persoonlijke inleiding Ons eerste kindje is te vroeg geboren en had een moeilijke start. Hij heeft een tijdje op de kinderafdeling gelegen. Dit alles was voor mij heel emotioneel en ik heb lange tijd nog "last" gehad van deze periode.
Voor de bevalling ​Graag wil ik mijn vriend en mijn moeder bij de bevalling.
Ik wil graag veel uitleg over wat jullie gaan doen.
Tijdens de bevalling ​Help me met puffen  en zuchten als mij dat niet meer goed zelf lukt.
Laat me niet alleen als mijn vriend en moeder weg zijn.
Als ik vraag om pijnstilling, dan wil ik graag zo'n pijnpompje.
Ik wil niet ingeknipt worden.
Na de bevalling

​Ik wil mijn kindje graag bloot op mijn buik.
Mijn vriend wil graag de navelstreng doorknippen.
Als het mogelijk is wil ik graag douchen na de bevalling.
Er mogen alleen foto's gemaakt worden van mij en mijn kindje waar ik 'netjes' op sta.
Ik wil liever niet dat mijn kindje wordt bijgevoed met kunstvoeding.
Mijn vriend wil ons kindje graag als eerste aankleden.

Thuissituatie ​Als het kan wil ik graag zo snel mogelijk weer naar huis.
Ik wil mijn kindje graag thuis voor het eerst in bad doen.
Eigen aanvulling ​Ik heb liever zo min mogelijk wisselingen van personeel.
Laatst gewijzigd 31 augustus 2020 / 7170