Contact
 1. 7171-Mϋllerse flebectomie bij spataderen

​Een Mϋllerse flebectomie is een spataderbehandeling waarbij de spatader onder lokale verdoving via kleine sneetjes wordt weggehaald. Deze behandeling is geschikt voor grote, kronkelig verlopende aderen. In deze folder leest u informatie over de voorbereiding, het verloop en het resultaat van deze behandeling.

Voorbereiding

Om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk dat u de volgende instructies opvolgt:

 • Smeer uw benen op de dag van de behandeling niet in met crème of zalf.
 • Draag op de dag van de behandeling ruime schoenen en ruime kleding. Door de kousen die u na de behandeling moet dragen, past een strakke broek of schoen waarschijnlijk niet meer.
 • Tijdens de ingreep worden steriele doeken vaak met kleefstrips aan uw been geplakt. Het verwijderen van deze kleefstrips kan bij beharing pijnlijk zijn. Wij adviseren u daarom vóór de behandeling het been dat behandeld gaat worden, zonodig te scheren.
 • Autorijden na de ingreep kan door het verband lastig zijn. Neem daarom iemand mee die u naar huis kan brengen.

Behandeling

De behandeling vindt plaats op de polikliniek. U hoeft dus niet opgenomen te worden in het ziekenhuis. In de behandelkamer wordt terwijl u staat de spatader die verwijderd gaat worden met stift aangegeven. Daarna mag u op de behandeltafel plaatsnemen.
Omdat de behandeling steriel moet plaatsvinden, wordt het te behandelen been – net als in een operatiekamer – bedekt met steriele doeken. Tijdens de behandeling kunt u gewoon met de arts en de assistentes praten. Vervolgens wordt er op verschillende plaatsen net naast de spatader verdovingsvloeistof ingespoten. De arts maakt daarna op verschillende plaatsen sneetjes van enkele millimeters. Via dit sneetje wordt de spatader met een klein haakje aangehaakt, naar buiten getrokken en verwijderd. De behandeling duurt ongeveer een uur.

 

Afbeelding verwijderen spataderen

Afbeelding verwijderen spataderen

Na de behandeling

 • Tijdens het eerste consult heeft u een bruine elastische kous en een witte verbandkous aangemeten gekregen. Deze zijn op de dag van de behandeling op de polikliniek aanwezig.
 • Direct na de behandeling wordt de witte verbandkous om het been aangebracht. Hier overheen komt de bruine elastisch kous. Dit wordt gedaan om bloeduitstortingen zoveel mogelijk te voorkomen.
 • De witte verbandkous draagt u de komende 48 uur, dus een dag en een nacht. Over de witte verbandkous draagt u de bruine elastische kous. De komende week mag u niet lopen of staan zonder de bruine kous te dragen. Dit betekent dat u de bruine kous minimaal een week dagelijks draagt. ’s Nachts hoeft u de bruine kous niet te dragen, maar als u ’s nachts uit bed gaat – bijvoorbeeld om te plassen – moet u de bruine kous wel aantrekken.
 • Direct na de behandeling raden wij u aan nog zo’n 15 tot 20 minuten in de wachtkamer te blijven zitten. Een enkele keer kunnen er na de behandeling misselijkheids- of duizeligheidsklachten optreden.
 • Doe het op de dag na de ingreep thuis nog rustig aan en wandel niet te veel.
 • Bewegen is goed, maar met mate. Vermijd de eerste twee weken na de ingreep intensieve sporten, zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u weer uw normale activiteiten hervatten.
 • Tijdens de periode dat u de kousen draagt, kunt u niet douchen. De aderen ontspannen (verwijden) dan te veel en dit komt het resultaat van de behandeling niet ten goede.

Mogelijke bijwerkingen en complicaties

 • Er ontstaat vaak een bloeduitstorting (blauwe plek) rond de aanprikplaatsen en in het verloop van de behandelde aderen. Dit trekt vanzelf weg na verloop van enkele weken.
 • Het kan voorkomen dat u tijdelijk een trekkend of doof gevoel heeft in het behandelde gebied.
 • Pijn na de ingreep treedt soms gedurende enkele dagen op. Hiervoor kunt u pijnstillers innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
 • Er kan een nabloeding ontstaan. U kunt dan het beste rustig gaan zitten met de benen omhoog, de kousen aanlaten en gedurende een kwartier op de bloedende plek drukken. Als het daarna niet vermindert, kunt u contact opnemen met de polikliniek Flebologie.
 • In de weken na de ingreep vormen zich soms in de buurt van het behandelde traject nieuwe, kleine oppervlakkige vaatjes. Deze vaatjes geven over het algemeen geen klachten en behandeling van deze vaatjes wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Onderhoud van de kousen

U kunt de kousen wassen in een lauw sopje met een fijnwasmiddel of groene zeep. Drogen mag niet op de verwarming of in de droogtrommel. Zie verder het wasvoorschrift.

Controle

Op de dag van behandeling wordt met u besproken of de controleafspraak op de polikliniek plaatsvindt of dat dit telefonisch gebeurt. Neemt u bij een controleafspraak op de polikliniek de witte en de bruine kous weer mee, ook als deze beschadigd zijn. Als u een of beide kousen bij een vervolgafspraak vergeten bent en er vindt een nabehandeling plaats, dan dient u de kous(en) zelf te betalen.

Vergoeding en vervolgbehandeling

In de meeste gevallen wordt deze behandeling niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Informeer daarom voorafgaand aan de behandeling bij uw zorgverzekeraar. Als u nog aanvullende behandeling wenst voor kleinere resterende vaten, dient u er rekening mee te houden dat zo’n aanvullende behandeling van de kleine vaatjes ook meestal niet vergoed wordt door de verzekeraar.

Tot slot

Heeft u na de behandeling aanhoudende pijn in uw been, dan kunt u op werkdagen bellen met een van de artsen of verpleegkundigen van het Flebologisch centrum. Ook voor vragen naar aanleiding van deze folder kunt u bij hen terecht. In spoedeisende gevallen kunt u ’s avonds en in het weekend contact opnemen met de dienstdoende chirurg of dermatoloog via het algemene nummer van Isala: (038) 424 50 00.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Flebologisch centrum
(038) 424 63 20 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

23 november 2018 / 7171

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.