Contact
  1. 7194-Amandelen: adviezen na verwijderen

​Bij uw kind zijn de amandelen verwijderd. In deze folder geven wij u adviezen voor de nazorg thuis.

Bij thuiskomst kan uw kind zich de eerste paar dagen flink ziek voelen. Voorkom dat uw kind de eerste dagen kou vat en zich lichamelijk te veel inspant.

Pijn

Tegen de pijn adviseren wij u om uw kind paracetamol zetpillen te geven. U kunt deze bij de apotheek of drogist kopen. Ook al klaagt uw kind niet over pijn, toch adviseren wij u om consequent paracetamol te geven gedurende de eerste dagen na de operatie. Hierdoor is er altijd wat pijnstillende stof in het bloed van uw kind aanwezig, waardoor hij/zij zich beter voelt en makkelijker kan drinken. De dosering van de paracetamol wordt bepaald door het gewicht van uw kind (zie tabel):

Tabel docering paracetamol bij kind 
Gewicht kind Dosering paracetamol
zetpillen
Opnametijd Opnametijd​ ​Opnametijd ​Opnametijd
7 t/m 9 kilo 3 maal daags 240 mg        
10 t/m 14 kilo 4 maal daags 240 mg       
​15 t/m 19 kilo ​3 maal daags 500 mg    
​20 t/m 29 kilo ​4 maal daags 500 mg   
​30 t/m 39 kilo ​3 maal daags 1000 mg     

 

Gedurende de eerste drie dagen kunt u uw kind pijnstilling geven volgens bovenstaand schema. Daarna kunt u het afbouwen, al naar gelang de pijnklachten.
Als uw kind 's nachts wakker wordt, geef hem of haar dan een slokje koud water te drinken.

Nabloeding

Als uw kind helder rood bloed spuugt, kan dit duiden op een nabloeding. Andere verschijnselen van een nabloeding zijn:

  • uw kind is onrustig of juist sloom en slap;
  • uw kind ziet grauw/bleek;
  • er sijpelt regelmatig wat bloed uit de mond/neus (of uw kind slikt dit door).

Neemt u in deze gevallen contact op met het ziekenhuis. Van maandag tot en met vrijdag kunt u bellen met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde via telefoon (038) 424 23 84. 's Avonds, 's nachts en in het weekend belt u met het algemene ziekenhuisnummer (038) 424 50 00 en laat u zich doorverbinden met de afdeling Spoedeisende hulp.

Koorts

Vaak hebben kinderen na deze ingreep wat verhoging. Dit is normaal en de temperatuur zakt vaak na het geven van paracetamol. Mocht de temperatuur ondanks de paracetamol oplopen tot boven de 39 °C, neemt u dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheeldkunde.

Eten en drinken

Laat uw kind de eerste dagen regelmatig slokjes koud drinken, want dat houdt de keel schoon en bespoedigt de genezing. Ook ijsjes hebben een pijnstillende werking. Verder mag uw kind vanaf de operatiedag eten of drinken waar het zin in heeft. Zorg er wel voor dat uw kind voldoende blijft drinken.

Wond

Het knippen van keelamandelen veroorzaakt een grote wond. In enkele dagen tijd vormt zich een laagje op deze wond met een grijze kleur en een onaangename geur. Het is te vergelijken met een korstje op een wond op de huid en heeft dezelfde functie. Onder die korst vindt genezing plaats. Na ongeveer een week laat de korst vanzelf los. De wond is dan grotendeels hersteld.

Binnen blijven

Houd uw kind een paar dagen binnen om infectiegevaar te voorkomen. In het algemeen is een kind na een week weer voldoende opgeknapt om buiten te spelen en eventueel naar school/dagopvang te gaan.

Zwemmen

Het is verstandig om uw kind de eerste twee weken na de operatie niet te laten zwemmen, omdat het chloorwater het slijmvlies te veel irriteert.

Controle

De meeste kinderen knappen snel op na de ingreep. Een controleafspraak is dan ook meestal niet nodig. Mocht uw kind toch nog klachten hebben, dan kunt u binnen een jaar rechtstreeks bij de KNO-arts terecht. Is de ingreep langer dan een jaar geleden, dan is een verwijzing via uw huisarts noodzakelijk.  

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle, Kampen of Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 38 08 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

 

14 januari 2019 / 7194

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.