Contact
  1. 7195-Sluiten kaakspleet en harde gehemelte
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Bot in gnatho-procedure

​Bij kinderen met schisis van de bovenkaak, zit er een spleet in het bot van de bovenkaak. Soms lijkt de kaakboog wel door te lopen, maar zit er geen bot onder het tandvlees. Hierdoor is er te weinig steun voor de basis van de neus, is het niet goed mogelijk de tanden mooi op een rij te krijgen en daarnaast is er te weinig steun voor de blijvende hoektand, die zich rond het 9e levensjaar ontwikkelt. Om die reden wordt door de MKA-chirurg (Mond-, kaak- en aangezichtschirurg) tussen de leeftijd van 9 en 11 jaar bot in de kaakspleet geplaatst.

Hoe gaat het sluiten van de kaakspleet?

Tijdens de operatie wordt de spleet in het kaakbot van uw kind aangevuld met een bottransplantaat uit het eigen lichaam; uit de kin of uit de bekkenkam. Soms wordt dit eigen bot aangevuld met kunstbot. Het volledig opvullen van de kaakspleet met kunstbot is nog experimenteel en passen wij daarom nog niet toe. Door de spleet op te vullen met bot wordt een doorlopende bovenkaak gecreëerd met voldoende steun voor gebit en neus.
De MKA-chirurg zal het tandvlees in de kaakspleet van uw kind losmaken van het bot en met een deel hiervan de doorgang naar de neus sluiten. Hierna zal een stukje kin- of heupbot in de kaakspleet geplaatst worden wat vervolgens weer wordt afgedekt met tandvlees (afbeelding 1).

Afbeelding 1 sluiten kaakspleet
Afbeelding 1: sluiten kaakspleet

Voor de operatie

Voor operatie moet uw kind nuchter zijn om ernstige complicaties te voorkomen. Dit houdt in:

  • Vanaf zes uur voor de opname in het ziekenhuis niets meer eten.
  • Tot twee uur vóór de opname alleen heldere vloeibare dranken drinken (thee, water of heldere appelsap).
  • Vanaf twee uur voor de opname in het ziekenhuis niets meer drinken.

Voorbeeld

Uw kind wordt om 15.00 uur verwacht in het ziekenhuis. Dit wordt ook wel de opnametijd genoemd. Uw kind mag dan vanaf 09.00 uur niets meer eten. Vanaf 13.00 uur mag uw kind ook niets meer drinken.

De begeleidende ouder wordt geadviseerd zelf van tevoren wel goed te eten. De ervaring heeft geleerd dat spanning in combinatie met een lege maag de kans op flauwvallen vergroot. Wees dus niet solidair nuchter met uw kind.

Meldt u zich op de afgesproken tijd bij de Centrale balie in de Centrale hal van Isala. Een gastheer of -vrouw brengt u naar de verpleegafdeling. Daar brengt een verpleegkundige u en uw kind vervolgens naar de operatiekamer.

Na de operatie

Uw kind wordt een nacht opgenomen en mag in principe de dag na de operatie weer naar huis. Na de operatie kunnen de mond en lip wat gezwollen zijn, dit neemt na enkele dagen weer af.

Als er een stukje bot uit de heup is gebruikt, is dit na de operatie nog een pijnlijke plek. De eerste week mag uw kind met een wond op de heup niet in bad. Douchen mag na 3 tot 5 dagen wel weer. Hoewel het pijnlijk kan zijn met lopen, lachen, niezen, enzovoort zijn er geen beperkingen en mag uw kind gewoon lopen.

Voedingsadviezen en leefregels

Eten en drinken

Voor een goed herstel van de kaak is het belangrijk dat deze de eerste weken niet belast wordt. De eerste weken na de operatie mag uw kind daarom alleen vloeibaar eten en niet kauwen of afbijten. Voorbeelden van vloeibaar eten zijn yoghurt, vla, bouillon of pap.

Na een week mag uw kind gepureerd eten totdat de MKA-chirurg aangeeft dat dit niet meer nodig is. Dit is vaak na ongeveer zes weken. Kauwen en afbijten mag nog steeds niet.
Vermijd harde of scherpe voorwerpen in de mond zoals een rietje of vork. Drinken mag uit een gewone beker (liever geen tuitbeker), maar niet uit een rietje. Voorkom neussnuiten (neus ophalen mag wel). Niesen mag met de mond open.

School en sporten

Afhankelijk van hoe het met uw kind gaat, mag hij of zij na een week weer naar school. De eerste zes weken na de operatie mag uw kind niet sporten, trampoline springen, voetballen, gymmen op school, etcetera.

Mondhygiëne

Een goede mondhygiëne na de operatie is belangrijk voor het herstel en voor het behoud van het gebit. Door de zwelling in het gezicht en de hechtingen in de mond lijkt het alsof de mondverzorging moeilijker is. Ondanks de zwelling en de hechtingen is er echter altijd ruimte om de mond te reinigen. Hiermee zorgt u ervoor dat de wondgenezing goed kan verlopen en voorkomt u ontstekingen in de mond. Uw kind krijgt hiervoor een afspraak bij de mondhygiëniste en één dag na de operatie begint uw kind met het spoelen van de mond.
Reinig minimaal drie keer per dag de mond van uw kind. Gebruik hiervoor bij voorkeur een kleine, zachte tandenborstel. Soms is het naast reinigen met een borstel nodig het wondgebied schoon te spoelen. Als dit het geval is, krijgt u hiervoor een Monoject spuit mee na een controle afspraak op de polikliniek.
Spoelen met Chloorhexidinedigluconaatoplossing (0,12%) kan als bijwerking een bruine verkleuring op de tanden, kiezen en tong geven. Ook kan het de smaak van uw kind beïnvloeden. Een week na het stoppen met het spoelmiddel verdwijnen deze bijeffecten.
Probeer hard neussnuiten te voorkomen, de neus ophalen mag wel.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar uw kind onder behandeling is:

Zwolle

Schisisteam
(038) 424 26 28 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
schisis@isala.nl.

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 22 juli 2021 / 7195