Contact
  1. 7197-Leefregels na behandeling schouderluxatie

​Een schouderluxatie is het ‘uit de kom gaan’ van de schouder. Dat betekent dat het bovenarmdeel van het schoudergewricht niet meer op zijn plaats in de schouderkom zit.

Bij een schouderluxatie is meestal de kop naar vooronder uit het kommetje van het schouderblad gekomen. Soms is de luxatie naar achteren, of – heel zeldzaam – naar boven of onder. Meestal ontstaat een schouderluxatie door vallen op de arm of rechtstreeks op de schouder. Ook een forse stoot tegen de schouder kan een luxatie veroorzaken. Een beweging of een abrupt tegengehouden beweging kan eveneens een luxatie doen ontstaan.

Soms heeft een schouderluxatie ook te maken met de (te geringe) sterkte van het weefsel van de gewrichtsbanden en of pezen. Schouderluxatie komt relatief vaak voor bij mensen die sporten doen zoals rugby, hockey, american football, skiën, volleybal en basketbal.

Na de behandeling

Na het terugplaatsen van de schouder krijgt u een draagdoek of band voor uw arm. U hoeft uw arm geen absolute rust te geven. Als het gaat, mag u uw arm al vanaf het begin steeds meer gaan bewegen, zonder deze te belasten. Belast de schouder in het begin ook niet door uw arm boven uw hoofd te bewegen.

Als bewegen goed gaat, mag u de arm langzaam aan steeds meer belasten. De mitella hoeft, afhankelijk van de pijn maar hooguit één tot twee weken gebruikt te worden, liever korter. Er zijn speciale oefeningen, activiteiten of bewegingen die de genezing kunnen helpen.
Door te koelen met ijs (voorzichtig) en het nemen van pijnstillers volgens voorschrift van uw arts (meestal paracetamol) kunt u de pijn de eerste dagen verzachten.

Tips

Omdat bepaalde dagelijkse handelingen de eerste tijd na een schouderluxatie moeilijker gaan, geven wij u een paar tips voor het uit- en aankleden:

  • Steek tijdens het aankleden eerst uw aangedane arm door het kledingstuk en vervolgens uw hoofd en daarna uw gezonde arm. Probeer uw aangedane arm hierbij zo min mogelijk omhoog te brengen.
  • Bij het uitkleden gaat het precies andersom: begin bij uw gezonde arm, vervolgens uw hoofd en als laatste uw aangedane arm.

Herstel

Het genezingsproces duurt normaal gesproken één tot drie maanden. Sporten tijdens deze periode, of uw schouder op een andere manier zwaar belasten, leidt sneller tot een nieuwe luxatie. Na zes weken tot uiterlijk drie maanden mag u de schouder weer normaal bewegen en belasten. Als sporter kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut of sportarts speciale oefeningen doen om de spieren van uw schouder te versterken.

Neem contact op met Isala als:

  • pijnklachten ondraaglijk worden;
  • uw hand of arm gaat tintelen, blauw of wit wordt of er verminderd gevoel optreedt.

Controle

Ongeveer een week na het terugplaatsen van de schouder komt u terug op de polikliniek Orthopedie voor controle.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

 

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
088 624 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
088 624 96 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)
088 624 50 00 (buiten kantoortijden)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 17 maart 2022 / 7197