Contact
  1. 7232-Liesklierdissectie melanoom

Bij een liesklierdissectie worden er lymfeklieren uit uw lies door de chirurg verwijderd. Dit is nodig als er uitzaaiingen in uw lymfeklier(en) gevonden zijn. Hier vindt u uitleg over deze operatie.

Er worden lymfeklieren uit uw lies verwijderd en vaak ook de lymfklieren langs de grote bloedvaten in uw onderbuik. Na de operatie onderzoekt de patholoog de klieren op uitzaaiingen van het melanoom. De aantasting van de lymfeklieren is een belangrijke factor bij het bepalen van het stadium van de ziekte. U krijgt de uitslag ongeveer 5 tot 10 werkdagen na de operatie van de verpleegkundig specialist.

Door het verwijderen van alle lymfeklieren met uitzaaiingen is uw kans op genezing niet groter. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit jammer genoeg nog niet aangetoond. Een operatie is nodig om eventuele problemen in de lies door uitzaaiingen te voorkomen.

Operatie

U wordt op de dag van de operatie voor 2 tot 3 dagen opgenomen in het Behandelcentrum. Een verpleegkundige bereidt u voor op de ingreep. Als u aan de beurt bent, wordt u naar de operatiekamer gebracht. Nadat u onder narcose bent, verwijdert de chirurg de liesklieren.

Duur

De ingreep duurt ongeveer 1,5 uur.

Na de operatie

Na de operatie gaat u voor observatie naar de uitslaapkamer. U heeft dan een infuus in uw arm voor vocht en eventuele medicatie. Ook heeft u een of twee wonddrains (slangetjes) en vaak een blaaskatheter (slangetje in de blaas) voor afvoer van de urine. Als u goed wakker bent, brengt een verpleegkundige u terug naar de verpleegafdeling. 

Wonddrain

Tijdens de verwijdering van de liesklieren krijgt u een wonddrain. Via deze drain worden na de operatie lymfevocht en wondvocht afgevoerd. De drain wordt na 3 tot 4 dagen eruit gehaald als productie minder dan 50 cc per dag is. Indien de drain meer dan 50 cc per dag produceert kan het zijn dat u met de drain naar huis gaat en de drain later, op de polikliniek wordt verwijderd. Voor u naar huis gaat, krijgt u uitleg hoe u thuis met de drain en de insteekopening om moet gaan. Ook krijgt u instructie om de drainpot te verwisselen als deze vol is. Zo nodig kan de thuiszorg u hierbij helpen.

Klachten

Door de operatie kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • pijn;
  • vochtophoping bij het wondgebied;
  • gevoelloosheid van de huid bij het operatiegebied door zenuwbeschadiging, dit kan voor een deel herstellen na een aantal weken;
  • minder kracht in uw beenspieren: dit komt na verloop van tijd weer terug.

Pijnbestrijding

Het kan zijn dat u na de operatie nog pijn heeft. U mag daarvoor 3 tot 4 keer per dag 1000 mg paracetamol innemen. Voor goede pijnstilling is het verstandig dat u zich de eerste dagen na de ingreep consequent aan de tijden en de dosering houdt. Daarna kunt u de pijnstillers naar behoefte verminderen.

Complicaties

Geen enkele operatie is zonder risico’s. Houd u er daarom rekening mee dat (een van) de volgende complicaties kunnen optreden:

  • wondinfectie;
  • opengaan van de wond;
  • seroom (ophoping van vocht in het wondgebied);
  • lymfoedeem.

Wondinfectie

Na elke chirurgische ingreep kan een infectie ontstaan. Bij operaties in het gebied van de lies is de kans op infectie groter. Infectie na een liesklierdissectie treedt vaak niet de eerste dagen op. Tot 14 dagen na het verwijderen van de wonddrain kan een infectie optreden. U herkent een infectie aan zwelling en/of pijn. Bijna altijd wordt de huid rondom het litteken rood. Deze roodhuid breidt zich steeds verder uit. Als u na de operatie thuis bent, raden wij u aan het operatiegebied ’s ochtends en ’s avonds te controleren op kleur. Koorts is vaak een relatief laat symptoom.

Als u bovengenoemde klachten heeft, is het verstandig de volgende dag het ziekenhuis te bellen of uw huisarts (indien u ver van het ziekenhuis woont). Na beoordeling in het ziekenhuis of bij uw huisarts zal dan vaak een kuur met antibiotica worden voorgeschreven. Twijfelt u of u een infectie heeft, neem dan telefonisch contact op.

Opengaan van de wond

Soms houden hechtingen niet of wordt de wond verzwakt door infectie of langzame genezing. Dan kan de wond helemaal of gedeeltelijk opengaan, vaak komt er dan wat wondvocht vrij. Dek de wond dan af met een gaas- of maandverband. Voor bescherming van uw matras kunt u eventueel een zeiltje onder uw hoeslaken leggen. Is de wond opengegaan, bel dan overdag met het ziekenhuis. Soms moet de wond op de polikliniek nagekeken worden.

Seroom

Na de operatie zal het gebied rond de wond waarschijnlijk dikker worden. Wondvocht veroorzaakt door de operatie en de continue aanvoer van lymfevocht zorgt voor deze zwelling. Daarom wordt meteen een drain ingebracht om de eerste dagen dit vocht af te voeren. Nadat de drain verwijderd is kan het toch voorkomen dat in de dagen daarna opnieuw een zwelling voelbaar of zichtbaar wordt. We noemen dit seroom. Seroom kan verwijderd worden, dat heet een seroompunctie.

Seroompunctie

Indien het opgehoopte vocht een vervelend en/of pijnlijk gevoel veroorzaakt of u maakt zich ongerust dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Mammapolikliniek, telefoonnummer 088 624 34 87. De secretaresse maakt dan voor u een afspraak op het spreekuur bij de doktersassistente om te bepalen of het seroom gepuncteerd moet worden. Bij een seroompunctie wordt het vocht met een naald en een slangetje afgevoerd. Dit is over het algemeen niet pijnlijk.

Lymfoedeem

Lymfoedeem na een liesklierdissectie is een chronisch ophoping van vocht en eiwitten in het been en de voet aan de kant van de operatie. Het is vaak een late complicatie en kan ook jaren later pas beginnen. Het is een complicatie die grofweg bij 30% van de mensen ontstaat.

Een beginnend lymfoedeem geeft een moe en zwaar gevoel in uw been, waarbij ook tintelingen kunnen voorkomen. Sommige mensen ervaren een afknellend gevoel. In enkele gevallen kan een acute zwelling van uw ledemaat optreden, inclusief de voet. Bij lymfoedeem heeft u een verhoogd risico op wondroos (erysipelas), huidklachten en gewrichtsklachten. Bij al deze symptomen is het belangrijk dat u actie onderneemt om verdere toename van het lymfoedeem te voorkomen. Dit doet u door contact op te nemen met uw behandelaar. Als het nodig is, verwijzen wij u naar een huidtherapeut van het Dermatologisch centrum.

Leefregels

Als u thuiskomt na een liesklierdissectie is het verstandig de eerste week veel te rusten. U hoeft niet per se in bed te liggen. U mag gewoon naar de wc en traplopen. Dit kan in het begin best lastig zijn. Het is belangrijk dat u gedurende de dag een aantal keren 5 minuten door het huis of de tuin loopt, om de bloedsomloop te stimuleren. Als u onder het voeteneind van uw matras een 5 cm verhoging aanbrengt, ligt het been gedurende de nacht wat hoger en kan vocht makkelijk weer in de bloedsomloop worden opgenomen.
De tweede week kunt u uw activiteiten uitbreiden. Let daarbij goed op hoe het been en de heup voelt en neem veel rust tussendoor.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle

Mammapolikliniek
088 624 34 87 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 4 maart 2022 / 7232