Contact
 1. 7233-Behandelwijzer doelgerichte therapie (PID): H1 Inhoudsopgave en doelgerichte therapie

Patiënten Informatie Dossier

Inhoudsopgave

 • Hoofdstuk 1: Inhoudsopgave en inleiding
 • Hoofdstuk 2: Contact (deze informatie ontvangt u tijdens uw afspraak)
 • Hoofdstuk 3: Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?
 • Hoofdstuk 4: Kuurspecifieke informatie
 • Hoofdstuk 5: Praktische informatie

Inleiding

U heeft zojuist van uw arts gehoord dat u doelgerichte therapie krijgt. Samen met uw arts heeft u ook over de behandeling gesproken. Er komt dan veel informatie op u af. Het is onmogelijk om al deze informatie in een keer te onthouden. Daarom krijgt u dit Patiënten Informatie Dossier (PID). In dit dossier vindt u alle informatie om u voor te bereiden op de therapie. Zo kunt u het thuis op elk moment rustig nalezen.
Het PID is uw persoonlijk eigendom. Neem het mapje mee naar elk bezoek aan Isala. Wij vullen het dan steeds aan met de informatie die u op dat moment nodig heeft. Zo is het PID steeds afgestemd op uw persoonlijke situatie.

Begeleiding tijdens uw behandeling 

Wilt u ergens meer over weten, dan kunt u terecht bij de regieverpleegkundige oncologie. Deze verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in de zorg voor mensen met kanker. Zij kunnen u en uw naasten begeleiden tijdens en na uw behandeling. U kunt bij hen terecht voor uitleg over uw behandeling en de gevolgen hiervan op uw dagelijks leven. Ook kunnen zij de informatie die u krijgt van uw arts verduidelijken en u en uw naasten helpen bij de verwerking van uw ziekte en de daarbij behorende emoties. Verder kunnen u en uw naasten bij hen terecht met vragen en onzekerheden.

In deze Behandelwijzer spreken we over de arts en de verpleegkundige. De arts is meestal de behandelend specialist, maar wij bedoelen daarmee soms ook de huisarts. De verpleegkundige kan de oncologieverpleegkundige zijn die u op de afdeling ziet, of de regieverpleegkundige oncologie die u vooral op de polikliniek ziet.

Wat is doelgerichte therapie?

Doelgerichte therapie, ook wel 'targeted therapy' genoemd, wil zeggen: een behandeling met medicijnen die kankercellen doelgericht remmen in hun groei. Met 'doelgericht' wordt bedoeld dat de medicijnen met name van invloed zijn op de kankercellen.

Het belangrijkste kenmerk van kankercellen is dat zij ongeremd delen. De deling vindt plaats vanuit de celkern. Wanneer kanker ontstaat, zijn er meerdere fouten opgetreden in de aansturing van de celdeling. Cellen blijven zich ongeremd delen en bovendien kunnen ze ingroeien in omliggend weefsel en uitzaaien naar andere organen. Kankercellen zijn ook in staat tot het vormen van eigen bloedvaten. Deze bloedvaten zijn nodig om tumoren en uitzaaiingen te voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, waardoor zij verder kunnen groeien.

Er is steeds meer kennis over de keten van boodschappers. Deze boodschappers zijn de signaalstoffen, die de celkern aanzetten tot celdeling. Kanker ontstaat wanneer de balans tussen stimulerende en remmende signalen is verstoord.

Doelgerichte therapieën beïnvloeden de keten van signaalstoffen. Het doel is ongeremde celdeling tot stilstand te brengen. Doelgerichte therapie kan als enige behandeling worden gegeven, of in combinatie met andere behandelingen, zoals chemotherapie of hormonale (endocriene) therapie.

Doelgerichte therapieën zijn onder te verdelen in twee groepen:

 • antistoffen of monoklonale antilichamen;
  Deze medicijnen beïnvloeden de keten van signaalstoffen aan de buitenkant van de cel. Deze behandeling wordt ook wel immunotherapie genoemd.
 • small molecules.
  Deze medicijnen beïnvloeden de keten van signaalstoffen aan de binnenkant van de cel. 

De werking van doelgerichte therapie kan beïnvloed worden door andere medicatie. Dit geldt ook voor bepaalde voedingsmiddelen en kruidensupplementen. Meldt u alle middelen die u gebruikt bij uw specialist. Die kan aangeven of er mogelijk een wisselwerking kan optreden tussen deze middelen en de doelgerichte behandeling.

Doel van behandeling

Een behandeling met doelgerichte therapie kan om verschillende redenen gegeven worden:

 • curatief;
  Dit is een op genezing gerichte behandeling.
 • adjuvant;
  Dat wil zeggen: na een operatie, als onderdeel van een op genezing gerichte behandeling. De behandeling wordt uit voorzorg gegeven om het risico te verkleinen dat de kanker terugkomt.
 • neo-adjuvant;
  Een behandeling voorafgaand aan een operatie of radiotherapie, als onderdeel van een op genezing gerichte behandeling.
 • palliatief;
  Genezing niet kan worden bereikt. De ziekte kan mogelijk wel worden geremd en klachten door de ziekte voorkomen of verminderd.

Mogelijke bijwerkingen

Er zijn de afgelopen jaren vele doelgerichte therapieën ontwikkeld en er komen er steeds meer bij. De hoop was dat deze middelen minder bijwerkingen zouden hebben dan chemotherapie. Helaas hebben ook de middelen die tot de doelgerichte therapie behoren mogelijke bijwerkingen. Van de verschillende middelen, zijn zeer uiteenlopende mogelijke bijwerkingen bekend. U leest hier meer over in hoofdstuk 4.

23 november 2018 / 7233 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.