Behandelwijzer doelgerichte therapie (PID): H5 Praktische informatie Behandelwijzer doelgerichte therapie (PID): H5 Praktische informatie
- Isala
- Patiëntenfolders
- 7236-Behandelwijzer doelgerichte therapie (PID): H5 Praktische informatie
Patiënten Informatie Dossier
Hier leest u informatie over algemene onderwerpen die te maken hebben met een behandeling van doelgerichte therapie.
Onderwerpen
Conditie en verminderde energie
Veel patiënten die doelgerichte therapie krijgen ervaren vermoeidheid. De mate waarin wisselt sterk van persoon tot persoon. Soms is het lastig vast te stellen of de vermoeidheid door de ziekte of door de behandeling wordt veroorzaakt.
Soms ontstaan er tijdens de behandeling concentratiestoornissen of problemen met het geheugen. Daarnaast zijn sommige patiënten tijdens de behandeling ook meer emotioneel of prikkelbaar.
Het is belangrijk dat u uw conditie zo veel mogelijk op peil houdt door bijvoorbeeld te fietsen, wandelen of zwemmen. Binnen Isala bestaat de mogelijkheid om tijdens de behandeling actief te werken aan het in stand houden van uw lichamelijke conditie. Fysiek herstel is een oefenprogramma onder begeleiding van gespecialiseerde fysiotherapeuten. Deelnemers sporten twee keer per week een uur gedurende 12 weken. Aanmelding verloopt via de regieverpleegkundige. Zij kan u ook doorverwijzen naar beweegprogramma’s buiten Isala. Informeer bij uw verzekering naar de mogelijkheden voor vergoeding.
Adviezen bij vermoeidheid:
- Bouw rust en regelmaat in. Probeer ‘s ochtends op tijd op te staan en ga zo nodig ‘s middags weer even liggen.
- Heeft u moeite om de dagen door te komen, maak dan van tevoren een duidelijke, overzichtelijke dagindeling.
- Zorg voor voldoende afleiding en ontspanning. Juist activiteiten waar u plezier in heeft, kunnen u mogelijk over uw vermoeidheid heen helpen.
- Stel prioriteiten. Doe alleen wat u echt belangrijk vindt. Durf ‘nee’ te zeggen. Probeer hulp te aanvaarden.
Revalideren
- Leven met of na kanker kan gepaard gaan met zowel lichamelijke als psychische klachten. Oncologische revalidatie kan veel mensen helpen deze klachten te boven te komen, de kwaliteit van leven te verbeteren en deel te (blijven) nemen aan het arbeidsproces.
- Revalideren is al zinvol tijdens de behandeling. Door regelmatig te bewegen blijft u in betere conditie en heeft u minder last van vermoeidheid.
- Isala Oncologisch Centrum heeft revalidatieprogramma’s voor mensen die behandeld worden of behandeld zijn voor kanker.
Revalideren bij kanker helpt bij klachten als:
- verminderde conditie;
- vermoeidheid;
- problemen bij het uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten als huishouden, werk of hobby;
- emotionele problemen.
De regieverpleegkundige kan u verder informeren over dit onderwerp en eventueel verwijzen naar de revalidatiearts.
Voeding
Goede voeding is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor mensen die een behandeling tegen kanker ondergaan. In een goede voedingstoestand en met een stabiel lichaamsgewicht kunt u de behandeling beter aan en heeft u minder kans op complicaties. Het is daarom belangrijk calorierijke, maar vooral eiwitrijke en vitaminerijke voeding te gebruiken. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken. Het is goed om minstens 1,5 a 2 liter per dag te drinken (tenzij een specialist u een vochtbeperking heeft geadviseerd).
Het is niet altijd gemakkelijk om tijdens een behandeling goed te blijven eten. Bespreek eventuele problemen met de regieverpleegkundige. Zij kan u zo nodig naar een diëtiste verwijzen.
Tips bij specifieke voedingsproblemen, zoals verminderde eetlust, misselijkheid, smaak- en reukverandering vindt u in de gratis te downloaden KWF-folder 'Voeding bij kanker'. Op de website www.voedingenkankerinfo.nl worden vragen beantwoord over voeding en de preventie van kanker, voeding rondom de behandeling van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.
Vruchtbaarheid
Uw specialist bespreekt voorafgaand aan de behandeling met u welke gevolgen de behandeling op uw vruchtbaarheid heeft.
Seksualiteit en anticonceptie
Kanker en de behandeling kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor uw seksuele leven. Het is niet altijd makkelijk om hierover te praten. Misschien moet u over een drempel heen, maar u kunt dit onderwerp bespreken met uw regieverpleegkundige of behandelend specialist.
Het is absoluut af te raden tijdens en vlak na de behandeling zwanger te worden. Dus ook als u denkt verminderd of niet vruchtbaar te zijn, moet u anticonceptie gebruiken. Uw arts kan u adviseren welke vorm van anticonceptie in uw situatie het meest geschikt is.
Autorijden
Als u bij of voor de toediening van doelgerichte therapie medicijnen inneemt of krijgt toegediend die het reactievermogen kunnen beïnvloeden (bijvoorbeeld tavegil of oxazepam), is zelf autorijden op de dag van de toediening verboden. De regieverpleegkundige zal u informeren of de doelgerichte therapie die u krijgt van invloed kan zijn op uw rijvermogen.
Alcohol
Het drinken van alcohol tijdens een behandeling met doelgerichte therapie is niet in alle situaties ‘verboden’. Drink altijd met mate en houd er rekening mee dat alles wat u drinkt anders kan smaken en anders kan 'vallen'. Vraag uw behandelend specialist of er in uw specifieke situatie een reden is om helemaal van het gebruik van alcohol af te zien.
Saunabezoek
Houd er rekening mee dat u zich de eerste periode na toediening van de medicijnen 'anders dan anders' kunt voelen. Saunabezoek kan hierdoor anders aanvoelen dan voor de behandeling. Als u denkt dat het voor u prettig zal zijn, kunt u het proberen.
Zwemmen
Houd er rekening mee dat u zich de eerste periode na toediening van de medicijnen 'anders dan anders' kunt voelen. Als u denkt dat zwemmen voor u prettig zal zijn, kunt u het proberen. Bewegen tijdens immunotherapie is van belang voor het zo goed mogelijk in stand houden van uw conditie. Zwemmen leent zich daar in principe prima voor.
Wanneer de huid erg droog is of wanneer u huiduitslag heeft wordt zwemmen en saunabezoek niet aanbevolen.
Kinderen
Als u als ouder doelgerichte therapie krijgt, raden we u aan uw kinderen een keer mee te nemen naar de afdeling. Zo kunnen zij met eigen ogen zien wat er gebeurt. De eerste toediening is hiervoor minder geschikt. Waarschijnlijk bent u op dat moment zelf ook gespannen, waardoor u uw kinderen minder goed kunt begeleiden. Bespreek het bezoek van uw kinderen met de verpleegkundigen, zo kunnen zij rekening houden met hun komst.
Tijdens de periode dat u wordt behandeld met doelgerichte therapie kunt u uw eigen of bezoekende kinderen gewoon aanraken, op schoot nemen en knuffelen. Dit levert geen gevaar op voor hen of voor u als patiënt.
Bezoek
Ligt u op de verpleegafdeling Oncologie / Hematologie terwijl u doelgerichte therapie via een infuus krijgt, dan gelden de algemene bezoekregels. Op zaal mag u twee bezoekers ontvangen tijdens de bezoekuren. Wordt u geïsoleerd verpleegd, dan gelden er andere regels, die de verpleegkundige u zal uitleggen. Op de dagverpleging is plaats voor één begeleider/bezoeker per patiënt. Wanneer u uw (klein)kinderen mee wilt nemen, overleg dan met de verpleegkundige.