Contact
  1. 7252-Degeneratief (veroudering) meniscusletsel
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Behandeling en herstel

​De twee halve maanvormige schijven die zich in de knie bevinden noemen we de binnenste en de buitenste meniscus. Wanneer de menisci (meervoud) door veroudering in kwaliteit achteruit gaan, spreken we van degeneratief meniscus letsel.

Wat is degeneratief meniscusletsel?

Degeneratie (veroudering) van de meniscus begint vanaf uw dertigste levensjaar. In de afbeelding hiernaast (afbeelding 1) ziet u een gezonde meniscus en een degeneratieve meniscus (afbeelding 2) die in beeld zijn gebracht bij een arthroscopie (kijkoperatie) van de knie.

Afbeelding gezonde meniscusAfbeelding 1: gezonde meniscus                 

Afbeelding degeneratieve meniscus

Afbeelding 2: degeneratieve meniscus

De menisci hebben als belangrijkste functie de druk in het kniegewricht te verdelen over een groter oppervlak. De bolvormige onderkant van het bot van het bovenbeen past niet mooi op de platte bovenkant van het onderbeen. De binnenste en de buitenste meniscus zorgen ervoor dat beide botdelen toch goed op elkaar aansluiten zonder dat er belasting optreedt. Beide menisci hebben ook een schokdempende en proprioceptieve functie. Proprioceptie betekent in dit geval dat de meniscus in staat is ons lichaam informatie te geven over de stand waarin de knie zich bevindt. Zo merken we dat de knie gebogen of gestrekt is.

Oorzaak en ontstaanswijze

Bij een degeneratief meniscusletsel treedt er slijtage op in de meniscus. Door veroudering en mogelijk ook door langdurige belasting gaat de meniscus in kwaliteit achteruit. De meniscus wordt kwetsbaar, kan scheuren en veroorzaakt pijn wanneer u deze belast. Als een losgescheurd stukje meniscus in het scharnierende deel van de knie schiet, kunnen bewegingen van de knie blokkeren (slotklachten knie). De klachten ontstaan geleidelijk zonder heel duidelijk voorafgaand letsel. De klachten worden erger als er meer slijtage in de meniscus optreedt. Omdat de kwaliteit en stevigheid van de meniscus steeds verder achteruit gaan, wordt deze ook kwetsbaarder voor een scheur.

Klachten en verschijnselen

De pijn bevindt zich meestal aan de kant van uw beschadigde meniscus. U ervaart pijn bij belasten van de knie zoals lopen, hurken en draaien. In sommige gevallen kan de knie plotseling niet meer volledig buigen en of strekken, dit noemen we slotklachten. Deze slotklachten ontstaan omdat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht.

Diagnose

De orthopedisch chirurg voert een aantal testen uit die een meniscusletsel kunnen bevestigen. Samen met wat u vertelt en op basis van de antwoorden op een aantal specifieke vragen van de orthopedisch chirurg is dan bijna altijd de diagnose te stellen. Een MRI maken bij een degeneratieve meniscus heeft meestal geen meerwaarde omdat er door de slijtage van de meniscus altijd wel een beschadiging of scheurtje te zien is (zie afbeelding 2).

Behandeling en herstel

Degeneratie van een meniscus is niet terug te draaien. Wel is het mogelijk om de meniscus zo gezond mogelijk te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen. Denk aan wandelen en of fietsen. Vaak zal uw orthopedisch chirurg u doorsturen naar de fysiotherapeut voor een oefenprogramma met stabiliserende, krachtversterkende en stimulerende oefeningen. Met name bij een hinderlijk en blijvend dikke knie wordt er soms gekozen voor een injectie in de knie met een ontstekingsremmend middel en een pijnstiller.

Uit recente onderzoeken blijkt dat bij een degeneratieve meniscus de resultaten van een goed oefenprogramma vergelijkbaar zijn met de resultaten van een kijkoperatie (arthroscopie). Na het (deels) verwijderen van de meniscus met een kijkoperatie is de kans op vervroegde slijtage van de knie ook groter. Daarom is er nog maar zelden een goede reden om de meniscus te behandelen middels een arthroscopie boven de leeftijd van 40-50 jaar. De voornaamste reden om toch een kijkoperatie te doen is de combinatie van een grote scheur in de meniscus met slotklachten.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
(038) 424 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
(0522) 23 32 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 17 januari 2019 / 7252