Contact
  1. 7259-Schildklierkanker (PID): H2 Schildklierkanker

Patiënten Informatie Dossier

Hier leest u meer over de functie van de schildklier, hoe schildklierkanker ontstaat en over de symptomen.

Wat is de functie van de schildklier?

De schildklier is een orgaan in de vorm van een vlinder en ligt in de hals op de luchtpijp. De schildklier maakt hormonen aan die belangrijk zijn voor het regelen van de stofwisseling. De schildklier kan deze hormonen alleen aanmaken als er voldoende jodium in het lichaam aanwezig is.

Vlakbij de schildklier liggen de stembandzenuwen. Deze zenuwen zorgen ervoor dat de stembanden kunnen bewegen. Elke stemzenuw voorziet één stemband van prikkels.
Aan de achterzijde van de schildklier liggen vier bijschildkliertjes. Bij de meeste mensen liggen er twee aan de linkerkant en twee aan de rechterkant, maar dit kan verschillen. Deze bijschildklieren maken bijschildklierhormoon (parathormoon) aan. Dit bijschildklierhormoon is belangrijk voor de kalkhuishouding in het lichaam. Beschadiging van de bijschildkliertjes kan een te laag kalkgehalte tot gevolg hebben.

Illustratie schildklier en omliggende organen

Afbeelding 1: Schildklier en omliggende organen

Illustratie bijschildklieren

Afbeelding 2: Bijschildklieren

​Welke vormen schildklierkanker zijn er?

Schildklierkanker is een zeldzame aandoening. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 700 mensen een vorm van schildklierkanker. Er zijn vier vormen van schildklierkanker:

  • papillair;
  • folliculair;
  • medullair;
  • anaplastisch.

Dit PID gaat over de behandeling van papillaire en folliculaire tumoren. De meeste patiënten met schildklierkanker hebben deze vormen en kunnen in Isala behandeld worden.

De papillaire en folliculaire tumoren groeien meestal langzaam en zijn gevoelig voor behandeling met radioactief jodium. Gelukkig kunnen de meeste vormen van schildklierkanker vroegtijdig worden vastgesteld en volledig genezen. Schildklierkanker is dus een zeldzaam voorkomende kanker waarbij de overlevingskans groot is.

Symptomen schildklierkanker

Het belangrijkste verschijnsel bij schildklierkanker is een knobbel in de hals. Het kan zijn dat u die zelf heeft ontdekt. Soms wordt ook bij toeval – in het kader van een ander onderzoek – een knobbel in de schildklier ontdekt. In de meeste gevallen hebben de patiënten geen klachten van schildklierkanker (behalve soms minimale hinder van de knobbel).

Sommige klachten wijzen wel in de richting van schildklierkanker, bijvoorbeeld:

  • snelle groei van de knobbel;
  • het hees worden van de stem of;
  • het ontstaan van nieuwe knobbels. 

Patiënten noemen daarnaast soms ook nog wel de volgende klachten:

  • slikklachten, ‘brok in keel’-gevoel, een gevoel ergens over heen te moeten slikken of het gevoel dat eten moeilijk zakt of in de slokdarm blijft hangen;
  • hoesten, kriebelhoest, zere keel.

In de volgende hoofdstukken vindt u informatie over het stellen van de diagnose, de behandeling en de nacontroles (follow-up) bij schildklierkanker.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7259 / P