Contact
  1. 7271-Camino

​Uw naaste is opgenomen op de Intensive care (IC) en krijgt een drukmeter (Camino) door de schedel ingebracht om de hersendruk te meten. In deze folder leest u meer over deze behandeling.

Waarom een drukmeter (Camino)?

De hersenen worden omgeven door een harde schedel. In een normale situatie is in de schedel een lage druk aanwezig. De druk wisselt bij bepaalde activiteiten zoals hoesten en persen. Door bepaalde oorzaken kunnen de hersenen gaan zwellen. Bijvoorbeeld door een ongeval (hersenschudding of -kneuzing), een bloeding, een tumor of als gevolg van een hersenoperatie.

De ruimte in de schedel is beperkt. Als de hersenen teveel zwellen, stijgt de druk binnen de schedel. Als deze druk te hoog wordt, kunnen de hersenen beschadigd raken. Om de hersendruk te kunnen meten, wordt een drukmeter (Camino) door de schedel ingebracht. De verpleegkundige controleert de druk nauwlettend.

De behandeling

De neurochirurg of intensivist brengt een dun slangetje in door de schedel tot in het hersenweefsel. Aan dit slangetje zit een drukmeter. Hiermee wordt de druk in de hersenen gemeten. De druk is zichtbaar op de monitor bij het bed van de patiënt. Bij te hoge drukken kan er medicatie worden toegediend om deze drukken te verlagen.

Het inbrengen van het slangetje voor de drukmeting duurt ongeveer dertig minuten. Dit gebeurt op de IC of op de operatiekamer. Het slangetje is met een schroefje aan de schedel bevestigd. Dit heeft verder geen nadelige gevolgen voor de functies van de hersenen.

Mogelijke complicatie

Een mogelijke complicatie van het plaatsen van de drukmeter is het optreden van een infectie. Ook kan er een bloeding optreden in de hersenen of tussen de hersenvliezen.

Laatst gewijzigd 30 november 2021 / 7271 / P