Contact
  1. 7294-Behandelwijzer doelgerichte therapie (PID): H4 Kuurspecifieke informatie

Patiënten Informatie Dossier

Uw arts schrijft u Lynparza (Olaparib) voor, omdat bij u eierstokkanker is teruggekeerd en er bij u sprake is van een mutatie (verandering) in het BRCA-gen. Het kan ook zijn dat er tijdens uw behandeling afwijkingen van de cellen zijn ontstaan, waardoor u in aanmerking komt voor Olaparib. U bent onlangs nog behandeld met chemokuren. Uit gedegen onderzoek is gebleken dat Olaparib de terugkeer of groei van eierstokkanker kan uitstellen.

 

Lynparza bevat het werkzame bestanddeel Olaparib. Dit is een PARP-remmer (poly-adenosinefostaat-ribose-polymerase –remmer), wat wil zeggen dat dit medicijn kankercellen kan vernietigen door een enzym te blokkeren dat, normaal gesproken, het DNA helpt te herstellen. Doordat u een BRCA-genmutatie heeft, zijn uw tumorcellen minder goed in staat zich te herstellen van DNA-schade. Deze eigenschap in combinatie met het gebruik van Lynparza zorgt ervoor dat de schade aan het DNA in de tumorcellen niet wordt gerepareerd, waardoor de tumorcel afsterft. Door deze werking remt Lynparza de groei van de kanker en helpt het de terugkeer van de kanker te vertragen. In de gezonde cellen van het lichaam heeft Lynparza dit effect niet.

Hoe wordt Lynparza gebruikt?

Lynparza is medicatie in tabletvorm. De uitgangsdosering is twee keer 8 capsules per dag met ongeveer 12 uur ertussen. Elke capsule moet in zijn geheel worden doorgeslikt. Neem hiervoor ruim de tijd en drink voldoende water.

Wat zijn de meest voorkomende bijwerkingen?

Zoals elk geneesmiddel kan Lynparza bijwerkingen geven. Vaak zijn deze mild en over het algemeen goed op te lossen. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn onder andere misselijkheid en braken, verminderde eetlust, diarree, overmatige vermoeidheid en bloedarmoede.

Heeft u last van een van deze of andere bijwerkingen? Maak er een notitie van in het behandeldagboek dat u bij de start van de behandeling met Lynparza heeft ontvangen en overleg het met uw arts of verpleegkundige. U kunt altijd contact opnemen met uw regieverpleegkundige Oncologie. Zo nodig overlegt zij met uw arts.

Er zijn mensen die denken dat de medicijnen alleen goed werken als er bijwerkingen optreden. Dit is echter niet het geval. Het al dan niet hebben van bijwerkingen zegt niets over de werking van het middel.

Tabletten vergeten?

Probeer uw capsules altijd op dezelfde tijden in te nemen. Mocht u een keer vergeten de tabletten in te nemen, neem ze dan zo snel mogelijk alsnog in. Zijn er al meer dan twee uren verstreken, wacht dan tot het tijd is voor uw volgende dosis. En neem die op de normale wijze in. Neem nooit een dubbele dosis in. U mag altijd overleggen met uw regieverpleegkundige.

23 november 2018 / 7294 / P

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.