Contact
  1. 7302-Trommelvliesbuisjes: plaatsen bij volwassenen
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

Voorbereiding, operatie en nazorg

U krijgt binnenkort een trommelvliesbuisje in uw oor. In deze folder leest u hoe u zich voorbereid op de plaatsing, hoe de plaatsing verloopt en vindt u tips voor uw herstel.

Waarom is een operatie nodig?

Om goed te kunnen horen, moeten het trommelvlies en de gehoorbeentjes goed kunnen trillen. Dit kan alleen als aan beide kanten van het trommelvlies lucht zit. Het trommelvliesbuisje maakt een verbinding tussen de gehoorgang en uw middenoor. Hierdoor krijgt uw middenoor weer lucht en verdwijnt de slechthorendheid. Ook als er na een verkoudheid lang vocht in het oor blijft zitten, kan een trommelvliesbuisje helpen.

Verdoving

Voor het plaatsen van het trommelvliesbuisje wordt uw oor plaatselijk verdoofd. Dit kan op verschillende manieren:

  • injectie in het oor;
  • oordruppels;
  • verdovingszalf.

Door de verdoving kunt u een tintelend gevoel in uw tong of wang krijgen. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. Na het verdoven wordt een klein gaatje in het trommelvlies gemaakt. Het slijm wordt uit het middenoor gezogen en om te voorkomen dat het gaatje direct weer dichtgroeit, wordt het buisje erin geplaatst. Het trommelvliesbuisje is een klein plastic buisje van ongeveer 2 millimeter. Uw oor kan nu weer normaal functioneren.

Na de plaatsing

De eerste dagen zit het buisje nog wat los. Na een week groeit het trommelvlies eromheen en zit het buisje stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er na die tijd vanzelf uit en het gaatje groeit meestal vanzelf dicht. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst, omdat de klachten terugkomen.

Om het buisje goed vast te laten groeien, is het belangrijk dat u zich de eerste weken na de operatie aan de volgende adviezen houdt.

Naar huis

Uw operatie gebeurt in dagbehandeling. Dit betekent dat u dezelfde dag nog naar huis mag, tenzij het nodig is om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
Door de verdoving kunt u een poosje duizelig zijn. Daarom raden wij u aan iemand mee te nemen die u na de plaatsing weer naar huis kan brengen. Ook raden wij u aan om de eerste nacht na de operatie niet alleen thuis te zijn.

Direct tot één week na de operatie

Droog houden

Het is belangrijk dat uw oren de eerste week na plaatsing droog blijven. U kunt het oor tijdens het douchen en haren wassen eventueel afdekken met een propje vette watten. Wees voorzichtig met zeep en shampoo zolang het buisje aanwezig is.

Oordruppels

De eerste dagen na het plaatsen van het buisje kan uw oor wat vocht afscheiden. Als dit na drie dagen niet stopt, mag u het oor gaan druppelen met oordruppels zoals uw arts u dat verteld heeft. Als u geen recept voor oordruppels heeft meegekregen, kunt u dit alsnog telefonisch bij ons aanvragen.

Pijnbestrijding

De pijn na het plaatsen van trommelvliesbuisjes valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol voldoende als pijnstiller. Hiervan mag u er 4x 1000 mg (= 2 tabletten per keer) per dag innemen. Als dit niet voldoende is, kunt u daarbij nog 3 x 400 mg ibuprofen innemen. Beide zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist.

Regelmatige inname van de pijnstillers bouwt een spiegel in uw bloed op en verlaagt meestal de pijn. Dat betekent iedere 6 uur 2 tabletten paracetamol en eventueel daarbij nog iedere 8 uur ibuprofen. Als u ondanks paracetamol en ibuprofen nog pijn heeft, neem dan contact op met de polikliniek KNO voor aanvullende pijnstilling of adviezen.

Na één week

Zwemmen

Na één week mag u weer gewoon zwemmen. Ook van de kant afspringen of duiken is toegestaan. Persluchtduiken is niet toegestaan. Oordopjes kunt u bij drogist of apotheek kopen. Indien u oordopjes op maat laat maken bij een audicien vertel dan duidelijk dat u een buisje heeft.

Klachten

Heeft u al langer buisjes en krijgt u een loopoor (pus uit het oor) dan kunt u dit vijf dagen aanzien. Is het dan niet vanzelf overgegaan, start dan met de eerder voorgeschreven oordruppels. Is het na één week druppelen niet over, neem dan contact op met de polikliniek KNO om een afspraak te maken.

Wanneer moet u contact opnemen met het ziekenhuis?

Als u last krijgt van de volgende klachten is het belangrijk dat u contact met ons opneemt:

Middenoorontsteking

Een middenoorontsteking herkent u aan pus en vocht dat uit uw oor loopt. Dit vocht kan ook troebel en bloederig zijn. Vermoedt u dat u een middenoorontsteking heeft? Neem dan contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde. Ook als uw oor eerst een paar dagen rustig is geweest en er daarna opeens bloedige of pussende afscheiding uit het oor komt, moet u contact met ons opnemen. Als u een middenoorontsteking heeft, krijgt u meestal antibioticum-oordruppels voorschreven voor een week.

Controle

De KNO-arts die de buisjes geplaatst heeft, bepaalt of u nog een keer voor controle op de polikliniek moet komen of dat u kunt komen als u klachten heeft. Dit hoort u direct na de ingreep of via de verpleegkundige.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus- en Oorheelkunde (www.kno.nl/patienten-informatie) leest u meer over deze operatie.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Keel-, neus- en oorheelkunde
(038) 424 23 84 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Keel-, neus- en oorheelkunde
(0522) 23 32 48 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 januari 2020 / 7302