Contact
 1. 7308-Activiteitentherapie (Isala Diaconessenhuis)
Coronavirus Isala neemt maatregelen tegen het coronavirus (COVID-19)

Dagbesteding is meer dan tijdspassering

Het invullen van de dagen, het leven, is geen voorspelbaar proces. Het is een steeds weer proberen, met de mogelijkheden van dat moment, de doelen te verwezenlijken. Activiteitentherapie richt zich op het doen van activiteiten gedurende de dag; een hobby of (vrijwilligers)werk, alleen of in een groep, ontspanning of inspanning, maar ook even niets hoeven te doen.

Het kan een hele kunst zijn om uw dag zinvol en waardevol vorm te geven. Soms is het lastig om daar weer grip op te krijgen of is het niet duidelijk waar uw interesses liggen. Kan het elke dag weer een opgave om ergens voor uit bed te komen of bent u niet tevreden over wat en hoe u iets doet. Misschien vindt u het moeilijk om u te concentreren op een activiteit, of om een taak op u te nemen, ontbreekt de motivatie om het af te maken.

Onno vindt het lastig om iets voor zichzelf te gaan doen. Hij is geneigd om
het voor de ander leuk te maken en verliest zichzelf uit het oog. In de
groepstherapie valt dit op en ontdekt hij dat hij niet goed weet wat hij wil en
kan. Door de verschillende opdrachten komt hij er achter dat tekenen hem
ontspant. Na enkele weken gaat Onno deelnemen aan een tekencursus in
zijn omgeving.

De activiteit

Activiteiten kunnen een middel tot contact zijn met uzelf en met anderen. Door het ervaren van wat voor u zinvol kan zijn, ontstaat rust in uw tijdsinvulling. Daarnaast kan een activiteit een goede ontspanning zijn, een manier om uw gedachten op iets anders te richten of nieuwe ervaringen door een bepaalde techniek op te doen.

Behandeling en aanbod

Binnen de therapie zijn de activiteiten het therapeutische middel om veranderingen in uw situatie op gang te brengen. Door het gebruik van creatieve materialen is het mogelijk om uw problemen te signaleren, vaardigheden aan te leren en inzicht te krijgen in uw situatie. Ook krijgt u een duidelijk beeld wat uw mogelijkheden, interesses en behoeften zijn. Onno vindt het lastig om iets voor zichzelf te gaan doen. Hij is geneigd om het voor de ander leuk te maken en verliest zichzelf uit het oog. In de groepstherapie valt dit op en ontdekt hij dat hij niet goed weet wat hij wil en kan. Door de verschillende opdrachten komt hij er achter dat tekenen hem ontspant. Na enkele weken gaat Onno deelnemen aan een tekencursus in zijn omgeving. De activiteiten kunnen ontspannend, structurerend of inzichtgevend zijn. Daarnaast kan de therapie zich ook richten op het bieden van ondersteuning bij het creëren van activiteiten in de thuissituatie.

De laatste maanden is Marijke geneigd om zich steeds meer terug te trekken. Ze is er van overtuigd dat ze niets goed kan doen, waardoor ze alles aan de ander overlaat. Tijdens de groepsopdrachten probeert Marijke inzicht te krijgen in haar mogelijkheden en een helder beeld te krijgen van haar eigen verwachtingen. Marijke leert in welke rol ze functioneert in een groep en wordt zich bewust in welke vaardigheden ze heeft binnen allerlei activiteiten.

Activiteitentherapie kan een onderdeel zijn van uw behandeling. Wanneer u in aanmerking komt, dan wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. In dit gesprek maakt u kennis met de therapeut, de ruimte en de mogelijkheden van de therapievorm. De activiteitentherapie bestaat uit een combinatie van doen, ervaren en erover praten. Dit kan individueel of in een groep.

Voorbeelden doelen:

 • zelfstandigheid behouden of ontwikkelen;
 • zelfvertrouwen versterken;
 • zelfbewustzijn ontwikkelen;
 • weerstand overwinnen;
 • productgericht werken;
 • ontplooiing van vaardigheden;
 • plannen en overzicht houden;
 • vaste patronen loslaten;
 • concentratie verbeteren;
 • doorzettingsvermogen vergroten;
 • balans tussen rust en activiteit in evenwicht houden of brengen.

Belangstelling?

Heeft u nog vragen, dan kunt u terecht bij de activiteitentherapie of uw behandelaar. Ook kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent: 

Meppel

(0522) 23 38 14

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak. 

12 december 2018 / 7308
Specialisme en centra

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.