Contact
 1. 7314-Ontstoken achillespees
Coronavirus (COVID-19) Hier vindt u belangrijke informatie over uw afspraak, onderzoek of behandeling.

De achillespees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Deze grootste pees van het menselijk lichaam is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters en op latere leeftijd komen blessures voor, zoals een scheur in de pees of een ontsteking. In deze folder leest meer over de behandeling van een ontstoken achillespees.

Een ontsteking van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. In de meeste gevallen is de pees te zwaar belast. Bijvoorbeeld door:

 • te snel te zwaar te trainen;
 • traplopen of een heuvel oprennen tijdens een training;
 • te snel van start gaan met hardlopen nadat u was gestopt;
 • een plotselinge samentrekking van de kuitspieren, bijvoorbeeld tijdens een laatste, snelle sprint;
 • overbelasting als gevolg van te stijve kuitspieren of chronische overbelasting bij overgewicht.

Klachten

Bij een achillespeesontsteking kunt u de volgende klachten hebben:

 • milde pijn na training of hardlopen, vooral bij het weer in beweging komen na rusten na een inspanning;
 • een ‘trager’ been;
 • perioden van – soms heftige – pijn in de pees, gedurende een paar uur na bijvoorbeeld hardlopen;
 • ongeveer zes centimeter boven de plek waar de achillespees met het hielbeen verbonden is, is het (vooral ’s morgens!) gevoelig;
 • stijfheid; wordt minder als de pees is opgewarmd;
 • enige zwelling.

Onderzoek

In de meeste gevallen kan de arts een achillespeesontsteking vaststellen door te luisteren naar uw klachten in combinatie met een lichamelijk onderzoek. Soms is het nodig om een röntgenfoto te maken om verkalkingen in de pees of een uitbochting van het hielbeen die tegen de pees schuurt op te sporen. Ook kan de orthopedisch chirurg een echografie (beeldvormend onderzoek met geluidsgolven) of MRI aanvragen. Dit gebeurt vooral om te kijken of er ook sprake is van een slijmbeursonsteking of schade aan de achillespees. 

Behandeling

De behandeling van een achillespeesontsteking begint met medicatie, medische hulpmiddelen, leefstijladvies en oefeningen. Pas als de ontsteking hierdoor niet overgaat, is een operatie een optie.

Behandeling zonder opereren

 • Rust houden. Dat houdt in: een periode niet hardlopen of trainen. Kies bij voorkeur een andere sport waarbij de achillespees niet wordt belast, zoals zwemmen.
 • Ontstekingsremmende medicatie.
 • Het dragen van een hielkussentje of inzetstukje in de schoen om de druk op de pees te verlichten.
 • Het dragen van een bandage die de beweging van de pees beperkt.
 • Rekkingsoefeningen op de trap: vijf keer per dag vijf keer tien seconden het oprekken van de achillespees door de pijngrens heen (eccentrische oefeningen); dit is de basis van de niet-operatieve behandeling.
 • In geval van uitgesproken ochtendstijfheid kunt u een Strassbourger sok overwegen: dit is een soort kous met een elastiek tussen de voorvoet en het onderbeen die u ’s nachts kunt dragen. Zo wordt de achillespees ook ’s nachts goed op lengte gehouden.
 • Als er sprake is van een verdenking op een slijmbeursonsteking kan (eventueel onder echografische controle) ter plaatse een injectie worden gegeven met ontstekingsremmers (corticosteroïden).
 • Bij klachten die langer dan 1 of 2 jaar bestaan en die niet reageren op bovenstaande maatregelen kan ook (eventueel onder echografische controle) een injectie met ontstekingsremmers rondom de achillespees gegeven worden, net in of onder de peesschede. Dit heeft echter als (theoretisch) nadeel dat de pees er verzwakt door kan raken.

Operatie

Een operatie is bij een achillespeesontsteking vaak een laatste optie. In de meeste gevallen wordt de verdikking op de pees tijdens de operatie schoongemaakt. De chirurg maakt een snede aan de achterkant van de enkel vlakbij de achillespees. Hij verwijdert daarna het ontstoken vlies dat rond de pees zit. Ook wordt er een spier – de lange buiger van de grote teen – gedeeltelijk losgemaakt. Vervolgens wordt de achillespees gehecht en kan het genezingsproces beginnen. In 70 tot 80 procent van de gevallen verhelpt een operatie de ontsteking. 

Na de operatie

Hoe de nabehandeling er na de operatie uitziet, is afhankelijk van de bevindingen tijdens de operatie. Ook verschilt dit van patiënt tot patiënt. Het herstel verloopt in veel gevallen langzaam: om spierverzwakking te voorkomen, kunt u tijdelijk gips krijgen en is er een revalidatieprogramma nodig. Ook kan een brace met verstelbare hakhoogte nodig zijn.

Complicaties

Na een operatie aan een ontstoken achillespees kunt u de volgende complicaties krijgen:

 • De ontsteking kan terugkeren. Opnieuw opereren is dan meestal niet zinvol.
 • De operatiewond kan geïnfecteerd raken. Een infectie komt bij een achillespeesoperatie niet vaak voor. Gebeurt het wel, dan kan operatief spoelen noodzakelijk zijn. Na een infectie is het eindresultaat in de meeste gevallen slechter, met name door littekenvorming.
 • Trombose, oftewel een verstopping van een ader doordat het been minder beweegt. Het wel of niet geven van bloedverdunners om trombose te voorkomen, is een lastige afweging omdat daardoor het risico op bloedingen toeneemt.
 • Een doof gevoel rondom het litteken, doordat huidzenuwen beschadigd zijn. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.
 • CRPS (dystrofie oftewel chronisch regionaal pijn syndroom): een ontregeling van de balans in de voet door de operatie. Dit geeft klachten als pijn, zwelling, verkleuring, temperatuursveranderingen, plaatselijk meer zweten of meer haargroei. Bij verdenking op CRPS wordt u naar de (pijn)poli van de anesthesie (narcotiseur) verwezen, zij zijn hierin gespecialiseerd.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Orthopedie
(038) 424 56 56 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel of Steenwijk

Orthopedie
(0522) 23 32 41 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

17 januari 2019 / 7314