Contact
  1. 7403-PEG-sonde (PID): Bijlage gastrotube
Punt Coronavirus (COVID-19) Bent u patiënt, begeleider of bezoeker? Hier vindt u belangrijke informatie over uw bezoek aan Isala.

​De gastrotube ziet er aan de buitenzijde bijna hetzelfde uit als de eerst geplaatste MIC PEG-sonde, maar heeft een extra poort voor het vullen van de ballon.

Afbeelding gastrotubeAfbeelding gastrotube (bron: Cobra Medical)

Verzorging

De verzorging van de gastrotube is gelijk aan die van de MIC PEG-sonde (zoals beschreven staat in hoofdstuk 3 van dit PID). Wel is er één extra handeling vereist, namelijk de balloncontrole. Deze moet eenmaal per week uitgevoerd worden.
 

Balloncontrole

  • Indien u continu sondevoeding gebruikt, stop de toediening dan tijdelijk en spuit de sonde door met lauw warm water.
  • Sluit het dopje van de voedingspoort.
  • Plaats een lege spuit op het ventiel van de ballonpoort.
  • Trek de ballon leeg met behulp van de lege spuit.
  • Lees af hoeveel water er nog in de ballon zat. Indien dit nog evenveel is als bij plaatsing, hetzelfde water terug spuiten.
    Indien dit minder is, hetzelfde water terug spuiten en daarna aanvullen tot de maximale hoeveelheid of de ballon leeghalen en vullen met nieuw water.
  • De lege spuit in een draaiende beweging van de ballonpoort verwijderen.
  • Als er bij balloncontrole blijkt dat er niet meer voldoende water in de ballon aanwezig is, de balloncontrole na 1 à 2 dagen herhalen. Indien er dan weer veel water verloren is gegaan, is de ballon waarschijnlijk lek en zal de gastrotube gewisseld moeten worden.

Een gastrotube moet elke drie maanden vervangen/gewisseld worden.

Het is belangrijk dat u een extra gastrotube als reserve heeft, zodat u deze kunt plaatsen als de ballon lek is, de gastrotube eruit gevallen is of er andere problemen zijn.

Let op
Neem bij het uitvallen van de sonde direct contact op met de voedingsverpleegkundigen via telefoonnummer 038 4244218. Buiten kantooruren belt u, zoals gezegd wordt in het voicemailbericht, het algemene telefoonnummer van Isala 038-424500 en vraagt u om doorverbonden te worden met de dienstdoende maag-darm-leverarts of dienstdoende kinderarts
Er moet zo snel mogelijk (binnen 2 uur) een vervangende sonde ingebracht worden om te voorkomen dat het fistelkanaal dichtgroeit. Eventueel mag dit bij nood ook de oude sonde of een blaaskatheter zijn.
Laatst gewijzigd 5 juli 2019 / 7403 / P