Contact
  1. 7406-Galwegontsteking (bacteriële cholangitis)

​Gal wordt gemaakt in de lever. Het is nodig voor de opname en vertering van vetten en voor verwijdering van een aantal afvalproducten uit het lichaam. Vanuit de lever wordt een gedeelte van de gal afgevoerd via de galwegen naar de galblaas. Bij een galwegontsteking zijn de galwegen buiten de lever ontstoken. In deze folder leest u meer over de oorzaak en de behandeling van een galwegontsteking.

De galblaas is een peervormig orgaan. Het dient als opslagplek voor gal. Het overige gal gaat rechtstreeks naar de twaalfvingerige darm, dat is het eerste gedeelte van de dunne darm. Als de galwegen ergens worden afgesloten kan een ontsteking ontstaan. Dat wordt bacteriële cholangitis of ook wel galwegontsteking genoemd.

Oorzaak

In de meeste gevallen wordt het afsluiten van de galwegen veroorzaakt door galstenen. Soms ontstaat er een galwegontsteking als er een stent (een klein buisje) in de galwegen zit, die geplaatst is om een vernauwing op te heffen. Ook kan er sprake zijn van een tumor die de galwegen afsluit of van buitenaf dichtdrukt. Een enkele keer is er sprake van parasieten die een infectie veroorzaken of van een aangeboren afwijking.

Galstenen

Galstenen ontstaan meestal in de galblaas. Ze kunnen lange tijd in de galblaas blijven zitten of komen vanuit de galblaas in de galwegen buiten de lever. Meestal veroorzaken galstenen geen klachten. Als een galsteen lange tijd een galweg afsluit, kan er een galwegontsteking ontstaan. De gal kan dan niet meer doorstromen en bacteriën uit de darmen krijgen kans om in de galwegen te komen. Deze bacteriën kunnen die ontsteking veroorzaken.

Klachten

De klachten die vaak voorkomen bij een galwegontsteking zijn:

  • koorts;
  • koude rillingen;
  • geelzucht;
  • pijn in de rechterbovenbuik: heftige krampen die komen en gaan.

De pijnaanvallen kunnen een paar minuten duren. Soms kan de pijn zelfs één tot vier uur aanhouden. De pijn kan ook misselijkheid veroorzaken of braken.

Diagnose

Op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek kan vaak worden bepaald of er sprake is van een galwegontsteking. De volgende onderzoeken kunnen hierbij nodig zijn:

  • bloedonderzoek;
    Er wordt gekeken naar de leverwaarden en de ontstekingswaarden. Aan de leverwaarden is te zien of er een verminderde afvoer van galvloeistof is. De ontstekingswaarden kunnen laten zien of er een ontsteking of infectie is.
  • echografie van de bovenbuik;
    De galwegen worden in beeld gebracht.
  • MRI-scan van de galwegen (een MRCP);
    Er worden nauwkeurige afbeeldingen gemaakt van galwegen.
  • endo-echo;
    Dit is een inwendig onderzoek waarbij er beeldopnamen worden gemaakt van de buikorganen en de galwegen. Dit wordt gedaan met behulp van een endoscoop (een flexibele slang). Er zit een klein echoapparaatje ingebouwd en een cameraatje. Zo kan er gekeken worden of er galstenen in de galwegen zitten. Ook kan er tijdens dit onderzoek een stukje weefsel (een biopt) worden afgenomen voor onderzoek.
  • endoscopische Retrograde Cholangio- en Pancreaticografie (ERCP);
    Dit is een inwendig onderzoek. Met behulp van een endoscoop (een flexibele slang met een cameraatje) worden de galwegen in beeld gebracht. Bij een ERCP kan er een stukje weefsel (een biopt) afgenomen worden voor onderzoek. Daarnaast kunnen kleine galstenen en gruis in de galwegen soms weggenomen worden.

Behandeling

Antibiotica

De ontsteking wordt in de meeste gevallen behandeld met antibiotica. Antibiotica werken tegen de bacteriën die de ontsteking veroorzaken.

ERCP

Als een galsteen de galwegontsteking veroorzaakt, is het belangrijk dat deze verwijderd wordt. Dat wordt meestal gedaan middels een ERCP. Met behulp van een ERCP kan er ook een stent (een klein buisje) geplaatst worden of een sneetje gemaakt worden in de Papil van Vater. Een stent kan geplaatst worden als er een vernauwing is, het gal kan er dan beter doorstromen. En sneetje in de Papil van Vater kan nodig zijn als deze vernauwd is. De Papil van Vater is de uitgang van de galbuis in de dunne darm.

Galwegdrainage

Bij een afsluiting van de galwegen kan de gal niet weg. Het kan dan nodig om de gal af te voeren via een drain. Een drain is een plastic slangetje dat via een insteekopening door de buikwand naar buiten loopt.

Galblaasverwijdering

Als er in de galblaas veel galstenen zitten, kunnen deze klachten veroorzaken. De arts overlegt in dat geval met u of het zinvol is om de galblaas operatief te verwijderen. Eventuele klachten kunnen daarmee voorkomen worden. Een mens kan goed leven zonder galblaas. Het lichaam past zichzelf aan. Soms ontstaan er diarreeklachten, die gaan meestal vanzelf over. Bij aanhoudende diarree kunnen er eventueel medicijnen worden voorgeschreven.

Leefstijladviezen

Voedingsadviezen om galstenen zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Gebruik gezonde voeding en varieer zoveel mogelijk.
  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht verhoogt de kans op galstenen. Als u moet afvallen, doe dit dan niet te rigoureus. Een gewichtsverlies van een pond tot een kilo per week is een goede richtlijn. Indien nodig kunt u hiervoor een afspraak maken bij een diëtist;
  • Gebruik voeding met voldoende voedingsvezels. Dit kan galsteenvorming voorkomen. Voedingsvezels zijn de onverteerbare deeltjes in plantaardige voedingsmiddelen die nodig zijn voor een goede darmwerking. Rijk aan voedingsvezels zijn bijvoorbeeld bruin- of volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit;
  • Drink voldoende, minimaal 1½ liter per dag (10 tot 12 kopjes). Bij een slechte stoelgang en een vezelrijke voeding is het van belang om nog wat méér te drinken: 1½ tot 2 liter per dag.
  • Indien u last houdt van bepaalde voedingsmiddelen, kunt u deze beperken of tijdelijk vermijden. Probeer het na verloop van tijd wel weer uit. Het is mogelijk dat u het voedingsmiddel slechts tijdelijk niet kunt verdragen. Indien u te veel voedingsmiddelen weglaat omdat u ervan overtuigd bent dat ze de oorzaak van de klachten zijn, loopt u het risico dat uw voeding onvolwaardig wordt.
  • Het is bekend dat erg vetrijke voedingsmiddelen of gerechten zoals (slagroom- of mokka) gebak, vet vlees en vette jus, hartige snacks, patat en andere gefrituurde gerechten zoals kroketten en frikadellen klachten kunnen geven.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Heerde

Maag-, darm- en leverziekten
088 624 62 23 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel, Steenwijk

Maag-, darm- en leverziekten
088 624 62 23 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Laatst gewijzigd 15 maart 2022 / 7406