Contact
  1. 7414-Revalideren in geriatrisch revalidatiecentrum

​Met de transferverpleegkundige heeft u gesproken over revalideren in een geriatrisch revalidatiecentrum. In deze folder kunt u de informatie nog eens doorlezen.

U bent opgenomen in Isala voor een medische behandeling. U bent nu voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten. Meestal gaan mensen na een ziekenhuisopname weer naar huis. Maar uw arts en de verpleegkundige van de afdeling denken dat u nog een tijdje zorg en therapie nodig heeft. Direct teruggaan naar uw eigen huis of naar een andere geschikte plek is misschien te veel in één keer. Het revalidatiecentrum voor ouderen kan u de therapie bieden die u nodig heeft.

De verpleegkundige van het Transferbureau zorgt voor overplaatsingen na een ziekenhuisopname. Zij bespreekt al in een vroeg stadium tijdens uw opname in Isala met u en uw familie/mantelzorger dat u het ziekenhuis gaat verlaten. En wat daarvoor nodig is. Deze verpleegkundige weet veel van nazorg. En helpt u graag met het organiseren van de zorg die u nodig heeft na uw tijd in het ziekenhuis.

Werken aan herstel

In een revalidatiecentrum voor ouderen verblijven vooral ouderen die in het ziekenhuis zijn behandeld, bijvoorbeeld voor een gebroken bot, een beroerte of een longontsteking, en die nog niet goed genoeg zijn hersteld om naar huis te gaan. Soms kan ook een jongere persoon met beperkte kracht gebruik maken van geriatrische revalidatie. Het doel van het revalidatiecentrum is om u te helpen herstellen, zodat u zo snel mogelijk weer naar uw eigen huis of naar een andere geschikte plek kunt gaan. Als tijdens de revalidatie blijkt dat u goed herstelt en naar huis gaan toch mogelijk is, dan kunt u dat doen. Daarom is het belangrijk dat u gemotiveerd bent. In het revalidatiecentrum zijn goede faciliteiten en een professioneel team om u te helpen.

Behandelplan

In het revalidatiecentrum gaat u aan de slag met een persoonlijk behandelplan. Dit plan helpt u om het hoogst mogelijke resultaat te behalen. Aan het begin van uw revalidatie bespreekt u samen met het team van behandelaars van het revalidatiecentrum wat u wilt bereiken. En wanneer u waarschijnlijk weer weg kunt. Natuurlijk hangt het behalen van uw doelen en de datum van vertrek af van uw gezondheidssituatie, beperkingen en kracht. Elke persoon herstelt anders. Het kan zijn dat het revalidatiecentrum tijdens uw revalidatie de vertrekdatum moet aanpassen. Dit hangt af van hoe goed uw herstel gaat.

Welk revalidatiecentrum

De transferverpleegkundige vraagt u meerdere zorginstellingen op te geven in volgorde van uw voorkeur waar u het revalidatietraject wilt volgen. Zij zal proberen om aan uw wensen te voldoen. Het is helaas niet mogelijk in het ziekenhuis te blijven wanneer u medisch uitbehandeld bent, totdat de instelling van uw voorkeur plaats heeft. U komt dan terecht bij uw 2e voorkeur. 

Vervoer naar het geriatrisch revalidatiecentrum

De verpleegkundige op de afdeling zal met u en uw familie of mantelzorger het vervoer naar het revalidatiecentrum bespreken. Meestal brengt de familie u. Kan dit niet? Dan regelen wij vervoer voor u. Bijvoorbeeld een taxi of een speciale ambulance voor zorgbehoevenden. 

Wat neemt u de eerste dag mee

  • uw geldige legitimatiebewijs en verzekeringspas;
  • toiletartikelen (handdoeken en washandjes heeft u niet nodig);
  • lijst van medicijnen die u gebruikt
  • kleding, nachtkleding, ondergoed;
  • eventueel kleine persoonlijke spullen (foto’s, boek, tijdschrift).

Start van de revalidatie

De instelling waar u uw revalidatieperiode door gaat brengen verwelkomt u. U maakt de eerste dagen kennis met het revalidatieteam. Dit team bestaat uit diverse behandelaren die bij het werken aan uw herstel betrokken zijn. Het team kijkt samen met u naar de hulpvragen die u heeft. Daarna maken zij samen met u een behandelplan. Hierin staat een voorlopige ontslagdatum. Dan weet u (en uw familie) waar u naartoe werkt. Op basis van uw doelen bepalen we welke therapieën u het beste kunnen helpen en hoe vaak u deze nodig heeft. Dit is voor elke persoon anders. Het revalidatiecentrum verwacht dat u actief meewerkt aan uw herstel. Als u extra hulp of begeleiding nodig heeft, staat het professionele team klaar om u te helpen.

Evaluatie van de revalidatie

Het geriatrisch revalidatiecentrum bespreekt regelmatig hoe het met uw herstel gaat. Ook kijken zij samen met u hoe het verder gaat na uw revalidatie. Dit is per persoon verschillend en u krijgt daarom advies op maat.  

Kosten

Als u begint met revalideren, is het al duidelijk dat u daarna zorg en behandeling nodig heeft. De revalidatiezorg valt onder geriatrische revalidatiezorg, niveau 9b. Daarom gaan we een aanvraag doen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor deze zorgindicatie. Deze zorg wordt betaald vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ). U moet hiervoor een eigen bijdrage betalen aan het CAK, afhankelijk van uw inkomen. Meer informatie over de eigen bijdrage vindt u op de website van het CAK: https://www.hetcak.nl/

Contact

Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met het Transferbureau.

Zwolle en Meppel

Transferbureau
088 624 56 00 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Laatst gewijzigd 18 april 2024 / 7414