Contact
 1. 7436-Certolizumab (Cimzia®), medicijn bij reuma

Medicijn bij reuma

Bij de behandeling van reumatische ziekten kan uw arts u verschillende medicijnen voorschrijven. Certolizumab (merknaam Cimzia®) is er een van. In deze folder leest u hoe u dit geneesmiddel bij reuma gebruikt. Ook leest u wanneer u dit geneesmiddel niet mag gebruiken en bij welke bijwerkingen u uw arts moet waarschuwen.

Hoe werken medicijnen bij reumatische ziekten?

Twee soorten

Medicijnen voor de behandeling van reumatische ziekten worden onderverdeeld in twee hoofdgroepen: pijnstillers en antireumatica. Certolizumab pegol valt onder de antireumatica.

Pijnstillers

Pijnstillers bestrijden de pijn en stijfheid die ontstaan door de ontstekingen. Ze worden ook wel NSAID’s genoemd: non-steroid anti-inflammatory drugs. Vrij vertaald betekent dit: niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers. Voorbeelden zijn diclofenac, ibuprofen en naproxen. Deze medicijnen werken vaak binnen een aantal dagen.

Antireumatica

Antireumatica vormen de belangrijkste groep medicijnen bij de behandeling van reumatische ontstekingen. Deze medicijnen worden ook wel DMARD’s genoemd: disease modifying anti-rheumatic drugs. Vrij vertaald betekent dit: ziekte beïnvloedende medicijnen. Het doel van deze medicijnen is het onderdrukken van de ontstekingsreactie in de gewrichten. Hierdoor nemen de pijn, zwelling en ochtendstijfheid af. Daarnaast beperken deze medicijnen de gewrichtsschade die de reumatische ziekte kan veroorzaken. Het effect van antireumatica is vaak pas na enkele weken tot maanden te merken.

Langdurige behandeling

Omdat reumatische ziekten vaak chronische (langdurende) aandoeningen zijn, slikt u dit medicijn meestal voor lange tijd.

Toepassing Certolizumab

Certolizumab behoort tot de groep antireumatica. Het is een van de zogenoemde biologicals, medicijnen die worden geproduceerd met biotechnologische methoden. Ze remmen vaak specifiek een eiwit of cellen in het ontstekingsproces. Meer informatie over biologicals vindt u in de folder ‘Medicijn bij reuma: Biologicals’.
Certolizumab kan gebruikt worden voor de behandeling van: 

 • reumatoïde artritis (chronische gewrichtsreuma);
 • artritis psoriatica;
 • spondyloartritis/Bechterew.

Het remt de werking van TNF-alfa, een eiwit dat betrokken is bij het reumatisch ontstekingsproces. Door de remming van de ontsteking kan Certolizumab ervoor zorgen dat de pijn en zwelling in uw gewrichten afnemen en uw gewrichten op de lange termijn minder schade oplopen.

Hoe gebruikt u Certolizumab?

Gebruik

Certolizumab wordt via een onderhuidse injectie toegediend. In het begin is er sprake van een opbouwschema:

 • U start met 400 milligram (via twee injecties van 200 milligram).
 • Na 2 en 4 week nogmaals twee injecties tegelijkertijd (per keer dus weer 400 milligram per keer).
 • Daarna elke twee weken één injectie van 200 milligram.

Meestal kunt u uzelf thuis de injecties geven. U ontvangt hiervoor instructies. Als u zich niet zelf kunt of wilt injecteren, kan een verpleegkundige dit ook bij u thuis doen. In de meeste gevallen wordt na drie maanden het maximale effect bereikt.

Mogelijke bijwerkingen

Certolizumab kan bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig, sommige kunnen ernstig zijn en een behandeling vereisen.

 • lichte huidreactie;
  Rond de plaats van de injectie kan een lichte huidreactie optreden. Dit komt vaak voor in het begin van de behandeling. Dit probleem kunt u meestal oplossen door de plek te koelen of een zalf te gebruiken die u via de huisarts kunt aanvragen. Neemt de reactie toe? Neem dan contact op met de reumaconsulent, uw behandelend reumatoloog of huisarts.
 • allergische reacties;
  Overgevoeligheidsreacties kunnen mild tot matig zijn, en soms – in zeldzame gevallen – ernstiger. De symptomen (verschijnselen) van zulke ernstige reacties zijn meestal uitgebreide huidreacties, netelroos, vermoeidheid, piepend of moeilijk ademhalen en/of lage bloeddruk. Neem bij een allergische reactie direct contact op met uw huisarts of de polikliniek Reumatologie.
 • infecties;
  Door de behandeling met Certolizumab bent u gevoeliger voor infecties. Bovendien kan een tuberculosebesmetting (longontsteking) die in het verleden heeft plaatsgevonden, terugkomen. De kans is groter als de eerder besmetting niet goed is behandeld of ongemerkt is verlopen.

Let daarom goed op: 

 • wondjes aan de huid die ontstoken zijn (bijvoorbeeld roodheid rond de wond of pus); 
 • een urineweginfectie (blaasontsteking, vaak en kleine beetjes plassen);
 • een verkoudheid waarbij u gekleurd slijm ophoest;
 • voorhoofdsholteontsteking;
 • ontstoken kiezen en tanden;
 • koorts als verschijnsel van een infectie, ook van uw gewrichten.

Twijfelt u of u een infectie heeft? Overleg dan met uw huisarts of reumaconsulent. In geval van een infectie moet het toedienen van de injecties worden gestaakt en eerst de infectie worden behandeld!

Arts waarschuwen

Neem direct contact op met uw reumatoloog of huisarts bij:

 • ontstekingen van het mondslijmvlies;
 • kortademigheid of veel hoesten;
 • erge keelpijn in combinatie met koorts;
 • herhaaldelijke bloedneuzen/spontane blauwe plekken.

Wat moet u weten voordat u start met Certolizumab?

Zwangerschap

Als u Certolizumab gebruikt, moet u een zwangerschap voorkomen door het gebruik van geschikte voorbehoedsmiddelen. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Heeft u een kinderwens, bespreek dit dan met uw reumatoloog. In zeldzame gevallen kan de reumatoloog in overleg met u ervoor kiezen om het gebruik van Certolizumab tijdens de zwangerschap toch voort te zetten.

Borstvoeding

Geef geen borstvoeding als u Certolizumab gebruikt, want het is niet bekend of Certolizumab wordt uitgescheiden in de moedermelk.

Vaccinatie

Certolizumab pegol vermindert uw afweer tegen infecties, daarom adviseren wij u de jaarlijkse griepvaccinatie (griepprik) te laten zetten. Het is veilig de griepprik tijdens de behandeling te krijgen. Daarnaast zal de reumaconsulent met u overleggen over reizigersvaccinatie. Als het kan zal eventuele reizigersvaccinatie plaatsvinden voor de start van de certolizumab. Uw reumatoloog overlegt met u over de pneumokokkenvaccinatie. De pneumokok is een bacterie die luchtweginfecties kan veroorzaken zoals oor- en longontsteking.

Operaties

Vertel het uw reumaconsulent of uw behandelend reumatoloog als u geopereerd moet worden. Hieronder vallen ook operatieve ingrepen aan uw gebit. Als een geplande operatie gaat plaatsvinden, overleg dan met uw behandelend reumatoloog over het al dan niet onderbreken van de behandeling. In principe kan de behandeling met Certolizumab twee weken na de operatie weer gestart worden, als er geen tekenen van infectie of complicaties zijn opgetreden.

Problemen

Bij problemen met de levering of toediening van Certolizumab pegol kunt u contact opnemen met de reumaconsulent via het telefoonnummer van de polikliniek.

Contact

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de locatie waar u onder behandeling bent:

Zwolle, Kampen of Heerde

Reumatologie
(038) 424 27 99 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Meppel

Reumatologie
(0522) 23 33 94 (bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur)

Kunt u niet komen? Laat het ons snel weten, dan maken wij een nieuwe afspraak.

Verantwoording

Bij het schrijven van deze informatie heeft Isala gebruikgemaakt van teksten van de Vakgroep Reumatologie Centraal Noord Nederland.

15 januari 2019 / 7436

Gerelateerde folders

Voor specifieke vragen aan een afdeling, ga naar de contactpagina. U kunt ook kijken bij de meestgestelde vragen.